Η απουσία περιορισμών στα επιλέξιμα ακίνητα θα ωφελήσει συνολικά την αγορά, ενισχύοντας τη ζήτηση σε όλες τις περιοχές και μειώνοντας την κερδοσκοπία από μερίδα πωλητών.

Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί σε αγοραστές και πωλητές από τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο προβλέπει την επιδότηση επιτοκίου για την αγορά κατοικίας, διατηρούν τις τιμές των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα.

Ο διπλασιασμός των διαθέσιμων κονδυλίων σε 2 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη σταθερά χαμηλή προσφορά κατοικιών προς πώληση, ενισχύουν αυτή την τάση.

Η διεύρυνση του αγοραστικού κοινού, με την προσθήκη ανθρώπων ηλικίας 40 έως 50 ετών, συγκριτικά με το όριο των 39 ετών του πρώτου κύκλου του προγράμματος, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Οι ηλικιακές αυτές ομάδες έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και συχνά αναζητούν ακίνητα σε πιο ακριβές περιοχές ή κατοικίες υψηλότερων προδιαγραφών, αυξάνοντας τη ζήτηση σχεδόν σε όλη την Αττική.

Επιπλέον, η απουσία περιορισμών στα επιλέξιμα ακίνητα θα ωφελήσει συνολικά την αγορά, ενισχύοντας τη ζήτηση σε όλες τις περιοχές και μειώνοντας την κερδοσκοπία από μερίδα πωλητών.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ακίνητα αξίας 80.000 ευρώ βρέθηκαν να πωλούνται αντί 150.000 ευρώ, ακυρώνοντας ουσιαστικά το όφελος των δικαιούχων από την εξασφάλιση άτοκου δανείου.

Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα, είναι κρίσιμο να μην υπάρξουν περιορισμοί στα επιλέξιμα ακίνητα.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να επιλέξουν κατοικίες με έτος κατασκευής έως το 2007, τιμή έως 200.000 ευρώ και επιφάνεια έως 150 τ.μ., περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές τους.

Τέλος, η νέα νομοθεσία απαιτεί την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, προσθέτοντας ακόμα έναν παράγοντα περιορισμού.

 

 

Πηγή:dnews