Αναζητούνται οι… Έλληνες Αϊνστάιν – Ειδικά τεστ IQ και στην Ελλάδα
«Το πλεονέκτημα του να είσαι έξυπνος είναι ότι μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις τον χαζό. Το αντίθετο είναι εκείνο που παρουσιάζει δυσκολίες…».
Ήταν μόλις λίγα χρόνια προτού η ανθρώπινη νοημοσύνη αντιμετωπιστεί για πρώτη φορά με μια νέα θεώρηση, όταν ο Γερμανός συγγραφέας Κουρτ Τουχόλσκι διατύπωνε με το σατιρικό του ύφος τα παραπάνω λόγια. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1946, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που σημάδεψε την ανθρωπότητα με την κτηνωδία του, οι «σοφοί» αυτού του κόσμου συγκεντρώνονταν αποφασισμένοι να επιστρατεύσουν και να «αναπτύξουν» την ανθρώπινη ευφυΐα θέλοντας να αποτρέψουν στο μέλλον την επανάληψη ενός τέτοιου παραλογισμού – αυτού που προκάλεσε η ναζιστική ιδεολογία.
Έτσι δημιουργήθηκε η MENSA, ένας παγκόσμιος οργανισμός που έθεσε ως στόχο της την αναγνώριση, την υποστήριξη, την έρευνα και την προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσου έκφρασης αλλά και ως μέσου προόδου της ανθρωπότητας. Από τότε μέχρι σήμερα η MENSA δημιούργησε παραρτήματα σε 45 χώρες του κόσμου, απέκτησε μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες και δεν σταμάτησε να αναζητά εκείνους που η ανώτερη νοημοσύνη τους τούς κατατάσσει στο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα διενεργεί ειδικά τεστ στα οποία μπορεί να υποβληθεί όποιος το επιθυμεί, προκειμένου να ανακαλύψει το IQ του. Ένα τέτοιο τεστ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στην Αθήνα.
Όσοι επισκεφθούν το Πολεμικό Μουσείο στις τέσσερις το απόγευμα και αφού καταβάλουν το σχετικό παράβολο, μπορούν να μάθουν αν έχουν τα προσόντα για να γίνουν δεκτοί στη MENSA ως εταίροι μιας ιδιότυπης κοινότητας της οποίας επιφανή μέλη έχουν υπάρξει μεταξύ άλλων ο Αϊνστάιν, ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Κασπάροφ και ο Έλληνας αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος. Μοναδικό κριτήριο είναι να έχουν δείκτη νοημοσύνης άνω του 131, όταν η ευφυΐα ενός μέσου εγκεφάλου θεωρείται ότι κυμαίνεται από 85 έως 115.
45 ερωτήσεις
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ελληνικής MENSA Χρήστος Αποστολίδης εξηγεί ότι το τεστ αποτελείται από 45 ερωτήσεις και ο χρόνος επίλυσής του είναι 20 λεπτά. Αποτελείται από σχηματικές παραστάσεις, ώστε να μπορεί να απαντηθεί από όλους, ακόμη και από αυτούς που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, και δεν προϋποθέτει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Το τεστ απευθύνεται σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους και το αποτέλεσμά του κοινοποιείται μόνο στον ενδιαφερόμενο.
«Στην Ελλάδα η MENSA έχει 1.200 ενεργά μέλη, ενώ από το 1986, που ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα έχει εγγράψει συνολικά 2.500 άτομα. Ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τα χαρισματικά παιδιά μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διότι αυτά τα παιδιά με ανώτερο δείκτη ευφυΐας έχουν θέματα κοινωνικοποίησης. Είναι αποδεδειγμένο πως όταν δύο άνθρωποι έχουν διαφορά δείκτη ευφυΐας πάνω από 25 βαθμούς είναι πολύ δύσκολο να συνεννοηθούν. Αυτό είναι εντονότερο στα παιδιά» λέει ο Χρήστος Αποστολίδης και προσθέτει: «Πάντως οι άνθρωποι κατά τη MENSA δεν κατηγοριοποιούνται σε “ανόητους” και “έξυπνους”. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δείκτης νοημοσύνης είναι απλώς ένας αριθμός. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι δημιουργεί ο κάθε άνθρωπος, πώς αξιοποιεί την ευφυΐα του, τι αφήνει πίσω του».
Πηγή: tanea.gr