Την περίοδο που διανύουμε, έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, που είτε έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα είτε έχουν ενταχθεί στα πενιχρά μέτρα στήριξης, τα οποία ωστόσο, πέρα από τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή των αποζημιώσεων που προβλέπουν, δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες αυτών των νοικοκυριών.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης σε πολλά σπίτια έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται οφειλές που είναι αδύνατο να εξοφληθούν, όπως για παράδειγμα ενοίκια -με ορισμένους ένοικους μάλιστα να κινδυνεύουν με εξώσεις- λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Τα συνεργεία δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ κόβουν το ρεύμα σε οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, με επιδόματα που δε φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τροφής και φαρμάκων, σε οικογένειες που ζουν από συσσίτια.

Ιδιαίτερα οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εφαρμόζουν μια πολύ επιθετική πολιτική είσπραξης των οφειλομένων, παρότι γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για εργαζομένους οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν, καθώς βρέθηκαν στον αέρα.

Οι διακανονισμοί που προτείνονται, είτε από τη ΔΕΗ είτε από τους υπόλοιπους παρόχους, έχουν τέτοιους όρους, που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε αυτούς άνθρωποι που δεν έχουν εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες ή έχουν ένα πολύ μικρό εισόδημα όσοι είναι ενταγμένοι στα μέτρα στήριξης. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση είναι βέβαιο ότι μόνο χειρότερη θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Στην πλειοψηφία τους οι διακανονισμοί είτε προβλέπουν πολύ λίγες και μεγάλες δόσεις είτε προκαταβολές, που ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι αδύνατο να καταβληθούν, ενώ η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν μπορέσει να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις δόσεις και στους νέους λογαριασμούς.

Λύσεις τύπου «κοινωνικού τιμολογίου» δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μπορεί οι όροι για τις ρυθμίσεις των χρεών να είναι λίγο ευνοϊκότεροι, όχι όμως τέτοιοι που να μπορεί να ανταποκριθεί η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, ενώ ούτε σε αυτή την περίπτωση αποτρέπεται η διακοπή του ρεύματος.

Επιπλέον, οι όροι αυτοί αποκλείουν μεγάλο μέρος νοικοκυριών που δεν τους πληρούν, ενώ εξετάζονται με βάση το εισόδημα της περσινής χρονιάς, αν και το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει προκύψει φέτος, που τα εισοδήματα είναι είτε μηδενικά είτε δραματικά μειωμένα.

Η πρακτική που ακολουθείται είναι από το δεύτερο απλήρωτο λογαριασμό να δίνονται εντολές διακοπής, ενώ παράλληλα η είσπραξη των οφειλών ανατίθεται σε πολυεθνικές εισπρακτικές εταιρείες, που με τη σειρά τους αναθέτουν το έργο σε δικηγορικά γραφεία. Οι οχλήσεις είναι στην κυριολεξία καθημερινές, με απειλές προς τους οφειλέτες, ότι αν δεν εξοφλήσουν τις οφειλές θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ απειλούν και με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης – ένδικα μέσα, είτε προφορικά είτε κοινοποιώντας εξώδικα.

Ακόμη και το εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861, αφορά σε περιπτώσεις που το ρεύμα έχει διακοπεί έως τις 30/4/2020, ενώ έχει τους ίδιους ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις και σε τελική ανάλυση επίσης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα έχει ήδη πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και αν δεν παρθούν μέτρα θα γιγαντωθεί. Ήδη άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νοικοκυριών στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Διεκδικούμε:

– Η κυβέρνηση να απαγορεύσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης, νερού, τηλεφώνου και διαδικτύου στα σπίτια των εργαζομένων που πλήττονται, είτε παραμένουν άνεργοι είτε είναι ενταγμένοι στα όποια μέτρα στήριξης, αλλά και να προχωρήσει σε αναστολή των πληρωμών λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση ή να παρέχει σημαντική έκπτωση στα τιμολόγια;

-Να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται.

-Να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, προκειμένου να απαλλάξουν από τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, όσους εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τους αναπήρους άνω του 67% και να τα μειώσει για τη λαϊκή κατοικία και τα μικρομάγαζα.

-Να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση στην έκδοση νέας απόφασης και να διευρύνει την υπάρχουσα ΚΥΑ (ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861/2020 – ΦΕΚ 3088/Β 24/7/2020), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ειδικό βοήθημα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καταβολή του, σε όσες οικογένειες έχει γίνει η αποσύνδεση έως και την 30η Απριλίου 2020, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όσες οικογένειες έχουν πληγεί και για το χρονικό διάστημα μετά από αυτή την ημερομηνία.

 

 

(Δελτίο τύπου)