Απεβίωσε ο Ιάκωβος Τσούνης, ο εφοπλιστής που δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις
Την τελευταία του πνοή άφησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Ιάκωβος Τσούνης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία.
Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου. Δώρισε πρόσφατα όλη την περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σακελλαροπούλου: O Ιάκωβος Τσούνης αφήνει σπουδαία κληρονομιά
Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον Έλληνα εφοπλιστή και εθνικό ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι ο Ιάκωβος Τσούνης, «εθνικός ευεργέτης, γνήσιος πατριώτης και φιλάνθρωπος, με το ήθος και τη μεγάλη προσφορά του ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφήνει στη χώρα μια σπουδαία κληρονομιά και σημειώνει ότι η απώλειά του προκαλεί θλίψη σε όλους τους Έλληνες. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη».
Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφία του Ιάκωβου Τσούνη στο Προεδρικό Μέγαρο, από την πρόσφατη παρασημοφόρησή του με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημαντική προσφορά του στη χώρα, και ιδιαίτερα για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εθνικός ευεργέτης, γνήσιος πατριώτης και φιλάνθρωπος, ο Ιάκωβος Τσούνης, με το ήθος και τη μεγάλη προσφορά του ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφήνει στη χώρα μια σπουδαία κληρονομιά. Η απώλειά του προκαλεί θλίψη σε όλους τους Έλληνες. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη. pic.twitter.com/nwd9BvI2lc
— President GR (@PresidencyGR) April 10, 2021
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της»
«Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της. Και όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Του ανθρώπου, που υπηρέτησε τη χώρα από τα 15 του χρόνια, πολεμώντας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Που στάθηκε δίπλα της, σταθερός και σεμνός ευργέτης, για δεκαετίες ολόκληρες. Και λίγο πριν από τη δύση της μακράς και δημιουργικής ζωής του, δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πατρίδα θα τον ευγνωμονεί για πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», επισημαίνει ακόμη ο πρωθυπουργός.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τον θάνατο του Ιάκωβου Τσούνη
Το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 εξέπνευσε ο Υποστράτηγος επί τιμή Ιάκωβος Τσούνης στο 401 ΓΣΝΑ όπου και νοσηλευόταν.
Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Ήταν το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη και απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Σε ηλικία 16 ετών κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν ο νεότερος παλαίμαχος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με διεθνή αναγνώριση.
Ήταν απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία. Είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.
Η συμβολή του Υπτγου ε.τ. Τσούνη προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διαχρονική και τεράστια. Προσφάτως και μεταξύ άλλων, με δωρεές του έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια 60 ελαστικών λέμβων (7 – 10 ανδρών) για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και έχουν ανακαινισθεί πτέρυγες κλινικών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και του 417 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Ως τελευταία πράξη αγάπης, στήριξης και αφοσίωσης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.
Για την συνολική προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:
• Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως
• Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως
• Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ
• Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
• Βαθμός Υποστρατήγου Επί Τιμή
• Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε στον Υπτγο ε.τ. Ιάκωβο Τσούνη το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, για τη σημαντική προσφορά του, ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζουν στην οικογένειά του τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους για την απώλεια αυτού του Μοναδικού Έλληνος και άξιου Τέκνου της Πατρίδος.
Συμμετείχε στο αλβανικό μέτωπο πλαστογραφώντας την ταυτότητά του
Σε ηλικία 16 ετών, το 1940, πλαστογράφησε την ταυτότητά του και έλαβε μέρος στις μάχες στα βουνά της Αλβανίας. Έτσι έγινε ένας εκ τους νεότερους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Όταν πήγα στην Αλβανία εθελοντής , είχα άριστη σωματική διάπλαση. Πολέμησα, την ξέρω καλά την Αλβανία. Και όταν πέρασαν τέσσερις με πέντε μήνες, ο διοικητής τότε του στρατηγείου, με βρήκε σχεδόν πεθαμένο. Από τα 65-70 κιλά που ζύγιζα όταν είχα πάει εκεί, είχα πέσει στα 29 με αποτέλεσμα να με φέρουν πίσω», είχε τονίσει πριν λίγο καιρό. Όπως είχε πει για τον ίδιο πιο σπουδαίος απ’ όλους είναι ο πατριώτης και όχι εκείνος που έχει λεφτά ή τιμητικές διακρίσεις. «Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν», είχε τονίσει ακόμη ο μεγάλος δωρητής των Ε.Δ.
Γνήσιος απόγονος ηρώων του 1821
Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν γνήσιος απόγονος των αγωνιστών του 1821 Λιονταίων και Πετμεζαίων. Καθ’ ολη τη διάρκεια της 97χρονης ζωής του δεν ξέχασε ποτέ ούτε τη βαριά σκιά αλλά ούτε και τους αγώνες των προγόνων του. Ήδη από τη δεκαετία του 1950, όταν και μπήκε δυνατά στο χώρο της θάλασσας αρχικά ως εκτελωνιστής στον Πειραιά και εν συνεχεία στο χώρο του εφοπλισμού, ο κ. Τσούνης πρόσφερε ένα σημαντικό μέρος από τα κέρδη του για τις ανάγκες του στρατεύματος.
«Αρχίζω να πηγαίνω καλά στις δουλειές μου ως εκτελωνιστής το ’50. Σταδιακά θα αρχίσουν να μεγαλώνουν οι δραστηριότητές μου και ότι κέρδιζα το αφιέρωνα στις Ε.Δ και στους φτωχούς», σημείωνε ο 97χρονος ευεργέτης. Μέσα σε λίγα χρόνια και αφού προηγουμένως εδραιώθηκε στο «Μεγάλο Λιμάνι» ως ένας από τους πλέον ικανούς και αξιόπιστους επαγγελματίες του χώρου, ο κ. Τσούνης έκανε το μεγάλο άλμα μπαίνοντας ακόμη πιο δυναμικά πλέον στον ναυτιλιακό χώρο. Τo πρώτο του καράβι το απέκτησε το 1966 και έκτοτε έχτισε έναν στόλο από 13 εμπορικά πλοία.
Η ναυτιλία φάνηκε γενναιόδωρη μαζί του, επιτρέποντάς του να δημιουργήσει μία τεράστια περιουσία. Εξίσου γενναιόδωρος φάνηκε και αυτός όμως όχι μόνο προς την πατρίδα, αλλά και προς τους συνανθρώπους του. Πέρα από την δωρεές του προς τις Ε.Δ, εξίσου σημαντική ήταν η προσφορά του τόσο προς το κοινωνικό σύνολο, όσο και προς την Εκκλησία και τα Πατριαρχεία.
Ο Ιάκωβος Τσούνης έκανε τα πρώτα του βήματα στην Πάτρα όπου και γεννήθηκε το 1925. Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την οικογένειά του, όπως και για τη χώρα, ο πατέρας του, δασάρχης στο επάγγελμα, έκανε ότι μπορούσε προκειμένου με πενιχρά μέσα να μπορέσει να μεγαλώσει 13 παιδιά. Ο 97χρονος εφοπλιστής, ο «Βενιαμίν» της οικογένειας, μεγάλωσε κάνοντας πολλές δουλειές, πάντα βοηθώντας και τους υπόλοιπους, μέχρι στο τέλος να βρει το δικό του δρόμο.
«Η τελευταία επιθυμία μου, να φύγω ξυπόλητος από την ζωήν, όπως ξεκίνησα στην αρχήν… πεινώντας», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον Α/ΓΕΕΘΑ ο κ. Τσούνης, υπογράφοντας ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821». Για την εξαιρετικά σημαντική προσφορά του προς τις Έ.Δ και την πατρίδα, ο κ. Ιάκωβος Τσούνης έλαβε με απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας τον βαθμό του Υποστρατήγου επί τιμή.