Ευκαιρία να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, πριν επιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις, έχουν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται σήμερα να ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για το έτος 2025.

Υπενθυμίζεται πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης να εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2025.

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10 ευρώ. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εφάπαξ εξόφληση χωρίς έκπτωση, πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις, ή σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κατά τον έλεγχο των φετινών εκκαθαριστικών τους, θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία όπου συνήθως παρουσιάζονται λάθη.

Συγκεκριμένα, συχνά παρατηρούνται προβλήματα σχετικά με τα εμπράγματα δικαιώματα, καθώς η μη αναγραφή ή η λανθασμένη δήλωση δικαιώματος οδηγεί στην υπόθεση πλήρους κυριότητας στον φορολογούμενο, ειδικά αν λείπει η ημερομηνία γέννησης επικαρπωτή.

Επιπλέον, σημαντικά λάθη παρατηρούνται και στα ημιτελή κτίσματα, όπου οι φορολογούμενοι πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχει εφαρμοστεί η έκπτωση φόρου ύψους 60%.

Σε περίπτωση που αυτή η έκπτωση απουσιάζει, η αιτία συνήθως εντοπίζεται στην ελλιπή ενημέρωση στοιχείων στη δήλωση Ε9.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι επίσης οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, καθώς ενδέχεται να έχουν επιβαρυνθεί με υψηλότερο φόρο, ακόμα και για εκτάσεις χαμηλής ή άγονης παραγωγικότητας.

Στα αγροτεμάχια με κτίσματα, απαιτείται ειδική προσοχή, διότι εάν το κτίσμα χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται, κάτι που πρέπει να είναι σαφώς αποτυπωμένο στο εκκαθαριστικό.

Τέλος, ένα ακόμα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η σωστή δήλωση του υψηλότερου ορόφου στα ακίνητα, καθώς η παράλειψη ή η λανθασμένη δήλωσή του οδηγεί σε ανακριβείς υπολογισμούς φόρου.

 

 

Πηγή:dnews