Πολλοί από εμάς έγιναν ειδικοί στην παρασκευή καφέ στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά εάν εμβολιαστήκαμε νωρίτερα φέτος, ένα σημαντικό πλεονέκτημα μπορεί να είναι το γεγονός ότι μπορούμε άνετα να επισκεφθούμε την τοπική μας καφετέρια για την καθημερινή μας δόση καφεΐνης!

Αλλά μετά από ένα χρόνο ή περισσότερο κατανάλωσης καφέ από την κούπα του σπιτιού μας, μπορεί ξαφνικά να κοιτάζουμε το χάρτινο ή πλαστικό κύπελλο και να σκεφτόμαστε: «Πόσο κακό είναι αυτό για το περιβάλλον;»

Σύμφωνα με τον Ισαάκ Έμερι, ιδρυτή και κύριο σύμβουλο στην Informed Sustainability Consulting, δεν είναι πολύ καλό.

«Τα αντικείμενα μιας χρήσης δεν είναι βιώσιμα», δήλωσε ο Έμερι στη HuffPost. «Η βιωσιμότητα μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να χρησιμοποιείς κάτι μια φορά και να το πετάς. Πάντα θα υπάρχει περιβαλλοντικό κόστος σε αυτό».

Δηλαδή τα χάρτινα και πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται;

Ενώ γενικά σκεφτόμαστε το χαρτί ως ανακυκλώσιμο, ο Έμερι λέει ότι η κηρώδης επένδυση που εμποδίζει τα κύπελλα μιας χρήσης από το να διαλύονται όταν είναι γεμάτα υγρό, δυσκολεύουν την ανακύκλωσή τους. Τα Starbucks, για παράδειγμα, έχουν ξοδέψει χρόνια προσπαθώντας να κάνουν τα χάρτινα ποτήρια της ανακυκλώσιμα.

«Τα χάρτινα ποτήρια αποτελούνται από χαρτί τυλιγμένο εσωτερικά με επένδυση πολυμερούς (πλαστικό) και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ενώ πρέπει να σταλούν τελικά σε χωματερές», δήλωσε ο Μαρκ Ντρίσολ, ειδικός βιωσιμότητας και ιδρυτής της συμβουλευτικής Tasting the Future. «Ωστόσο, εκείνα που χαρακτηρίζονται ως ″βιοδιασπώμενα ή κομποστοποιημένα″ κύπελλα χρησιμοποιούν συνήθως μια επένδυση από γαλακτικό οξύ και μπορούν να κομποστοποιηθούν».

Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να καταλήγουν σε χώρους ταφής σκουπιδιών λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων κομποστοποίησης ή του κόστους που έχει η κομποστοποίηση τους. Επιπλέον, «για να καλυφθεί η ζήτηση για χαρτόνι (χαρτί που χρησιμοποιείται σε φλιτζάνια), κόβονται δέντρα από τη Ρωσία και τη Βραζιλία ενώ τα περισσότερα ποτήρια δεν κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο χαρτί», σημείωσε ο Ντρίσκολ. «Για να διασφαλίσετε ότι τα κύπελλα χρησιμοποιούν χαρτόνι από βιώσιμες πηγές ξυλείας, αναζητήστε το FSC (λογότυπο διαχείρισης δασών)».

Επίσης, πολλά από τα πλαστικά ποτήρια που χρησιμοποιούνται για παγωμένα ποτά δεν γίνονται αποδεκτά από προγράμματα ανακύκλωσης.

Βιωσιμότητα ποτηριών μιας χρήσης σε κατάταξη

Ορισμένα ποτήρια μιας χρήσης για καφέ, όπως είναι φυσικό, είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από άλλα. Παρακάτω, ο Ντρίσκολ και ο Έμερι κατατάσσουν όλες τις επιλογές ποτηριών μιας χρήσης:

Κεραμική κούπα στην καφετέρεια: Α

Αν αισθανόμαστε άνετα να καθίσουμε σε μια καφετέρια (ίσως με υπαίθρια καθίσματα) και να πιούμε τον καφέ μας σε μια από τις κεραμικές κούπες τους, αυτός είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος, σύμφωνα με τον Έμερι. Επειδή αυτές μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια (και λιγότερο σαπούνι) από κάτι που πρέπει να πλυθεί στο χέρι, όπως μια κούπα ταξιδιού.

Ταξιδιωτική κούπα ή θερμός: Β

Εάν έχουμε το δικό μας κύπελλο ταξιδιού ή θερμός, αυτή είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή από τα κύπελλα μιας χρήσης, αλλά επίσης δεν είναι ιδανική. Ο Έμερι λέει ότι «υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή υλικών όπως το ανοξείδωτο ατσάλι, ή ακόμη χειρότερα, τα πλαστικά ποτήρια. Ένα πλαστικό κύπελλο ταξιδιού είναι βαρύ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ πλαστικό σε αυτό».

Αλλά αν την χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά, μια κούπα ταξιδιού ή θερμός μπορεί να είναι μια πολύ φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. «Εάν χρησιμοποιούμε την κούπα ταξιδιού μας 50, 100 ή 200 φορές, το περιβαλλοντικό κόστος μειώνεται πολύ», λέει ο Έμερι.

Χάρτινο ποτήρι χωρίς καπάκι: Γ

Παραλείποντας το πλαστικό καπάκι, χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό (αν και το ποτό μας θα κρυώσει γρηγορότερα). «Αυτό αναβαθμίζεται σε Β εάν το ποτήρι έχει βιοδιασπώμενη, φυτική επένδυση», λέει ο Ντρίσκολ.

Χάρτινο ποτήρι με καπάκι: Δ

Επειδή ένα καπάκι προσθέτει επιπλέον πλαστικό, είναι χειρότερο για το περιβάλλον από ένα χάρτινο ποτήρι χωρίς καπάκι.

Πλαστικό κύπελλο: Ε

Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγοι τρόποι να προστατέψουμε το περιβάλλον εάν πίνουμε τον παγωμένο μας καφέ σε πλαστικό ποτήρι. «Τα πλαστικά ποτήρια που χρησιμοποιούνται για παγωμένα ποτά είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το περιβάλλον και συχνά δεν γίνονται αποδεκτά σε προγράμματα ανακύκλωσης», δήλωσε ο Ντρίσκολ.

Και ενώ τα καλαμάκια από χαρτί είναι καλύτερα από τα πλαστικά καλαμάκια (όσο λιγότερο πλαστικά χρησιμοποιούμε, τόσο το καλύτερο), ο Έμερι επεσήμανε ότι μόλις καλυφθούν με καφέ, δεν είναι ανακυκλώσιμα.

Και λίγα λόγια για τον τύπο καφέ που επιλέγουμε

Ο Έμερι σημείωσε ότι εάν θέλουμε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουμε ακόμα και όταν επιλέγουμε ένα ποτήρι που μπορεί να μην είναι καλό για το περιβάλλον, μπορούμε να επιλέξουμε ένα πιο βιώσιμο καφέ.

«Το ρόφημα που επιλέγουμε έχει μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίδραση από το φλιτζάνι του καφέ, λέει.

Ένας τρόπος για να επιλέξουμε ένα ρόφημα λιγότερο επιβλαβές προς το περιβάλλον είναι να ζητάμε γάλα φυτικής προέλευσης στο ρόφημά μας γιατί έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Ακόμα καλύτερα να επιλέξουμε έναν σκέτο μαύρο καφέ.

Τώρα που ξέρουμε ακριβώς πώς να κάνουμε τον καφέ μας πιο βιώσιμο, μπορούμε να ανησυχήσουμε για το πόσο ακριβά θα στοιχίσει στην τσέπη μας.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr