Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις στα διαγνωστικά κέντρα – Μόνο τη συμμετοχή θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι
Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου, μετά από εισήγηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλη και κατόπιν συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν οι προτάσεις του υπουργού Υγείας, οι ιδιαιτερότητες της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε καθώς και οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του εργαστηριακού κλάδου που βυθίζεται στα χρέη, μίλησε για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Οι παριστάμενοι τόνισαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν παρακαταθήκη και για την επόμενη κυβέρνηση, από την οποία ο εργαστηριακός κλάδος θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα.
Ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς του εργαστηριακού κλάδου να ολοκληρώσουν τις εξουσιοδοτήσεις στους ιατρικούς συλλόγους, για να προβούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ – αίτημα που θα διεκδικηθεί δυναμικά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Ο ιατρικός κλάδος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα το καλό των ασφαλισμένων και συνεκτιμώντας τη χρονική συγκυρία που διανύουμε αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεών του. Οι γιατροί βάζουν για άλλη μια φορά πλάτη, για να στηρίξουν τον ασθενή, πάρα τον απάνθρωπο και άδικο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την ενότητα και το δυναμισμό που έδειξαν. Αποδείξαμε ότι είμαστε δυνατοί και ενωμένοι και με την ίδια αποφασιστικότητα θα διεκδικήσουμε αξιόπιστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για όλους τους ασφαλισμένους, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αναστέλλουμε προσωρινά τις διεκδικήσεις μας, για να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι και δεσμευόμαστε ότι θα επανέλθουμε δυναμικά μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κλάδου».
Σημειώνεται ότι έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, νέα συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα γραφεία του ΙΣΑ.
Η ανακοίνωση του ΙΣΑ
Η αναστολή των κινητοποιήσεων των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ του ΙΣΑ.
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας ,οι ιδιαιτερότητες της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε καθώς και οι ανάγκες των ασφαλισμένων .Αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του εργαστηριακού κλάδου που βυθίζεται στα χρέη, μίλησε για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Οι παριστάμενοι τόνισαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν παρακαταθήκη και για την επόμενη κυβέρνηση, από την οποία ο εργαστηριακός κλάδος θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα.
Ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς του εργαστηριακού κλάδου να ολοκληρώσουν τις εξουσιοδοτήσεις στους Ιατρικούς Συλλόγους για να προβούν στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αίτημα που θα διεκδικηθεί δυναμικά από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Ο Ιατρικός κλάδος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα το καλό των ασφαλισμένων και συνεκτιμώντας τη χρονική συγκυρία που διανύουμε αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεών του. Οι γιατροί βάζουν για άλλη μια φορά πλάτη, για να στηρίξουν τον ασθενή, πάρα τον απάνθρωπο και άδικο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την ενότητα και το δυναμισμό που έδειξαν. Αποδείξαμε ότι είμαστε δυνατοί και ενωμένοι και με την ίδια αποφασιστικότητα θα διεκδικήσουμε αξιόπιστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για όλους τους ασφαλισμένους, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αναστέλλουμε προσωρινά τις διεκδικήσεις μας, για να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι και δεσμευόμαστε ότι θα επανέλθουμε δυναμικά μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κλάδου.».
Σημειώνεται ότι έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα γραφεία του ΙΣΑ.
Η πρόταση του υπουργείου Υγείας
Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Ξανθό στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων, με στόχο να γεφυρώσει τις διάφορες και να εκτονώσει την κατάσταση, περιλαμβάνει:
1.Την προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.
2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.
3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.
4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.
5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.
Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Μπορεί όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.
Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγινε σαφές πως «η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, θα δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταγγελία των συμβάσεων. Το ερώτημα είναι γιατί επιλέγεται αυτό το χρονικό διάστημα η σκλήρυνση της στάσης και ποιος ωφελείται από αυτήν» .
Πάντως σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών απέστειλε σήμερα εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και οι διοικητές των Νοσοκομείων, σε συνεργασία με τους επιστημονικά υπεύθυνους των εργαστηρίων, να οργανώσουν την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όσων ασφαλισμένων επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις μικροβιολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις τους στο ΕΣΥ.
Όπως επίσης έγινε γνωστό από τον ΕΟΠΥΥ, τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που λήγουν μέχρι τις 14 Ιουνίου, παρατείνονται μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουνίου.