Ως «αντισημιτισμό», «φασισμό» και «ρατσισμό» που δεν θα γίνει ανεκτός, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το περιστατικό στη Σύρο, όπου διαδηλωτές εμπόδισαν την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοιο με Ισραηλινούς τουρίστες.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η χώρα δεν θα επιτρέψει τέτοιες συμπεριφορές και ζήτησε από τις αρχές την αυστηρή εφαρμογή του νόμου για την προστασία των πολιτών.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται η χώρα μας να επιτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές και πρέπει να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο, ούτως ώστε σε αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις να προστατεύονται οι πολίτες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, ποια είναι η καταγωγή τους, ποιο είναι το θρήσκευμα τους ή οτιδήποτε άλλο».

«Θεωρώ ότι είναι εξοργιστικό αυτό το οποίο συνέβη στη Σύρο. Δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, θεωρεί το περιστατικό «μεμονωμένο» και ότι «οι αρχές θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά σε οποιαδήποτε επόμενη περίπτωση να μην ξανασυμβεί».

Δημοκρατική διαμαρτυρία vs. Φασιστικά χαρακτηριστικά

Ο κ. Μαρινάκης έκανε σαφή διάκριση μεταξύ της επιτρεπόμενης δημοκρατικής διαμαρτυρίας και πράξεων που, όπως είπε, έχουν «φασιστικά χαρακτηριστικά». «Είναι άλλο πράγμα η αυτονόητα επιτρεπόμενη διαδήλωση-διαμαρτυρία, είναι άλλο πράγμα να μιλάς και να διαμαρτύρεσαι και να φωνάζεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, που πρώτη η ελληνική κυβέρνηση ανθρώπινα και αυτονόητα έχει εκφραστεί», σημείωσε.

Αντιθέτως, χαρακτήρισε απαράδεκτο το να «μετατρέπεται μία διαμαρτυρία δημοκρατική σε μία εκδήλωση που για μένα έχει φασιστικά χαρακτηριστικά», όταν στρέφεται κατά ανθρώπων λόγω της καταγωγής, της εθνικότητας ή του θρησκεύματός τους, δημιουργώντας «ένα καθεστώς φόβου». Ως απόδειξη αυτού του φόβου, ανέφερε την απόφαση του πλοιάρχου να μην αποβιβάσει τους επιβάτες στη Σύρο.

Έκκληση για εφαρμογή του νόμου και προστασία των πολιτών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τις αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό) να εφαρμόζουν το νόμο σε τέτοιες περιπτώσεις, επικαλούμενος τον αντιρατσιστικό νόμο και τις διατάξεις για συνθήκες έκτακτης ανάγκης. «Οφείλουν λοιπόν οι αρχές, είτε είναι η αστυνομία αναλόγως την περίπτωση, είτε είναι το Λιμενικό, είτε σε συνεργασία να εφαρμόζουν το νόμο», τόνισε.

Διευκρίνισε ότι δεν ισχυρίζεται πως τελέστηκε παράνομη πράξη, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, αλλά επεσήμανε ότι, εφόσον δημιουργήθηκε τέτοια συνθήκη, οι αρχές όφειλαν να επιβάλλουν την τάξη και να διασφαλίσουν την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών.

Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης έστειλε ένα μήνυμα τόσο στο Ισραήλ όσο και σε όλο τον κόσμο: «Την επόμενη φορά που θα πρέπει να ζυγιστεί η ασφάλεια των επιβατών, των πολιτών, του οποιουδήποτε με οτιδήποτε άλλο, η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα». Επανέλαβε ότι κάθε διαμαρτυρία είναι προστατευμένη στο πλαίσιο του νόμου, αλλά «αν πρέπει κάποιοι οι οποίοι εμπίπτει η συμπεριφορά τους σε κάποια διάταξη του αντιρατσιστικού νόμου, να συλληφθούν, να συλληφθούν». Τέλος, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης προς την αστυνομία, η οποία, όπως είπε, «κάνει φοβερή δουλειά» υπό δύσκολες συνθήκες.

Πληροφορίες: Παραπολιτικά 90,1