Αντιμέτωπη με αγωγή ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η UEFA, καθώς η χιλιανή συμβουλευτική εταιρεία MatchVision προσέφυγε στη δικαιοσύνη, κατηγορώντας την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία για παράνομη οικειοποίηση του μοντέλου της League phase που εφαρμόζεται από το 2024 στις διοργανώσεις Champions League, Europa League και Conference League.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Athletic, η αγωγή κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε εμπορικό δικαστήριο της Μαδρίτης — το ίδιο που πρόσφατα απέρριψε την έφεση της UEFA στην υπόθεση της ευρωπαϊκής Super League — και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού της Λωζάνης. Η UEFA δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επίσημα, αλλά θα έχει στη διάθεσή της 20 εργάσιμες ημέρες για να απαντήσει μόλις παραλάβει την τεκμηρίωση.

Ο ιδρυτής της MatchVision, Λεάντρο Σάρα, υποστηρίζει ότι κατοχύρωσε πνευματικά δικαιώματα για το μοντέλο από το 2006, το οποίο βασίζεται στην κατάταξη των ομάδων σε γκρουπ και την κατανομή αγώνων με βάση αυτή την ταξινόμηση. Όπως αναφέρει, παρουσίασε την ιδέα στην UEFA το 2013 και σε διεθνή συνέδρια τα επόμενα χρόνια. Κατά τον ίδιο, η UEFA επισπεύδει τη μεταρρύθμιση των διοργανώσεών της το 2021, υπό την πίεση της Super League, υιοθετώντας το χιλιανό μοντέλο χωρίς αναγνώριση της προέλευσής του.

Το νέο σύστημα, γνωστό ως ελβετικό μοντέλο, αυξάνει τους συμμετέχοντες συλλόγους από 32 σε 36 και προβλέπει οκτώ αγώνες για κάθε ομάδα απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους, με κατάταξη σε ενιαίο πίνακα. Ο Σάρα θεωρεί ότι η UEFA προσπάθησε να αποκρύψει την πηγή της ιδέας, χρησιμοποιώντας διαφορετική ορολογία, και διεκδικεί αποζημίωση 20 εκατ. ευρώ για την εταιρεία του, καθώς και 200.000 ευρώ προσωπικά, με τόκους για τρεις αγωνιστικές περιόδους.

Ο Χιλιανός δηλώνει ότι διαθέτει τεχνικές μελέτες, εγγραφές και μαρτυρίες που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του. Από την πλευρά της, η UEFA δεν έχει προβεί σε επίσημη αντίδραση, αλλά προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς της MatchVision ως αβάσιμους, δηλώνοντας ότι θα υπερασπιστεί τη θέση της ενώπιον του δικαστηρίου, εφόσον απαιτηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ