Βανδαλισμός σε σπουδαία εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου προκλήθηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, την ώρα μάλιστα που στο μουσείο είχαν βάρδια 20 φύλακες.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιουλίου, οι βάνδαλοι έριξαν λάδι σε αντικείμενα της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων, αλλά και σε άλλα σημεία του μουσείου (μάρμαρα και τοίχους), προκαλώντας φθορές, σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», υπεύθυνες για τον βανδαλισμό φέρονται να είναι δυο μεσόκοπες γυναίκες που, όπως όλα δείχνουν, έδρασαν ανενόχλητες, καθώς περιηγούνταν επί μιάμιση ώρα στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, την περιοδική «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών» και την ψηφιακή έκθεση για τον Πανάγιο Τάφο.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου διαπίστωσαν το συμβάν την επόμενη μέρα, εξαιτίας των λεκέδων λαδιού στο δάπεδο, τους τοίχους και τα εκθέματα. Ενημερώθηκε άμεσα η διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Δελλαπόρτα, η σήμανση και η αστυνομία, η υπουργός Πολιτισμού, καθώς και το τμήμα συντήρησης που κλήθηκε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Μεταξύ των αντικειμένων και των σημείων του μουσείου που βανδαλίστηκαν είναι ψηφιδωτά δάπεδα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη βασιλική του Ιλισού κατά τα έτη 1916 και 1917 υπό τον Γεώργιο A. Σωτηρίου, αρχαιολόγο και μετέπειτα διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, ο άμβωνας του παλαιοχριστιανικού παρεκκλησίου, ο δίδυμος κιβωτιόσχημος τάφος από τη Σταμάτα Αττικής και ο κοπτικός σταυρός από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου που είναι δύσκολο να αποκατασταθεί, καθώς το λάδι πότισε βαθιά το ξύλο, όπως δήλωσε η κ. Δελλαπόρτα στην «Εφ.Συν».

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός πως σχεδόν 20 μέρες, το υπουργείο Πολιτισμού σήμερα ανακοίνωσε το περιστατικό που έλαβε χώρα μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν, σε ένα από τα πιο κεντρικά μουσεία της χώρας, κάτω από την επιτήρηση τόσων φυλάκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο πρόσφατο κρούσμα βανδαλισμού των τελευταίων μηνών, έπειτα από εκείνο στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη, όπου στις 19 Ιουνίου άγνωστοι προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων της Ισιδος και του Οσίριδος στους πυλώνες του ιερού.

Τι λέει το Υπουργείο Πολιτισμού

Η ενέργεια «δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους», ενώ έχει «δρομολογηθεί η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες», σημειώνει μεταξύ άλλων το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Την 28η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κακόβουλη ενέργεια στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (ΒΧΜΑ), η οποία έγινε αντιληπτή και γνωστοποιήθηκε στην προϊσταμένη κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα την επομένη.

Ειδοποιήθηκε αμέσως η Σήμανση και η Κρατική Ασφάλεια προς εξέταση των επιτόπιων στοιχείων, ενώ από την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες του κέντρου ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το “ράντισμα” των αντικειμένων, προθηκών και χώρων του Μουσείου με ελαιώδες υγρό, επιχείρησαν δύο άτομα τα οποία διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή.

Η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους.

Η Διεύθυνση του Μουσείου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν σε όλες τις δέουσες ενέργειες, έχει δε δρομολογηθεί η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΒΧΜΑ, Αικ. Δελαπόρτα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε αποκαταστήσει σ’ έναν μεγάλο βαθμό τις ζημιές και πως «οι συντηρητές αμέσως έκαναν όλες τις αναλύσεις και πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ωστόσο σημείωσε ότι «οι φθορές που έχουν γίνει στο ίδιο το κτίριο χρειάζονται αποκατάσταση γιατί τοίχοι και πατώματα στο εσωτερικό του μουσείου είναι ραντισμένοι με λάδι, ενώ ο κοπτικός σταυρός του 6ου αι. μ.Χ. από την Αίγυπτο «δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αποκατασταθεί γιατί το υλικό είναι ξύλο.

Από εκεί και πέρα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες προς το ΥΠΠΟΑ και την Αστυνομία, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση», είπε η κ. Δελαπόρτα.

Πηγή: lifo.gr