Ακρίβεια – Σήμα κινδύνου από την εκτόξευση τιμών σε βασικά αγαθά
Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού είναι συνέπεια της «εκρηκτικής» αύξησης που σημειώνουν οι τιμές στην ενέργεια, αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα
Στο 4,8% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο από 3,4% που είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα να σέρνουν τον… χορό των ανατιμήσεων και να «στεγνώνουν» τις τσέπες των καταναλωτών.
Το ντόμινο ανατιμήσεων που εξαπλώνεται και σε βασικά είδη διατροφής πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών προκαλώντας αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας καθώς φρενάρει την κατανάλωση και επιβαρύνει το κόστος των επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου αποτυπώνουν την εκρηκτική αύξηση των τιμών σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.
Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε 180,09% έναντι του Νοεμβρίου του 2020, στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφεται αύξηση 45,2%, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε 37,8% μέσα σε έναν χρόνο. Αυξημένες κατά 21,3% είναι οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, 18,5% στο ελαιόλαδο και 11% στις πατάτες. Καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 24,9%, οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 12,8% και οι αεροπορικές μεταφορές κατά 12,8%.
Τα πλήγματα της ακρίβειας είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση μόνο η αύξηση της τιμής των έξοδών στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών τον Οκτώβριο μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το Νοέμβριο ενισχύουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.
Σύμφωνα με την έκθεση το κύμα ακρίβειας έρχεται να επιδεινώσει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Πριν από την αύξηση των τιμών περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολευόταν να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, γεγονός που ως προς τον σχετικό δείκτη κατατάσσει τη χώρα στη χειρότερη θέση στην ΕΕ με τεράστια απόκλιση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Πηγή: in.gr