Τι αποκρουστικά εγκλήματα διέπραξαν οι χειρότεροι φυλακισμένοι του Αλκατράζ;

Ειδικά σχεδιασμένο για κρατούμενους που είχαν προκαλέσει προβλήματα ή είχαν επιχειρήσει να αποδράσουν από άλλα ομοσπονδιακά σωφρονιστικά ιδρύματα, το Αλκατράζ φιλοξένησε τους πιο κακόφημους και σεσημασμένους εγκληματίες της Αμερικής. «Ο Βράχος» βρισκόταν στο ομώνυμο νησί, περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από την κοντινότερη ακτή.

Η απομόνωση του τόπου, η παρουσία παγωμένων ρευμάτων στα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο καθώς και η παρουσία δομών υψίστης ασφάλειας, κατέστησαν την φυλακή του Αλκατράζ μια από τις πιο σκληρές και συμπαγείς φυλακές του κόσμου. Στέγασε συνολικά 1576 κρατούμενους, αλλά αυτοί οι κατάδικοι ήταν οι χειρότεροι όλων.

1. Αλ Καπόνε

Για τον διαβόητο μαφιόζο Αλ Καπόνε από το Σικάγο, οι φυλακές ήταν παιχνιδάκι. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων στην Ατλάντα και σε άλλες φυλακές, είχε στρατολογήσει φύλακες για να δουλεύουν στη μισθοδοσία του και απολάμβανε ειδικά προνόμια – από σπιτικά γεύματα και άνετα κρεβάτια μέχρι απεριόριστη πρόσβαση στους διευθυντές.

Όλα αυτά έλαβαν τέλος όταν έφτασε στο Αλκατράζ το 1934 για μια τετραετία. Ο Καπόνε ήταν ένας από τους πρώτους κρατούμενους που στάλθηκαν εκεί, καταγράφηκε ως τρόφιμος νούμερο 85. Στερήθηκε τις συνήθεις πολυτελείς ανέσεις του και δεν ήταν πλέον προστατευμένος από τη βία και το χάος. Ωστόσο, ασχολήθηκε με τη μουσική και ίδρυσε μια μπάντα της φυλακής.

2. Έλσγουορθ «Μπάμπι» Τζόνσον

O Έλσγουορθ Ρέιμοντ Τζόνσον γνωστός και ως «Μπάμπι», ήταν το περίφημο αφεντικό του εγκλήματος στο Χάρλεμ. Ο Τζόνσον πήγε στο Αλκατράζ το 1952, στο απόγειο της βασιλείας του ως ο αποκαλούμενος «Νονός του Χάρλεμ». Είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη για συνωμοσία ναρκωτικών. Ο Τζόνσον εξέτισε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποινής στα φρικτά κελιά του Βράχου.

Αποφυλακίστηκε με αναστολή το 1963. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πριν φύγει, έπαιξε έναν ελάχιστα γνωστό ρόλο σε μια από τις πιο διάσημες απόπειρες απόδρασης. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, ένας από τους συγκρατούμενούς του ανέφερε σε συνεντεύξεις του ότι ο «Μπάμπι» ήταν αυτός που παρείχε τη βάρκα στους δραπέτες του 1962.

3. Ρόμπερτ Στράουντ, ο «Βαρυποινίτης του Αλκατράζ»

Όταν ο Ρόμπερτ Στράουντ μεταφέρθηκε στο Αλκατράζ το 1942, είχε ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους πιο πασίγνωστους και τρομακτικούς εγκληματίες. Είχε χτίσει τη φήμη του με ποινικό μητρώο δεκαετιών. Ο Στράουντ μπήκε για πρώτη φορά στο σωφρονιστικό σύστημα περισσότερα από 30 χρόνια νωρίτερα, το 1909. Καταδικάστηκε για φόνο και φυλακίστηκε στην Ουάσινγκτον.

Αφού μεταφέρθηκε στη φυλακή του Κάνσας, είχε μια σειρά από εχθρικά και βίαια επεισόδια. Το αποκορύφωμα; Το 1916, ο Στράουντ μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν δεσμοφύλακα μπροστά σε 1.100 κρατούμενους. Του επιβλήθηκε θανατική ποινή, όμως μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή από τον τότε Πρόεδρο.

Τα επόμενα 30 χρόνια, συχνά υποβιβασμένος στην απομόνωση, ο Στράουντ έγινε αυτοδίδακτος ορνιθολόγος, μελετώντας τη σχεδίαση και την αναπαραγωγή καναρινιών. Το χόμπι του έγινε τόσο καταναγκαστικό που είχε τη δυνατότητα να εκτρέφει τα πουλιά και να διατηρεί εργαστήριο μέσα στο κελί του.

Εκεί συνέγραψε δύο βιβλία για τα καναρίνια και συνέβαλε σε έρευνες παρατήρησης που αργότερα θα ωφελούσαν τη συνολική μελέτη του πτηνού. Όταν ο Στράουντ εισήχθει στο Αλκατράζ, ήταν ήδη γνωστός ως ο άνθρωπος των πτηνών. Η συναρπαστική ιστορία του έγινε το θέμα μιας μεγάλης κινηματογραφικής ταινίας με πρωταγωνιστή τον αστέρα του Χόλιγουντ Μπαρτ Λάνκαστερ.

Ο Στράουντ πέθανε το 1963 και δεν του επετράπει ποτέ η προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας.

Άλβιν Κάρπις
Επίσημος δημόσιος εχθρός νούμερο ένα και μέλος μιας τρομερής εγκληματικής συμμορίας ληστών, αεροπειρατών και απαγωγέων της δεκαετίας του 1930, ο Κάρπις ήταν ο αρχηγός της ομάδας. Είχε απίστευτη φωτογραφική μνήμη. Ο θρύλος λέει ότι συνελήφθη από τον ίδιο ον διευθυντή του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στο Αλκατράζ για δέκα φόνους, έξι απαγωγές και μια ληστεία. Ήταν ο τελευταίος από τους εγκληματίες της εποχής της ύφεσης που συνελήφθη και εξέτισε 26 χρόνια, τη μεγαλύτερη ποινή από οποιονδήποτε κρατούμενο. Ο Άρθουρ Μπάρκερ, ένα μέλος της συμμορίας, συμμετείχε στην καταστροφική απόδραση, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε.

 

γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη*

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies

 

 

Πηγή:in.gr