Σύμφωνα με την καταγγελία της στο γραφείο του Πρωθυπουργού, την κατέβασαν από το πλοίο που πήγαινε στους Παξούς επειδή το παιδί της ενοχλούσε τους επιβάτες.

Αδυνατεί να χωρέσει ο ανθρώπινους νους την καταγγελία που βλέπει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας από μία μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ.

Αυτή μάλιστα έφτασε μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού και ουσιαστικά αναφέρει οτι υπάλληλος του πλοίου που πήγαινε στους Παξούς την ανάγκασε να αποβιβαστεί στ λιμάνι της Λευκίμμης, επειδή ενοχλούνταν οι επιβάτες.

Περισσότερο από την ταλαιπωρία και την οργή για τον τρόπο συμπεριφοράς, κυριάρχησε η στενοχώρια για το πως αντιμετωπίζονται ακόμα και σήμερα άτομα με αναπηρία, άτομα που το μόνο που αποζητούν είναι η συντροφιά και η αποδοχή των συνανθρώπων τους.

Tο συναίσθημα ξεχειλίζει μέσα από τα λόγια της Μπήλιως Καβαλιεράτου, η οποία με επιστολή της στο γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και το Λιμεναρχείο, κατήγγειλε ότι εργαζόμενος σε ημερόπλοιο που έκανε εκδρομή προς τους Παξούς, της ζήτησε να κατέβει στο ενδιάμεσο λιμένα της Λευκίμμης στη Νότια Κέρκυρα, επειδή δέχθηκε παράπονα από επιβάτες για την υπερκινητικότητα του παιδιού της.

«Ήρθε κάποιος από το πλοίο και μου είπε ότι ενοχλεί, ότι παραπονέθηκαν επιβάτες και σε ένα τέταρτο πιάνουμε στη Λευκίμμη και να κατεβεί. Εντάξει λέω εγώ, να κατεβούμε. Έχω και μια αξιοπρέπεια, δεν μπορώ να κάτσω σε ένα μέρος που δε μας θέλουμε».

Ο 35χρονος Θεόφιλος, ήταν μέχρι πριν από 5 χρόνια βαρύτονος στην Λυρική Σκηνή. Ωστόσο, μία αναπάντεχη αρρώστια του προκάλεσε σοβαρές εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, με δυσκολίες πλέον στην ομιλία και την επικοινωνία του με τους άλλους ανθρώπους.

Στις φετινές τους διακοπές στο σπίτι που διατηρούν στην Κέρκυρα, αποφάσισαν ανήμερα της Παναγιάς να κάνουν μια ημερήσια εκδρομή μαζί με έναν οικογενειακό φίλο στους Παξούς, τους οποίους κανείς δεν είχε επισκεφθεί πριν. Ο ενθουσιασμός του Θεόφιλου για το ταξίδι ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα όπως υπογραμμίζει η μητέρα του, να είναι όντως υπερκινητικός στο κατάστρωμα του πλοίου μιλώντας με άλλους επιβάτες, χωρίς όμως να επιδεικνύει άσχημη ή ενοχλητική συμπεριφορά.

«Μπήκαμε στο καραβάκι. Στην αρχή ο Θεόφιλος ήταν ήσυχος, μετά από τη χαρά του ανέβηκε στο κατάστρωμα. Επειδή μιλάει λίγο πολύ και όχι καθαρά, φαίνεται κάποιους ενόχλησε. Είναι ένα παιδί που έχει πάθει μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και έχει γυρίσει πάλι στα παιδικά του χρόνια».

Ωστόσο, η προσπάθεια του 35χρονου για επικοινωνία φαίνεται πως κάποιους ενόχλησε καθώς, σύμφωνα με την καταγγελία, τους ζητήθηκε να κατέβουν στο λιμάνι της Λευμίμμης. Εκεί, χωρίς μεταφορικό μέσο και συχνή συγκοινωνία, αναγκάστηκαν αφού περίμεναν μιάμισι ώρα στον καυτό ήλιο, να χρησιμοποιήσουν ταξί για να επιστρέψουν στην πόλη της Κέρκυρας με κόστος 70 ευρώ, επιβαρυντικό για τις οικονομικές τους δυνατότητες.

«Ρώτησα δυο τρεις φορές, πώς από τη Λευκίμμη θα φτάσουμε στην πόλη της Κέρκυρας, μου είπαν θα πας παρακάτω και όποιο λεωφορείο βρεις θα το πάρεις. Βγαίνουμε στο λιμάνι της Λευκίμμης, μια προβλήτα ήταν».

«Λύπη και θυμός»

Στο θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας.

«Με λύπη και θυμό ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας ενημερώθηκε από μητέρα ατόμου με αναπηρία αλλά και από τα ΜΜΕ ένα θλιβερό γεγονός, την αποβίβασή τους από πλοίο που εκτελεί τουριστικές διαδρομές και ενώ είχε προορισμό από Κέρκυρα προς Παξούς, τους αποβίβασε – εγκατέλειψε υποχρεωτικά στο Λιμάνι της Λευκίμμης, με αιτιολογία την συνομιλία που είχε γιός της άτομο με αναπηρία με συνταξιδιώτες τους, θέτοντας σε μεγάλη ταλαιπωρία, οικονομική ζημιά, κίνδυνο της υγείας τους και ιδιαίτερα του ατόμου με αναπηρία και βεβαίως μείωση της αξιοπρέπειάς τους, περιθωριοποιώντας τους και εγκαταλείποντάς τους σε μία άγνωστη και απομακρυσμένη περιοχή.

Καταγγέλλουμε την απάνθρωπη αυτή ενέργεια των υπεύθυνων του πλοίου και μάλιστα ανήμερα της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης της 15 ης Αυγούστου της Παναγιάς, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της μητέρας, ως πράξη ντροπής και δυσφημιστική για την πολιτισμική Κέρκυρα, την διεθνώς αναγνωρισμένη φιλόξενη Κέρκυρα, ως πράξη αντικοινωνική, ρατσιστική που αντιβαίνει εκτός από Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κείμενη νομοθεσία και τα άρθρα 16 και 21 του Ελληνικού Συντάγματος, και την Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή ως Νόμος 4074/2012.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία έδωσαν μεγάλους αγώνες για την κατάργηση των διακρίσεων, για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, και ιδιαίτερα σήμερα βρίσκονται σε διαβούλευση με την Ελληνική Κυβέρνηση με υπεύθυνο τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, για την σύνταξη του Σχεδίου Δράσης της Κυβέρνησης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Ως Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία συμπαραστεκόμαστε στην ηρωϊδα μάνα του ατόμου με αναπηρία, που με τεράστιους αγώνες και κοινωνικές, επαγγελματικές θυσίες καταφέρνει να μεγαλώσει το παιδί της, μέσα σε αντίξοες οικονομικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές, προνοιακές συνθήκες, και ζητούμε από τους υπεύθυνους φορείς να διερευνηθεί το θλιβερό αυτό συμβάν και αν έχει συμβεί να αποδοθούν οι ανάλογες κυρώσεις στους υπεύθυνους του πλοίου».

Τι λέει η Εταιρία

Ο εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας του ημερόπλοιου, Γιάννης Πανδής, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα από την πλευρά του, όπως τουλάχιστον του τα μετέφεραν ο καπετάνιος και το πλήρωμα του σκάφους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι ουδέποτε, οποιοσδήποτε από το πλοίο ζήτησε, πόσο μάλλον ανάγκασε την οικογένεια να κατέβει στη Λευκίμμη.

Αντίθετα, έγινε σύσταση για την ασφάλεια του ίδιου του 35χρονου προς τη μητέρα να μην μετακινείται τόσο πολύ με αποτέλεσμα η ίδια να ζητήσει την αποβίβασή της, επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο κινούταν ο Θεόφιλος.

«Το παιδάκι της και λυπούμε που το λέω αυτό, ήταν υπερκινητικό και κινούταν μέσα στο πλοίο συνεχώς και όπως καταλαβαίνετε, το πλοίο είναι κλειστός χώρος και επικίνδυνος χώρος για ένα μικρό παιδί και να κινείται ανεξέλεγκτα. Εφοβήθηκε μη συμβεί το οτιδήποτε και ζήτησε από μέλη του πληρώματος, αν σταματήσουμε στη Λευκίμμη, να αποχωρήσει όταν το πληροφορήθηκε».

Ο κ. Πανδής υποστηρίζει ότι αν είχε υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, θα ήταν λογικό η μητέρα του να είχε απευθυνθεί στους λιμενικούς που βρισκόντουσαν στο λιμάνι της Λευκίμμης κατά την αποβίβασή τους, ενώ επικοινωνία με τα γραφεία της εταιρίας δεν έγινε παρά μόνο το βράδυ και αφού το πλοίο είχε ήδη επιστρέψει.

Μάλιστα, δήλωσε ότι ο πλοίαρχος έχει ήδη επικοινωνήσει με επιβάτες για να βεβαιώσουν αυτοί ότι δεν εκδιώχθηκε η οικογένεια από το πλοίο.

«Όταν κατέβηκε στη Λευκίμμη ή πριν κατέβει, να πει: “εμένα γιατί μ΄ αφήσατε εδώ πέρα;”.

Η Μπήλιω Καβαλιεράτου ωστόσο, επικαλείται τη γραπτή μαρτυρία του οικογενειακού τους φίλου και προτίθεται τα επόμενα 24ωρα να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της εταιρίας για τη συμπεριφορά που υπέστη η ίδια και ο γιος της.

«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται πως συμπεριφέρεται στους αδύναμους, στους γερόντους, στα μωρά, στα παιδιά. Ο Θεόφιλος είναι σαν μικρό παιδάκι. Να σέβονται αυτές τις καταστάσεις. Γιατί αυτό που έπαθε ο Θεόφιλος, μπορεί να το πάθει το παιδί οποιουδήποτε. Είναι εντελώς τυχαίο…».

 

Πηγή: ertnews.gr