Στους υποψήφιους δημάρχους Κατερίνης απευθύνθηκε η Αντικαπνιστική Κίνηση Κατερίνης για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα ζητώντας τους να πάρουν θέση σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ομάδας με τα ερωτήματα που τέθηκαν και οι απαντήσεις τριών υποψηφίων δημάρχων:

Ενόψει των δημοτικών εκλογών, το συντονιστικό όργανο της Αντικαπνιστικής Κίνησης Κατερίνης για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, απευθύνθηκε εγγράφως σε όλους τους συνδυασμούς των υποψήφιων Δημάρχων Κατερίνης προκειμένου να πάρουν θέση σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 3868/2010 για το Κάπνισμα.

Τους τέθηκαν τα εξής τέσσερα (4) ερωτήματα:

  1. Γνωρίζετε τον αντικαπνιστικό νόμο;
  2. Ποια η γνώμη σας για αυτόν;
  3. Εσείς καπνίζετε όταν πηγαίνετε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;
  4. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να εφαρμόσετε τον αντικαπνιστικό νόμο στο δήμο Κατερίνης αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, με τη σειρά που ερωτήθηκαν, έδωσαν τις παρακάτω απαντήσεις:

Ο κ. Γεώργιος Νταντάμης δήλωσε ότι γνωρίζει τον αντικαπνιστικό νόμο και συμφωνεί απόλυτα με την εφαρμογή του. Αν και είναι καπνιστής δεν καπνίζει ΠΟΤΕ σε κλειστούς χώρους. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα κάνει όλες τις ενέργειες για την άμεση και καθολική εφαρμογή του και ό,τι θα χρειασθεί προς τούτο, όπως ένα κίνημα ενημέρωσης των πολιτών και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί απ’ όλους.

Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα της επιλεκτικής εφαρμογής του Νόμου με έκτακτους και καθολικούς ελέγχους. Ότι είναι επίσης θέμα διαφώτισης των πολιτών και ο ίδιος ως Δήμαρχος θα δώσει το καλό παράδειγμα και ότι χρειάζεται τη συμβολή και ενεργοποίηση της Κίνησης μας σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

Ο κ. Αθανάσιος Λιακόπουλος δήλωσε ότι γνωρίζει τον αντικαπνιστικό νόμο και ότι είναι πολύ καλός και πρέπει να εφαρμοστεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει κόψει το κάπνισμα και στον χώρο εργασίας του αλλά και σε όσους βρίσκονται στην παρέα του και καπνίζουν, τους λέει να βγουν έξω να καπνίσουν.

Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου αναφέρει ότι θα κάνει αρχικά γνωστό σε όλους ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος ισότιμα για όλους, με ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επιχειρήσεων και παράλληλη μείωση των δημοτικών τελών κατά 30%, όπως έχει δημόσια δεσμευτεί στο πρόγραμμά του. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα διενεργούν ελέγχους όχι μόνο στο ωράριό τους, αλλά και πέρα από αυτό, αντισταθμίζοντάς το με επιπλέον ημέρες αργίας για όσους δουλέψουν υπερωριακά.

Επίσης θα δημιουργήσει εφαρμογή στο κινητό, όπου ο δημότης θα αναφέρει τα προβλήματα του δήμου και θα ειδοποιείται η αντίστοιχη υπηρεσία για να τα επιληφθεί.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος δήλωσε ότι φυσικά και γνωρίζει τον αντικαπνιστικό νόμο αφού ήταν ένας από τους εισηγητές του στη Βουλή των Ελλήνων και αναφέρει ότι είναι σωστός και αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία που πρέπει να εφαρμοστεί. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει κόψει το κάπνισμα και σε όσους βρίσκονται στην παρέα του και καπνίζουν, τους λέει να βγουν έξω να καπνίσουν.

Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου αναφέρει ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί ισότιμα για όλους και ότι θα βρει κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα για να βγάλει τους δημοτικούς αστυνομικούς για περισσότερους ελέγχους. Επίσης θα δημιουργήσει Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, και με την βοήθειά της θα ξεκινήσει συνεργασία με εθελοντές που θα ενημερώνουν τον δήμο για τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ώστε να επιληφθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, κ. Σάββας Χιονίδης και κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος, δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.