1Ενόψει Πάσχα
Αισθητά μειωμένη η κίνηση στην αγορά της Κατερίνης
Άνοιξαν 211 επιχειρήσεις και έκλεισαν 283

Το χειρότερο Πάσχα όλων των εποχών θα περάσουν φέτος οι έμποροι, καθώς – αν και διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα – η κίνηση στα καταστήματα δεν θυμίζει γιορτές. Ο  τζίρος της πασχαλινής αγοράς φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων θα είναι μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν.  Όσο για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται κάθετη πτώση της κίνησης στα μαγαζιά, όπως εξάλλου συμβαίνει κάθε χρόνο, γεγονός που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους μικρομεσαίους κυρίως εμπόρους. Αναφορικά με τη θερινή περίοδο ευελπιστούν πως η αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα βοηθήσει και τους ίδιους.  
Άνοιξαν 211 επιχειρήσεις και έκλεισαν 283
Πρόκειται για εποχιακή επιχειρηματικότητα και όχι οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το μητρώο του Επιμελητηρίου Πιερίας, για την περίοδο από 01-01-2011 έως τις 12-04-2011, διαγράφηκαν 283 επιχειρήσεις ενώ έκαναν έναρξη 211 νέες επιχειρήσεις. Συγκριτικά στοιχεία της ίδιας περιόδου, το 2010, στο Επιμελητήριο Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 474 διαγραφές και μόλις 191 νέες εγγραφές επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του 2011 στο σύνολο των 283 επιχειρήσεων που διαγράφηκαν το 85,9% ήταν ατομικές επιχειρήσεις (δηλαδή 243), το 9,5% ήταν ομόρρυθμες εταιρείες (27), το 7% Ανώνυμες εταιρείες, επίσης σε ποσοστό 7% Κοινωνίες, 4% δημοτικές επιχειρήσεις, 1,8% ετερόρρυθμες και 1,1% εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Επίσης, ανά τμήμα οι διαγραφές έχουν ως εξής: 146 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από το τμήμα υπηρεσιών, 87 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από το εμπορικό τμήμα και 50 επιχειρήσεις από το μεταποιητικό τμήμα.

Αναφορικά με τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων για το 2011, στο σύνολο των 211 επιχειρήσεων το 85,3% πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις (180), το 9% ανώνυμες εταιρείες, το 7,1% ομόρρυθμες εταιρείες , το 5% κοινωνίες, το 3,8% ετερόρρυθμες εταιρίες και το 2,4% εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Ανά τμήμα, οι νέες εγγραφές έχουν ως εξής: 120 νέες επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο τμήμα υπηρεσιών, 55 στο εμπορικό τμήμα και 34 στο τμήμα της μεταποίησης. Συγκριτικά με το 2010, παρατηρείται ότι ο όγκος των διαγραφών – εγγραφών αναφέρεται και πάλι στις ατομικές επιχειρήσεις αφού για την ίδια περίοδο στο σύνολο των 474 επιχειρήσεων που διαγράφηκαν το 93,9% είναι ατομικές επιχειρήσεις ενώ από τις 191 νέες εγγραφές και πάλι το 78% είναι ατομικές επιχειρήσεις. Ανά τμήμα, οι διαγραφές για το 2010 έχουν ως εξής: 296 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από το τμήμα υπηρεσιών, 111 από το εμπορικό τμήμα και 67 από το τμήμα της μεταποίησης. Αντίστοιχα, ανά τμήμα οι εγγραφές για το 2010 έχουν ως εξής: 95 νέες επιχειρήσεις στο τμήμα υπηρεσιών, 68 στο εμπορικό τμήμα και 28 στο μεταποιητικό τμήμα.Σχολιάζοντας τις αναλογίες εγγραφών – διαγραφών για το 2011, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τονίζει: «διαπιστώνουμε μια μικρή διαφορά μεταξύ των εγγραφών και διαγραφών σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του μητρώου του Επιμελητηρίου Πιερίας για το 2011 που δυστυχώς δεν οφείλεται σε σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Αντιθέτως, οι νέες εγγραφές αφορούν κυρίως εποχιακές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αλλά και σε κάποιες υποχρεωτικές εκ του νόμου εγγραφές επιχειρήσεων, όπως περιπτώσεις των ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων. Οι νέες εγγραφές αφορούν δραστηριότητες που τις αποκαλούμε ως «επιχειρηματικότητα ανάγκης» – αυτοαπασχόλησης, ενώ κλείνουν βιοτεχνίες και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή, λόγω της κρίσης και της έλλειψης ουσιαστικής στήριξης της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, να αναπληρώνεται το χαμένο έδαφος από νέους επιχειρηματίες που, ως είθισται, εισέρχονται στην επιχειρηματική κοινότητα με καινοτόμες ιδέες, όραμα, δυναμισμό, μεράκι και αυτοπεποίθηση».