Στο φαράγγι του Ενιπέα στο Λιτόχωρο θα αναβιώσει το έθιμο κατά το οποίο μικρά παιδιά και ενήλικες προσπαθούσαν χωρίς τη βοήθεια χεριών και μόνο με το στόμα να πάρουν μικρές πέτρες από την κοίτη του ποταμού, κατά την ημέρα εορτασμού της Αναλήψεως.

Η αναβίωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:30, στον Λάκκο του Ενιπέα. Τόπος συνάντησης τα γραφεία του ΕΟΣ Λιτοχώρου. Υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λιτοχώρου και του Olympus Marathon.

Παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές για σχολικές εργασίες, από φοιτητές για έρευνα – ερευνητικούς σκοπούς και από επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τόπου, όπως είναι τα ήθη-έθιμα, οι παραδόσεις και γενικότερα ο πολιτισμός. Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσε τα τελευταία χρόνια το έθιμο της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, με την περιφορά του Σταυρού με τα γίτσια στο δίσκο, από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου.

Αναβιώνουμε το έθιμο που γινόταν ανήμερα της Αναλήψεως, μέχρι το 1965. Μικρά παιδιά προσπαθούσαν χωρίς τη βοήθεια χεριών και μόνο με το στόμα να πάρουν μικρές πέτρες από την κοίτη του ποταμού, που ήταν σε αριθμό πολλαπλάσιο του τρία (3,6,9). Αργότερα τις πήγαιναν στις μητέρες τους για να τις βάλουν στο καντήλι του σπιτιού και εκεί παρέμεναν για έναν χρόνο. Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών των μικρών παιδιών οι ενήλικες ήταν συγκεντρωμένοι σε ομάδες και τα παρατηρούσαν.

Ο Ενιπέας σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο ωραιότερος από τους ποτάμιους θεούς και στα νερά του λουζόταν η Λητώ. Επίσης υπήρξε ο τόπος όπου ο ήρωας Ορφέας, ποιητής και φημισμένος μουσικός, κατασπαράχτηκε από τις Μαινάδες.

Ο Ενιπέας ξεκινάει εντυπωσιακά από τρεις διαμαντένιες πηγές, όμως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εκβολές του. Αυτό συνέβη εξαιτίας του ότι η Ήρα που ζήλευε τον Δία σαγηνεύτηκε από τον νεαρό Ενιπέα, ο οποίος όμως αγάπησε τη θεά Αφροδίτη. Η καταδίκη του τελικά ήταν να είναι πανέμορφος όμως το τέλος του να είναι άδοξο.

(Η φωτογραφία είναι απ’ το αρχείο της κ. Μάγδας Τσίρου).

 

Πηγή: facebook