Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα των εμβολίων για τους 15-17 ετών – Εμβολιασμός μόνο με Pfizer
Ευάλωτοι στη μετάλλαξη «Δέλτα» οι ανεμβολίαστοι – Προσοχή για όσους έχουν κάνει μία δόση – Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων – Τι απάντησε η Μαρία Θεοδωρίδου για ορισμένες από τις συνήθεις αντιλήψεις που κάνουν κάποιους διστακτικούς να εμβολιαστούν
Για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Δείτε την ενημέρωση:
Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στους επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων. Συνέχισε λέγοντας ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει στρέψει στο ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες. Από αυτές θα εξαρτηθούν τα επόμενα επιδημικά κύματα που θα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.
Ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15 – 17 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Εξάλλου και σε αυτές υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Κύριο χαρακτηριστικό στις ηλικίες αυτές είναι η διασπορά της νόσου στο περιβάλλον, όπου μπορεί να υπάρχουν ευάλωτα άτομα ή ανεμβολίαστα.
Μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να «φρενάρουν« τις μεταλλάξεις, αντίθετα από τα ανεμβολίαστα. Επιπλέον, ο εμβολιασμός αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση σε ποσοστό άνω του 93%. Σε μικρότερο ποσοστό προστατεύουν κάποιον από το να κολλήσει.
Δημοσίευση αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι εμβολιασμένοι καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού. Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων.
Στη μετάλλαξη Δέλτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους είναι εμβολιασμένοι με μία δόση. Όσοι έχουν κάνει μία δόση απολαμβάνουν προστασία 33% – 50% ενώ με τη δεύτερη είναι πάνω από 90%. Στις ΗΠΑ ένας στους δέκα δεν κάνουν τη δεύτερη, ιδιαίτερα νέοι.
Λόγω της «Δέλτα» εν κινδύνω είναι οι ανεμβολίαστοι. Γιατί όμως παραμένουν ανεμβολίαστοι; Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις:
- Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς.
- Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα. Τα χρόνια νοσήματα δεν αποτελούν αιτία μη εμβολιασμού.
- Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν φάρμακο: δεν υπάρχει έως τώρα, μακάρι να υπάρξει, αλλά ο ιός είναι εδώ.
- Δεν επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα ούτε γυναικών, ούτε ανδρών. Συνίσταται και για τις εγκύους και για τις θηλάζουσες.
- Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αρκετοί και για το φόβο των παρενεργειών, αν και πιθανότερη είναι η νόσηση. «Η ζυγαριά για κάποιους γέρνει στην πλευρά του ενός στο εκατομμύριο» είπε χαρακτηριστικά.
- Άλλο επιχείρημα ότι και αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν: Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
- Άλλοι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων- είναι οι «λαθρεπιβάτες της πανδημίας».
Πάνω από 9.300.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει έως τώρα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ το ποσοστό κάλυψης με δύο δόσεις ανέρχεται στο 41%.
Το 71,5% των πολιτών άνω των 70 ετών έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση.
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό εμβολίων για τους εφήβους 15 – 17 ετών θα ανοίξει την Πέμπτη, 15 Ιουλίου. Ο προγραμματισμός θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονιού και ο εμβολιασμός θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν συνοδευόμενα από τους γονείς τους.
Παράλληλα, ο κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πλέον όποιος αλλάξει το ραντεβού του δεν θα έχει πλέον πέναλτι έξι ημερών.