Για την καλύτερη ενημέρωσή σας αναφορικά με ένα αγροτικό προϊόν που παράγουμε πολύ δυναμικά στην Πιερία, το ακτινίδιο, θα πρέπει να αναφέρω πως η Ελλάδα το 2020, ήταν στην 4η θέση στην παγκόσμια παραγωγή, πίσω από την Κίνα, τη Ν. Ζηλανδία και την Ιταλία.

Προ 20ετίας (2001-2002) παραγόντουσαν στην Ελλάδα μόλις 36.000 τόνοι, ενώ πέρσι (2022) ξεπεράσαμε τους 330.000-350.000 τόνους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της INCOFRUIT-HELLAS, αν και αυτό είναι μάλλον ελαφρώς υποκειμενικό και οι απόψεις διίστανται.

Αναφέρομαι στη γνωστή πολύ πετυχημένη παραδοσιακή ποικιλία Χέηγορντ αλλά και σε νεοεισερχόμενες που ανακατεύουν την τράπουλα, ενώ κάτι κινείται και σε νέες ποικιλίες, όπως είναι το κόκκινο ακτινίδιο, που μπαίνει δυνατά στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

Πάντως οι νέες φυτεύσεις ακτινιδίων στην χώρα μας φρέναραν ξαφνικά πέρσι, προφανώς από την τιμή που υπήρξε στο καρτέλ των εμπόρων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ