«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μια κλιματική κρίση», δήλωσε ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον

Οι επιστήμονες της NASA κατέγραψαν ένα αρνητικό ρεκόρ για το 2024. Στους μήνες που ακολούθησαν από τον Μάιο 2023 μέχρι και σήμερα, σημειώθηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Δηλαδή ο Ιούνιος 2023 ήταν ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών, ο Ιούλιος ο θερμότερος Ιούλιος όλων των εποχών και ούτω καθεξής.

Ολόκληρος ο πλανήτης δηλαδή γίνεται όλο και θερμότερος κάθε μήνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αν το μοτίβο συνεχιστεί, τότε το 2024 θα είναι το θερμότερο ημερολογιακό έτος στην ιστορία.

«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μια κλιματική κρίση», δήλωσε ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Κοινότητες σε όλη την Αμερική -όπως η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Νεβάδα- και κοινότητες σε όλο τον κόσμο αισθάνονται από πρώτο χέρι την ακραία ζέστη σε πρωτοφανή αριθμό.

Η NASA και η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις αναγνωρίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της προστασίας του πλανήτη μας. Παρέχουμε κρίσιμα κλιματικά δεδομένα για να βελτιώσουμε τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης και να ωφελήσουμε όλη την ανθρωπότητα» συμπλήρωσε.

Αυτά τα απανωτά ρεκόρ δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο τη διαρκώς αυξανόμενη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία οφείλεται κατά κόρον στην ανθρώπινη δραστηριότητα και κυρίως στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε εκτενέστερα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με τα τελευταία 10 συνεχόμενα έτη να είναι αντίστοιχα τα 10 θερμότερα από τότε που άρχισε η καταγραφή των θερμοκρασιών, δηλαδή στα τέλη του 19ου αιώνα.

Πριν από αυτό το σερί των 12 συνεχόμενων μηνών με θερμοκρασίες ρεκόρ, το δεύτερο μεγαλύτερο σερί διήρκεσε επτά μήνες και σημειώθηκε μεταξύ 2015 και 2016.

«Βιώνουμε περισσότερες θερμές ημέρες, περισσότερους θερμούς μήνες, περισσότερα θερμά έτη», δήλωσε η Kate Calvin, επικεφαλής επιστήμονας και ανώτερη σύμβουλος της NASA για το κλίμα.

«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι αυξήσεις της θερμοκρασίας οφείλονται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επηρεάζοντας τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο».

Στην ανάλυση της NASA, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τους τελευταίους 12 μήνες ήταν 1,30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη γραμμή βάσης του 20ου αιώνα (1951 έως 1980).

Αυτό είναι ελαφρώς πάνω από το επίπεδο των 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο του τέλους του 19ου αιώνα.

Για τον υπολογισμό της παγκόσμιας θερμοκρασίας της Γης, οι επιστήμονες της NASA συλλέγουν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς στην ξηρά, καθώς και από χιλιάδες όργανα σε πλοία και σημαδούρες στην επιφάνεια των ωκεανών.

Αυτά τα ακατέργαστα δεδομένα αναλύονται με μεθόδους που λαμβάνουν υπόψη τις ποικίλες αποστάσεις των σταθμών θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο και τις επιδράσεις της αστικής θέρμανσης που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τους υπολογισμούς.

Η επίδραση των Ελ Νίνιο και Λα Νίνια
Οι επιστήμονες πάντως σημειώνουν και το εξής: Φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια, που θερμαίνουν και ψύχουν εναλλάξ τον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, μπορούν να συμβάλουν – σε μικρό βαθμό – στη μεταβλητότητα των παγκόσμιων θερμοκρασιών από έτος σε έτος.

Το ισχυρό Ελ Νίνιο που ξεκίνησε την άνοιξη του 2023 συνέβαλε στην αύξηση της ακραίας ζέστης του περσινού καλοκαιριού και φθινοπώρου.

Από τον Μάιο του 2024, οι επιστήμονες του Κέντρου Κλιματικών Προβλέψεων της NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας) προέβλεπαν 49% πιθανότητα ανάπτυξης της Λα Νίνια μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου και 69% πιθανότητα ανάπτυξης μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ψύχοντας ένα μεγάλο τμήμα του τροπικού Ειρηνικού, ένα φαινόμενο Λα Νίνια θα μπορούσε να καταστείλει εν μέρει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες φέτος.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του τρέχοντος έτους θα καταρριφθεί κάθε ρεκόρ ζέστης.

Παράγοντες όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι εκπομπές αερολυμάτων που μπλοκάρουν τον ήλιο μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα μας ανά πάσα στιγμή.

Τι συμβαίνει με τους ωκεανούς
Οι επιστήμονες παρακολουθούν για να δουν πώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών μπορεί να επηρεάσουν τη φετινή περίοδο τυφώνων.

Σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, οι θερμοκρασίες των ωκεανών για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου ήταν 1,18 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, σύμφωνα με τη NOAA.

Παρά το φθίνον Ελ Νίνιο, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και σε μεγαλύτερα βάθη εξακολουθούν να είναι πάνω από το μέσο όρο σε πολλά μέρη, δήλωσε ο Τζος Γουίλις, ωκεανογράφος στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στη Νότια Καλιφόρνια.

 

 

Πηγή:lifo