Η κλινική σημασία της υπνηλίας και ο αντίκτυπός της στην υγεία, τη διάθεση, την απόδοση και την ποιότητα ζωής αναδεικνύονται σε πρόσφατη δήλωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Sleep Medicine».

Η δήλωση τονίζει ότι η υπνηλία συνδέεται άρρηκτα με αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία και σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής. Παράλληλα, παροτρύνει τους επαγγελματίες υγείας, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ερευνητές να θέσουν σε προτεραιότητα την αξιολόγηση, τη διαχείριση και την αποτελεσματική θεραπεία της υπνηλίας για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η υπνηλία αποτελεί σαφή ένδειξη ανεπαρκούς ύπνου, αλλά και ένα κρίσιμο σύμπτωμα που αναφέρεται συχνά από ασθενείς και συνδέεται άμεσα με διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους γνωστικής εξασθένησης, εργατικών και τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και ο αυτοκτονικός ιδεασμός. Επιπλέον, η υπνηλία μπορεί να αποτελεί παρενέργεια ιατρικών καταστάσεων, φαρμακευτικής αγωγής και παραγόντων του τρόπου ζωής που οδηγούν σε χρόνια στέρηση ύπνου.

«Η υπνηλία είναι ένα σοβαρό ζήτημα υγείας με εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογραμμίζει ο Έρικ Όλσον, πρόεδρος της Ακαδημίας. «Από τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στην υπνηλία κατά την οδήγηση μέχρι λάθη στην εργασία και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, οι συνέπειες της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζουν καθημερινά τόσο τα άτομα όσο και την κοινωνία στο σύνολό της. Δεδομένου ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι βιώνουν υπερβολική υπνηλία, η σημασία του εντοπισμού παρεμβάσεων που την αναγνωρίζουν, την αξιολογούν και την αντιμετωπίζουν δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Η εν λόγω δήλωση υποστηρίζεται σθεναρά από 25 ιατρικούς και επιστημονικούς οργανισμούς, καθώς και από οργανώσεις ασθενών, γεγονός που υπογραμμίζει την ευρεία αναγνώριση της σοβαρότητας του προβλήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ