Πώς θα σας φαινόταν αν όσο ήσασταν στη στάση και περιμένατε να έρθει το λεωφορείο μπορούσατε να διαλέξετε το βιβλίο που θα διαβάσατε, να το ξεφυλλίσετε και να το πάρετε μαζί σας φεύγοντας αρκεί βέβαια να το γυρίσετε πίσω σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα; Στην Άνδρο έχετε την ευκαιρία να το κάνετε αρκεί να επισκεφτείτε το χωριό Καππαριά και να πάτε στη στάση που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πλατεία.

Εκεί θα δείτε μία παραδοσιακή νησιώτικη λευκή στάση που λειτουργεί και ως δανειστική βιβλιοθήκη και μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Στο εσωτερικό της βρίσκεται ένα παγκάκι για να ξεκουράζονται οι επιβάτες όσο περιμένουν, υπάρχουν όμως και πολλά βιβλία, καδράκια με αποφθέγματα αλλά και λουλούδια που κάνουν όποιον την επισκεφτεί να νιώσει πως ήδη έχει κάνει μία μίνι απόδραση πριν ακόμη επιβιβαστεί στο λεωφορείο.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Newsbeast η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαριάς Άνδρου, Ορσαλία Μανδαράκα η ιδέα για την ίδρυση της ανοικτής δανειστικής βιβλιοθήκης προέκυψε το καλοκαίρι του 2020.

«Όλα ξεκίνησαν ”στη σκιά” της πανδημίας και σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν εναλλακτικές, δημιουργικές και ασφαλείς δράσεις για το κοινό που θα κρατούσαν τον σύλλογο σε επαφή με τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η συγκεκριμένη στάση λεωφορείου που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πλατεία του χωριού μας και πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα, αποτέλεσε για εμάς πηγή έμπνευσης.

Σκεφτήκαμε πως ένα σημείο αναμονής επιβατών του ΚΤΕΛ και σημείο συνάντησης των κατοίκων θα μπορούσε να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών» επισημαίνει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαριάς Άνδρου.

Τι βιβλία μπορεί να βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη – στάση λεωφορείου

Η δανειστική βιβλιοθήκη της Καππαριάς διαθέτει βιβλία για όλα τα γούστα. «Τη συλλογή συνθέτουν λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και ενήλικες, ελληνικά και ξενόγλωσσα, εκδόσεις που αφορούν την Άνδρο και την ιστορία της» τονίζει η Ορσαλία Μανδαράκα εξηγώντας πως η συλλογή προέκυψε από δωρεές ιδιωτών (μελών και φίλων του συλλόγου), της Καΐρείου βιβλιοθήκης και των Εκδόσεων Gutenberg.

«Τη διακόσμηση του χώρου ανέλαβε η νεότερη γενιά του χωριού και συγκεκριμένα οι μαθήτριες Ειρήνη και Ελευθερία Δρόσου και Άννα Μπακέλα» συμπληρώνει.

Πώς γίνεται ο δανεισμός βιβλίου από την στάση λεωφορείου της Άνδρου

«Κάθε επισκέπτης της βιβλιοθήκης μπορεί να δανειστεί όποια έκδοση της αρεσκείας του επιλέξει» αναφέρει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου υπογραμμίζοντας πως προϋπόθεση είναι να επιστρέψει το βιβλίο σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς φυσικά να το φθείρει.

«Ταυτόχρονα οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να μοιραστεί μαζί μας όποιο βιβλίο έχει διαβάσει» τονίζει.

«Σκοπός μας ήταν να ενεργοποιήσουμε την τοπική κοινότητα»

«Θέλαμε να δείξουμε ότι ανεξαρτήτως συνθηκών, υπάρχουν τρόποι να παραμείνουμε δημιουργικοί και ανοικτοί σε νέες ιδέες, αλλά και να νιώσουμε περήφανοι και να εμπνεύσουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες» σημειώνει η Ορσαλία Μανδαράκα μιλώντας για τη δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης.

«Σκοπός μας ήταν να ενεργοποιήσουμε την τοπική κοινότητα, με μια συμμετοχική δράση πολιτισμού, η οποία διέπεται από διάθεση για προσφορά, συνεργασία και μοίρασμα» προσθέτει.

«Η βιβλιοθήκη κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις των κατοίκων και των επισκεπτών»

«Η βιβλιοθήκη μας από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να συσπειρώσει μέλη και φίλους του συλλόγου μας αλλά και επισκέπτες της Άνδρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό» λέει στο Newsbeast η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαριάς Άνδρου.

«Υπάρχουν διάφορες ιδέες για παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο του χωριού μας που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε στο μέλλον. Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε ότι η πανδημία θα μας επιτρέψει να διοργανώσουμε και πάλι πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια όπως τα έχουμε βιώσει από τα παιδικά μας χρόνια.

Είμαστε, επίσης, ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς μας ανακοινώθηκε ότι η πρότασή μας για την ανάδειξη της Ανδριώτικης βεγγέρας μέσω της καταγραφής προφορικής ιστορίας, της ανάπτυξης θεματικού ιστοτόπου και μιας ταινίας τεκμηρίωσης μικρού μήκους, επελέγη για επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς προβάλλει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας» αναφέρει κλείνοντας η Ορσαλία Μανδαράκα.

 

Πηγή: newsbeast.gr