«Ο Όλυμπος έχει πλέον πάρα πολύ κόσμο. Πάνω στο βουνό ανεβαίνουν γύρω στις 250.000 άτομα, συνολικά και στα χαμηλά και στα υψηλά επίπεδα, από το εξωτερικό κι από την Ελλάδα, για να τον χαρούν, να δουν όλο αυτό το μυστήριο, την ενέργεια και την επιβλητικότητα που έχει το βουνό» εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», o Αλέξανδρος Στύλλας, διαχειριστής για περισσότερα από 15 χρόνια του καταφυγίου «Χρήστος Κάκκαλος» στο Οροπέδιο των Μουσών, καταφυγίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.650 μέτρων.

«Σε σχέση με 10 χρόνια πριν, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί πάνω από 200%», αναφέρει ο κ. Στύλλας, που βρίσκεται μαζί με τον αδελφό του στο συγκεκριμένο καταφύγιο. «Ο κόσμος να έρχεται στο βουνό για να περπατήσει, να περιηγηθεί, αλλά να παίρνει πάντα πληροφορίες από τον φορέα διαχείρισης και τα καταφύγια και τις πληροφορίες που παίρνει να τις τηρεί. Να υπάρχει πάντα εξοπλισμός και φυσική κατάσταση και για το δύσκολο κομμάτι του βουνού, τον Μύτικα, που πλέον έχει γίνει πολυσύχναστος, πάντα επιβάλλεται να παίρνει οδηγό βουνού», σημειώνει με έμφαση ο κ. Στύλλας, που αναφέρθηκε στο περιστατικό του ατυχήματος της Πέμπτης με την αναρριχήτρια, ένα ακόμη περιστατικό για το οποίο χρειάστηκε να κινητοποιηθούν ειδικοί και ο κρατικός μηχανισμός.

 

Ατύχημα σε μια δύσκολη, απρόσιτη αναρριχητική διαδρομή

«Μόλις στις 06.30 (σ.σ το πρωί της Παρασκευής) ήρθε ελικόπτερο Super Puma και παρέλαβε την κυρία για να την κατεβάσει στο νοσοκομείο της Λάρισας. Όλα εξελίχθηκαν θετικά ευτυχώς, γιατί (δεν ήταν εύκολο), εκεί που έγινε το ατύχημα ήταν σε μια πολύ δύσκολη, απρόσιτη αναρριχητική διαδρομή, αν δεν είχε καλό καιρό και δεν υπήρχαν έμπειροι αναρριχητές και διασώστες θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα, δεν θα μπορούσε να κατεβεί εύκολα από εκεί που έγινε το ατύχημα» εξηγεί ο κ. Στύλλας.

Όπως λέει, το ατύχημα έγινε στην περιοχή «Καζάνια», μια περιοχή «που έχει ορθοπλαγιές 400-500 μέτρων, απρόσιτες από τα καταφύγια», διαδρομή που απαιτεί πορεία επί «μιάμιση με δύο ώρες σε πολύ επικίνδυνο σαθρό μονοπάτι». Αυτό τον καιρό μάλιστα οι συνθήκες εκεί είναι ιδιάζουσες αν και γνωστές στους έμπειρους αναρριχητικές. «Έχει “χιονούρες” ακόμα, δηλαδή χιόνια παγωμένα το πρωί με 30-40 μοίρες κλίση για να προσεγγίσεις τη βάση από αυτές τις διαδρομές. Και το ατύχημα έγινε 90 μέτρα πάνω από τη έναρξη της διαδρομής. Πρόκειται για διαδρομή που ήταν 300 μέτρα ύψος και έγινε το ατύχημα ενώ αρχίζανε και σκαρφαλώνανε η σχοινοσυντροφιά, έγινε σε αναρριχητικό τοίχο το ατύχημα, όχι σε κάποιο μονοπάτι» εξηγεί ο κ. Στύλλας.

 

Η επιχείρηση και η διαδικασία διάσωσης

«Η αναρριχήτρια ήταν σε ένα σχοινί κρεμασμένη, την ασφάλισε ο εκπαιδευτής της φυσικά, και έπρεπε να γίνει ολόκληρη διαδικασία -διάσωση ορθοπλαγιάς- να κατέβουν εκπαιδευτές, να πάρουν σχοινιά, να τα φιξάρουν για να μπορέσουν σιγά-σιγά να την κατεβάσουν στα ριζά του βράχου της ορθοπλαγιάς» περιγράφει ο κ. Στύλλας, που εξηγεί πως στη συνέχεια χρειάστηκαν «πάνω από 10 άτομα να μπορέσουν να την κουβαλήσουν με το φορείο μέχρι το καταφύγιο, κάτι που ήθελε γύρω στις 3,5 ώρες κουβάλημα σε πολύ δύσκολο πεδίο».

Όπως αναφέρει ο διαχειριστής του καταφυγίου «Χρήστος Κάκκαλος», στη διαδρομή αυτή και στην επιχείρηση συμμετείχαν οι εκπαιδευτές της αναρριχήτριας, «που είναι πάρα πολύ έμπειροι», όπως και η ΕΜΑΚ Λάρισας αλλά και διαχειριστές των καταφυγίων.

Απαντώντας τέλος σε ερώτημα σχετικά με της μη χρήση ελικοπτέρου στο σημείο του συμβάντος, ο διαχειριστής του καταφυγίου εξηγεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. «Είναι πολύ δύσκολη η διάσωση εκεί πέρα και τα ελικόπτερα που διαθέτουμε δεν μπορούν να μπουν εκεί μέσα. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο και για τους διασώστες και για τα ελικόπτερα. Υπάρχουν ειδικά ελικόπτερα στις Άλπεις με πάρα πολύ εκπαιδευμένους διασώστες μόνο για διάσωση ορθοπλαγιάς, που στην Ελλάδα δεν τα έχουμε γιατί δεν τα χρειαζόμαστε. Οι Άλπεις ξέρετε έχουν 8 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο» καταλήγει.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ