Της Αγίας Βαρβάρας σήμερα και οι Θρακιώτες στο Αιγίνιο αναβίωσαν το έθιμο της «Βαρβάρας», το οποίο τηρεί και φέτος ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Δήμητρα».

Και φυσικά μοσχοβόλησε και το Δημαρχείο, αφού οι εθελόντριες του συλλόγου Ξανθίππη Βασιλειάδου και Μαρία Τσιάρα ετοίμασαν τη «Βαρβάρα» και την προσέφεραν με πολλή αγάπη στους εργαζόμενους.

 

 

Η «Βαρβάρα» είναι ένας ζεστός, γευστικός χυλός από βρασμένο σιτάρι, μέλι, κανέλα, καρύδια, σταφίδες και άλλα συστατικά. Κατά το παρελθόν, αυτή την εποχή οι αποθήκες των σπιτιών ήταν γεμάτες σιτάρι που είχαν θερίσει το καλοκαίρι, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως ξηρά σύκα, σταφίδες, καρύδια κλπ, που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με αυτά τα υλικά παρασκεύαζαν το Εκαταίο Δείπνο. Η «Βαρβάρα» πιθανολογείται ότι αντικατέστησε το Εκαταίο Δείπνο, που προσέφεραν στη θεά ζητώντας να προστατεύει τους ίδιους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και το σιτάρι που είχαν σπείρει λίγο πριν, στο τέλος του φθινοπώρου.

 

Πηγή φωτογραφιών: facebook