Αντίδραση της Κομισιόν στις πυρηνικές δοκιμές ΗΠΑ και Ρωσίας
Σαφές μήνυμα για την ανάγκη τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί επανέναρξης πυρηνικών δοκιμών από τον αμερικανικό στρατό, για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανίτα Χίπερ, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να σεβαστούν τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.
Αναφερόμενη στις δοκιμές της Ρωσίας με πυραύλους που φέρεται να διαθέτουν πυρηνική ισχύ, η κ. Χίπερ διευκρίνισε ότι η ΕΕ δεν εξισώνει τις ενέργειες των ΗΠΑ με εκείνες της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να κλιμακώνει τη ρητορική και τις στρατιωτικές της ενέργειες. «Πρόκειται για μια χώρα που διεξάγει έναν παράνομο και απρόκλητο πόλεμο επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χρήση πυρηνικών μέσων θα μπορούσε να απελευθερώσει ραδιενεργά υλικά, με σοβαρές συνέπειες.
Κλείνοντας, η εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη Ρωσία «απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ψυχραιμία, διεθνή συντονισμό και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ