Την Δευτέρα 29-10-2018 οι φίλοι της Σχολής Γονέων – Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης – είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν με επιστημονική επάρκεια και υπευθυνότητα για τον χειρισμό των κρίσεων γενικά και στη συνέχεια για τις κρίσεις στα Φώκλαντ και στα Ίμια. Εισηγητής ο κ. Βασίλειος Μαρτζούκος, αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, επίτιμος διοικητής ΣΝΔ, πρόεδρος του ελληνικού ινστιτούτου στρατηγικών μελετών (ΕΛΙΣΜΕ). Το θέμα του «Συγκριτική ανάλυση κρίσεων Φώκλαντ και Ιμίων» συνδιοργανώθηκε με τον δικηγορικό σύλλογο Κατερίνης. Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης ανάγνωσε χαιρετιστήριες Επιστολές του Βουλευτού της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη Π.Ν. και του Προέδρου της Κοινωνίας Αξιών Υποναυάρχου ε.α. Στέλιου Φενέκου Π.Ν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μελωδικά με χορωδιακά τραγούδια από την μικτή χορωδία Νέου Κεραμιδίου «Μακεδονία» υπό την διεύθυνση του κ. Νίκου Πατρή.

 

 

Ο κ. Μαρτζούκος αναφέρθηκε στις διακρατικές κρίσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας που εξαιτίας ισχύος του αντιπάλου, ήσσονος προσπαθείας από την άλλη πλευρά, έλλειψης ήθους και αξιών και προπαντός μη ορθής πολιτικής εκτίμησης οι Έλληνες βγήκαν χαμένοι με συρρίκνωση των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη (από 130.000 σε 2500 περίπου), εισβολή στην Κύπρο το 1974 και δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Η αντιμετώπιση της κρίσης ανήκει στην αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η οποία πρέπει να εκτιμά το μέγεθός της και να καθοδηγεί σωστά προς το εθνικό συμφέρον, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις εκμεταλλευόμενη με γνώση τις φάσεις της, δηλαδή την έναρξη, την κλιμάκωση, την αποκλιμάκωση και τις επιπτώσεις. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί κίνδυνοι κλιμάκωσης που πρέπει εκ των προτέρων να είναι γνωστοί όπως: εσφαλμένες εκτιμήσεις για τη φύση, την πρόθεση των αντιπάλων, την ηγετική ανεπάρκεια καθώς επίσης ελλιπής γνώση, αστάθμητοι παράγοντες, πίεση χρόνου για αποφάσεις, ανεπαρκής οργανωτική υποδομή, προβληματικές πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις, ελλειμματική ροή πληροφοριών, εσωτερική και πολιτική πίεση και πίεση διεθνούς παράγοντος.

Όταν όλα τα παραπάνω προλαμβάνονται με σωστές πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις πολλά μπορούν να επιτευχθούν προς όφελος μιας χώρας. Έχοντας αυτά υπόψη η πρωθυπουργός Θάτσερ της Αγγλίας χειρίστηκε το θέμα των νησίδων Φώκλαντ το 1982. Οι νησίδες είναι πολύ κοντά στα ανατολικά της Αργεντινής και απέχουν 8000 ναυτικά μίλια από την Αγγλία. Οι δύο χώρες τα διεκδικούσαν, η μεν Αργεντινή λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, ιστορίας και αντιαποικιακής πολιτικής. Η δε Αγγλία λόγω αποικιών και βρετανικής υπηκοότητας των 2000 κατοίκων. Παρά την οικονομική κρίση και τις περικοπές στρατιωτικών δαπανών το 1980 η πολιτική ηγεσία της Αγγλίας με έγκαιρη απόφαση και υψηλό ρίσκο απομάκρυνε τα στρατεύματα της Αργεντινής και επικράτησε στις νησίδες. Απώλειες υπήρχαν και σε στρατιώτες και σε πλοία και από τις δύο πλευρές. Θετικές συνέπειες για την Αγγλία ήταν η επανεκλογή της Θάτσερ στην πρωθυπουργία, η διπλωματική υποστήριξη από ΕΟΚ και Αμερική, ενώ στην Αργεντινή απομακρύνθηκε το δικτατορικό καθεστώς του Γκαλτιέρι και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

Η διαχείριση της κρίσης στα Ίμια το 1996 με πρωθυπουργός των χωρών Ελλάδας και Τουρκίας Σημίτη και Τσιλέρ, επιεικώς θεωρείται προβληματική και από τότε δεν έγιναν έμπρακτα διορθωτικές κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Η αμφισβήτηση κυριαρχίας από τους Τούρκους στα Ίμια ξεκίνησε από το 1991. Σε διάστημα λίγων ημερών από 26-12-1995 έως 30-1-1996 προσάραξε στις νησίδες τουρκικό πλοίο και απέρριψε την βοήθεια ελληνικού ρυμουλκού, το τουρκικό ΥΠΕΞ θεώρησε τις νησίδες ως τουρκικό έδαφος (τις ονόμασε Καρντάκ) και από πλευράς Ελλάδας δεν έγιναν συντονισμένες προσπάθειες της νέας τότε κυβέρνησης Σημίτη με τη στρατιωτική ηγεσία προς αντιμετώπιση της κρίσης. Η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε στις ΗΠΑ για μη χρήση βίας και μη άσκησης του δικαιώματος για επέκταση χωρικών υδάτων. Αποτέλεσμα η γκρίζα ζώνη στις νησίδες επειδή δεν εντοπίστηκε έγκαιρα η ελληνική κρίση, υποβαθμίστηκε και δεν υπήρξε αγαστή συνεργασία των ελλήνων πολιτικών με τους στρατιωτικούς. Επαληθεύεται έτσι το ρητό «Κυβερνάν εστίν προβλέπειν».

Ο κ. Μαρτζούκος εύστοχα απάντησε στις ερωτήσεις που εύλογα δημιουργήθηκαν από το μάθημα στρατηγικής της διαχείρισης κρίσης που πραγματεύθηκε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σ. Μαυρίδου, ο τέως Νομάρχης κ. Γ. Παπαστεργίου, ο Ταξίαρχος της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κ. Ζ. Ζαχαρόπουλος, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Α. Στρίμπα, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Μ. κ. Γ. Μιτσοκάπας και πλήθος κόσμου.

 

 

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12-11-2018 με ομιλητή τον κ.κ. Παύλο, Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, με θέμα «Εν φυλακή ήμην». Ο κλινήρης μοναχός Σωφρόνιος από την Ι.Μ. Γουβερνέτου Χανίων, «ο Steven Hawkings των Χανίων», θα δώσει ηλεκτρονικά απαντήσεις από ένα φυλακισμένο σώμα.