Αλ. Τσίπρας: 160 θάνατοι στο νομό Πιερίας των 125.000 κατοίκων είναι μεγάλος αριθμός (ΒΙΝΤΕΟ)
Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης με διοίκηση και προσωπικό, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η κατάσταση συνεχίζει να είναι πάρα πολύ δύσκολη και όλες οι κλίνες στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών στην κλινική covid, λίγο μικρότερος από τις προηγούμενες μέρες. Παρόλα αυτά και αυτό το επαρχιακό νοσοκομείο ξεπέρασε κατά πολύ τα όριά του. Γιατροί και νοσηλευτές ξεπέρασαν κι αυτοί τα όριά τους προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Ο απολογισμός δεν είναι ιδιαίτερα θετικός καθώς και εδώ όπως και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είχαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας που τελικά χάθηκαν. 160 άτομα στο νομό Πιερίας των 125.000 κατοίκων είναι μεγάλος αριθμός. Αυτό που τώρα οφείλουμε να δούμε είναι πώς θα ενισχύσουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή, διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Το δεύτερο κύμα απ’ ότι φαίνεται βρίσκεται σε μια μικρή ύφεση, αλλά δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια εγκληματικά λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα.
Τώρα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, να υπάρξουν και δομικές αλλαγές μέσα από την αναβάθμιση του μισθολογίου και να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς για να συνδράμουν στο ΕΣΥ, να ενισχυθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων που είναι περίπου στο 70% σε όλη την Ελλάδα, να υπάρξει και ανταμοιβή στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Είναι αδιανόητο αυτοί οι άνθρωποι που κατά τα άλλα τους χειροκροτούσαμε βρίσκονται στην πρώτη μάχη, έχουν απώλειες, το 15% των υγειονομικών εδώ στο νοσοκομείο νόσησε, κάποιοι πολύ βαριά, είναι και ένας νοσηλευτής διασωληνωμένος στην εντατική, είναι αδιανόητο τους ανθρώπους αυτούς να μην τους έχουμε ανταμείψει και ηθικά αλλά και υλικά για όλα όσα κάνουν.
Η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού μέσα από μόνιμες προσλήψεις, η αναβάθμιση του μισθολογίου είναι η απάντηση στις αγωνίες που διατυπώνουν όλοι όσοι κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και τους το οφείλουμε.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει η απόφαση για συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ και η μαζική υλοποίησή τους σε ιδιαίτερες κλειστές δομές προκειμένου να υπάρξει σκανάρισμα του πληθυσμού (δομές Ρομά, ηλικιωμένων, προσφύγων, αστέγων) αλλά και σε εργασιακούς χώρους όπως βιομηχανικές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες είχαμε αυξημένη διασπορά διότι εκεί δεν γίνονται τεστ. Οι εργαζόμενοι πολλές φορές ασυμπτωματικοί ή με συμπτώματα τα οποία πνίγουν, πηγαίνουν στη δουλειά τους και μεταφέρουν τον ιό.
Τέλος, θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα του εμβολιασμού. Είναι μεγάλο λάθος να δημιουργείται η προσδοκία και ο εφησυχασμός του τέλους της πανδημίας μέσα από τον εμβολιασμό που είναι αναγκαίος και πρέπει να συνδράμουν όλοι ώστε να πετύχει. Εντούτοις, η εικόνα που αυτή τη στιγμή έχουμε είναι ότι αυτή η υψηλή καλλιέργεια προσδοκίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, να μετατραπεί σε οργή και θυμό από την πλευρά των πολιτών διότι ο κ. Μητσοτάκης όπως και το καλοκαίρι που μας είπε “νίκησα τον κορωνοϊό”, έτσι και τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι με την έναρξη του εμβολιασμού τελείωσε η πανδημία. Είχε δεσμευτεί για 2 εκ. εμβόλια μέσα στον Γενάρη. Τελικά μέχρι το τέλος του Γενάρη δεν θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200.000 πολίτες. Με βάση τον αριθμό των εμβολίων που προβλέπονται για την Ελλάδα μέχρι στιγμής, μέχρι και το τέλος Μάρτη ο αριθμός των εμβολίων δεν θα επαρκεί για περισσότερους από 600.000 συμπολίτες μας. Αυτό είναι το 1/17 του πληθυσμού. Μέχρι και το τέλος Μάρτη λοιπόν δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα να δημιουργηθεί ίχνος ανοσίας στον πληθυσμό. Άρα έχουμε μπροστά μας τρεισήμισι πολύ δύσκολους μήνες. Μήνες που μπορεί ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό, εάν εφησυχάσουμε, να έχουμε και τρίτο κύμα πανδημίας χωρίς να έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ.
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αντιθέτως χρειάζεται η κυβέρνηση να αφήσει και τις ιδεοληπτικές εμμονές και να ενισχύσει το ΕΣΥ ώστε να προχωρήσει με στοιχειώδη ικανότητα στη συνταγογράφηση των τεστ, τον έλεγχο του πληθυσμού και ταυτόχρονα και σε μία συνδυαστική πολιτική αντιμετώπισης και με εμβολιασμό αλλά και με χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας για να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Φοβάμαι ότι η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης ήταν επικοινωνία και προπαγάνδα, όχι ουσία. Γι’ αυτό και η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους την ημέρα. Έστω και τώρα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ανθρώπινη ζωή έχει προτεραιότητα και πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ να ενισχυθεί».
Δείτε φωτογραφίες και το βίντεο με τη δήλωση: