Στελέχη της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» επισκέφθηκαν πλημμυροπαθείς περιοχές και εργοτάξια της διοίκησης. Τα συμπεράσματα από τις αυτοψίες στα έργα διαχείρισης νερού χαρακτηρίζονται ως αποκαλυπτικά για την αποτελεσματικότητά τους. Η παράταξη κάνει λόγο για αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Οι επισκέψεις ανέδειξαν ότι τα έργα κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ αλλά στερούνται στρατηγικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με τα στελέχη, οι παρεμβάσεις δεν εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη μελέτη σε επίπεδο λεκάνης απορροής. Επιπλέον, οι υδραυλικές μελέτες που χρησιμοποιούνται το 2026 θεωρούνται αναχρονιστικές και ανεπαρκείς. Δεν λαμβάνουν υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και την ένταση των ακραίων φαινομένων. Αυτή η τακτική καθιστά τις υποδομές ευάλωτες στους μελλοντικούς φυσικούς κινδύνους.

Η παράταξη υποστηρίζει ότι τα κονδύλια αυτά εξυπηρετούν κυρίως πελατειακές σχέσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα της διοικούσας παράταξης. Τα χρήματα των πολιτών θεωρούνται «χαμένα λεφτά» λόγω της αναποτελεσματικότητας των έργων. Αν οι πόροι είχαν αξιοποιηθεί σωστά, θα μπορούσαν να στηρίξουν τον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο. Η σωστή διαχείριση του νερού θα έδινε λύση στη φτωχοποίηση των αγροτών που εγκαταλείπουν τη γη τους.

Με πληροφορίες από ΔΤ