Από το Παρίσι στις Βρυξέλλες η μάχη της διαπραγμάτευσης
Συνεδριάζει το Euro Working Group για την αποτίμηση της προόδου. Πρόσθετη εξειδίκευση μέτρων ζητούν οι δανειστές, ευελιξία διεκδικεί η Αθήνα
Στις Βρυξέλλες χτυπά εκ νέου σήμερα ο παλμός της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Euro Working Group, προκειμένου οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής 24 Απριλίου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο – ελαφρώς πιο ελπιδοφόρο – πλέον, αφού όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλούν για σημαντικά βήματα προόδου.
Τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ολοένα και αυξάνονται, επιβεβαιώνοντας τις ενδείξεις περί επίτευξης προόδου.
Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group έχουν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα – στο ύψος του 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ – για το 2015 και στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων του ΟΛΠ, του ΟΔΙΕ και των αεροδρομίων.Σημαντικά βήματα έχουν σημειωθεί και σε ό,τι αφορά το φορολογικό μέτωπο, με τις πληροφορίες να μιλούν για σύγκλιση σε τέσσερα μέτρα:
– Όπως έγινε γνωστό ήδη από χθες, δόθηκε το πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή της λοταρίας αποδείξεων, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής.
– Θα προωθηθούν αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να οδηγούν απευθείας στην ενεργοποίηση ποινικής φύσεως κυρώσεων.
– Στην ανάγκη για on line πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια
– Στη θωράκιση της ανεξαρτησίας του ρόλου και της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Στο σημερινό Euro Working Group οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ασκήσουν νέες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση των προτάσεων – μέτρων που παρουσιάζει, ενώ η Αθήνα εκτιμάται πως θα ζητήσει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.
Ωστόσο, παρά τα σημεία σύγκλισης, δεν αναμένεται να υπάρξει οριστική συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε χθες και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά όχι την Παρασκευή.
Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες απόψεις, στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί απλώς μια συνοπτική ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Το γεγονός αυτό οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση να εναποθέτει όλες τις ελπίδες της για συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι διεμήνυαν χθες πως η μόνη πραγματική προθεσμία – έως την οποία θα πρέπει να έχουν αποδώσει καρπούς οι διαπραγματεύσεις – είναι η 30η Ιουνίου, οπότε και λήγει η τετράμηνη παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης.