Η κυρία Μάνη, αρχικά, αναφέρθηκε στο σπουδαίο γεγονός της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Βουλή, όπως επίσης, ότι με την ιδιότητά της ως Προέδρου Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, παρευρέθηκε στη συνάντηση του Παναγιωτάτου με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, οι οποίοι μεταξύ άλλων θεμάτων, συζήτησαν για την περαιτέρω συνδρομή που θα μπορούσε να προσφέρει η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, προς τη Βιβλιοθήκη της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, στο πλαίσιο και της από ετών συνεργασίας τους.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στις δράσεις εξωστρέφειας της Βιβλιοθήκης, στάθηκε αρχικά στην Έκθεση – σταθμό της Βουλής για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 «Αντικρίζοντας την Ελευθερία. Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά».

Δεδομένων δε των αντικειμενικών δυσκολίων να την επισκεφτεί διά ζώσης μεγάλος αριθμός μαθητών και  πολιτών, εισηγήθηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής, να μαγνητοσκοπήσει το Κανάλι της Βουλής μια ολοκληρωμένη ξενάγηση που θα γίνειαπό τους Επιμελητές της Έκθεσης, κυρία Μαρία Καμηλάκη και  κύριο Θεόδωρο Κουτσογιάννη, ούτως ώστε το πολύτιμο υλικό να αξιοποιηθεί περαιτέρω και να διατεθεί προς το ευρύ κοινό.

Η Βουλευτής διατύπωσε ακόμα μία πρόταση προς τα μέλη της επιτροπής, συγκεκριμένα, να προβεί η Βιβλιοθήκη σε δωρεά βιβλίων σε σχολικές μονάδες και βιβλιοθήκες των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

«Θεωρώ, ότι δεν πρόκειται απλά για μια ακόμη δράση εξωστρέφειας, αλλά πρωτίστως για μια πράξη προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των πληγέντων περιοχών, μια απόδειξη ότι η Βιβλιοθήκη και συνολικά η Βουλή των Ελλήνων είναι στο πλάι τους», σχολίασε σχετικά η κυρία Μάνη.

Όπως επίσης επισήμανε τη σημαντική πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης, να παραχθεί το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής σε ηχητική μορφή, ως ακουστικό βιβλίο, για άτομα με αναπηρία, καθώς και την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Θάλασσες”, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στο Καστελόριζο.

Η Πρόεδρος αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Γλωσσόπολις – περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική» και τον Οδηγό για τους εκπαιδευτικούς «Λέξεις που πληγώνουν – λέξεις που χαμογελούν» για το λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον, δύο πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία έχουν διατεθεί προς αξιοποίηση στις σχολικές διευθύνσεις της χώρας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής και κατόπιν σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η κυρία Μάνη εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν πολυάριθμα αιτήματα από σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια για τα εν λόγω εγχειρίδια, ενώ, έχουν ήδη λάβει χώρα πολλές διαδικτυακές συνεδριάσεις με εκπαιδευτικούς για την παρουσίαση των πολύτιμων αυτών εκπαιδευτικών εργαλείων.

Κλείνοντας και αφού παρουσίασε εκτενώς το πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών της Βιβλιοθήκης της Βουλής για το προσεχές διάστημα, πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής, να έρθουν σε συνεννόηση με τις σχολικές διευθύνσεις των περιφερειών τους, ούτως ώστε αφενός να καταστούν γνωστά τα ως άνω εκπαιδευτικά εργαλεία, αφετέρου, να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες διαδικτυακές συνεδριάσεις, προς όφελος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Παρακολουθήστε την Πρώτη Συνεδρίαση στον παρακάτω σύνδεσμο

 

(Δελτίο τύπου)