Αυστηροί έλεγχοι σε ευαίσθητο περιεχόμενο – Σίγαση ειδοποιήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας

«Ενσωματωμένη προστασία» για τους εφήβους θα προσφέρει το Instagram, που αναθεωρεί τους κανόνες του για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους ανήλικους χρήστες και διαβεβαιώσεις προς τους γονείς.

Οι νέοι «λογαριασμοί εφήβων»
εισάγονται από την Τρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, με την Meta να κάνει λόγο για μια «νέα εμπειρία για τους εφήβους, καθοδηγούμενη από τους γονείς» και να διαβεβαιώνει ότι θα υποστηρίξει καλύτερα τους γονείς και θα τους καθησυχάσουν ότι οι έφηβοι είναι ασφαλείς με τα σωστά μέτρα προστασίας.

Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται μετά τις πιέσεις και την κριτική που ασκείται προς τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου οι πλατφόρμες να καταστούν πιο ασφαλείς για τους εφήβους.

Οι νέες λειτουργίες

Ειδικότερα, οι λογαριασμοί εφήβων θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του Instagram για χρήστες μεταξύ 13 και 15 ετών, ενώ ορισμένες ρυθμίσεις θα ενεργοποιούνται από προεπιλογή.

Στους λογαριασμούς θα επιβάλλονται αυστηροί έλεγχοι σε ευαίσθητο περιεχόμενο για την αποφυγή συστάσεων δυνητικά επιβλαβούς υλικού και σίγαση των ειδοποιήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι λογαριασμοί θα ρυθμιστούν επίσης σε ιδιωτικούς αντί για δημόσιους, που σημαίνει ότι οι έφηβοι θα πρέπει να δέχονται ενεργά νέους ακολούθους, ενώ το περιεχόμενο των λογαριασμών τους δεν θα μπορεί να προβληθεί από άτομα που δεν τους ακολουθούν.

Η αλλαγή των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων μπορεί να γίνει μόνο με την προσθήκη ενός γονέα ή κηδεμόνα στον λογαριασμό. Οι γονείς που επιλέγουν να επιβλέπουν τον λογαριασμό του παιδιού τους θα μπορούν να βλέπουν σε ποιους στέλνουν μηνύματα και τα θέματα που έχουν δηλώσει ότι τους ενδιαφέρουν, αν και δεν θα μπορούν να βλέπουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Το Instagram ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τη μετακίνηση εκατομμυρίων λογαριασμών εφήβων που ήδη υπάρχουν στη νέ εμπειρία μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ενημέρωσή τους για τις αλλαγές.

Αναγνώριση ηλικίας

Το σύστημα στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι χρήστες θα είναι ειλικρινείς σχετικά με την ηλικία τους – αν και το Instagram διαθέτει ήδη εργαλεία που επιδιώκουν να επαληθεύσουν την ηλικία ενός χρήστη εάν υπάρχουν υποψίες ότι δεν λέει την αλήθεια.

Από τον Ιανουάριο, στις ΗΠΑ, θα αρχίσει επίσης να χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να εντοπίζει προληπτικά εφήβους που χρησιμοποιούν λογαριασμούς ενηλίκων, ώστε να τους επαναφέρει σε έναν εφηβικό λογαριασμό.

Παρά τα μέτρα, οι νέοι εκτίθενται σε επιβλαβές περιεχόμενο

To Instagram
δεν είναι η πρώτη πλατφόρμα που εισάγει τέτοια εργαλεία για τους γονείς, ενώ υποστηρίζει ότι διαθέτει πάνω από 50 εργαλεία που στοχεύουν στην ασφάλεια των εφήβων.

Το 2022 έθεσε σε λειτουργία ένα οικογενειακό κέντρο και εργαλεία εποπτείας για τους γονείς που τους επέτρεπαν να βλέπουν τους λογαριασμούς που ακολουθεί το παιδί τους και ποιος τους ακολουθεί, μεταξύ άλλων.

Αντίστοιχο οικογενειακό δέντρο διαθέτει και το Snapchat, που επιτρέπει σε γονείς άνω των 25 ετών να βλέπουν σε ποιους στέλνει μήνυμα το παιδί τους και να περιορίζουν τη δυνατότητά τους να βλέπουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Το Instagram χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογία επαλήθευσης της ηλικίας για να ελέγχει την ηλικία των εφήβων που προσπαθούν να αλλάξουν την ηλικία τους σε άνω των 18 ετών, μέσω ενός βίντεο selfie.

Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα γιατί οι νέοι εξακολουθούν να εκτίθενται σε επιβλαβές περιεχόμενο, παρά τον μεγάλο αριθμό των προστατευτικών μέτρων, την ώρα που μελέτες δείχνουν ότι παρά τις προφυλάξεις, τα παιδιά έχουν εκτεθεί σε βίαιο υλικό.

Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των εργαλείων

Τα τελευταία εργαλεία του Instagram
δίνουν έλεγχο στους γονείς, που αναλαμβάνουν ακόμη πιο άμεσα την ευθύνη να αποφασίζουν για το εάν το παιδί τους θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία ή θα επιβλέπουν περισσότερο τη δραστηριότητα και τις αλληλεπιδράσεις του.

Για να μπορούν όμως οι γονείς να ασκήσουν τον έλεγχο, θα πρέπει να διαθέτουν τον δικό τους λογαριασμό στο Instagram. Την ίδια ώρα, οι γονείς δεν μπορούν να ελέγξουν τους αλγόριθμους που ωθούν το περιεχόμενο προς τα παιδιά τους ή το τι μοιράζονται οι δισεκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, η βρετανική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης Ofcom εξέφρασε τον Απρίλιο ανησυχίες για την προθυμία των γονέων να παρέμβουν για την ασφάλεια των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Μία από τις διαπιστώσεις της αρχής είναι το γεγονός ότι ακόμη κι όταν οι έλεγχοι δημιουργούνται, οι γονείς δεν τους χρησιμοποιούν.

 

 

Πηγή:typosthes