Γιατροί σε δημόσιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας ξέχασαν μία μεταλλική χειρουργική σπάτουλα στην κοιλιακή χώρα ασθενούς, η οποία 17 μέρες αργότερα υπεβλήθη σε νέα επέμβαση ενώ στο μεταξύ διάστημα είχε διαπιστωθεί η έλλειψη του χειρουργικού εργαλείου!

 

Απίστευτη υπόθεση

Η  απίστευτη αυτή υπόθεση απασχόλησε την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς η ασθενής και οι συγγενείς της διεκδίκησαν από το νοσοκομείο χρηματική ικανοποίηση (αποζημίωση) για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, η οποία και τους επιδικάστηκε. Με τη σειρά της η διοίκηση του νοσοκομείου διεκδίκησε από τους εν λόγω γιατρούς του νοσοκομείου και μια νοσηλεύτρια με ειδικότητα εργαλειοδότριας, ποσό της αποζημίωσης που καταβλήθηκε στην άτυχη γυναίκα, κ.λπ.

Οι δικαστές χρησιμοποιούν στην απόφαση τους για όλη την ιατρική ομάδα που συμμετείχε στην επίμαχη επέμβαση σκληρές εκφράσεις, όπως ότι εξετράπησαν από τους κανόνες του μέσου συνετού ανθρώπου, ότι επέδειξαν πρωτοφανή απροσεξία και έλλειψη στοιχειώδους επιμέλειας ενός ικανού και συνηθισμένου ανθρώπου, κ.λπ.

 

Αποζημίωση 64.516 ευρώ

Τελικά, στους συγγενείς επιδικάστηκε αποζημίωση 64.516 ευρώ, την οποία κατέβαλε το νοσοκομείο και με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την σειρά τους η ιατρική ομάδα θα καταβάλλει το εν λόγω ποσό στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση η ιατρικοί ομάδα, «άσκησε πλημμελώς τα υπηρεσιακά και ιατρικά τους καθήκοντα, προκαλέσαντες ζημία από βαρεία αμέλεια».

Η μεταλλική σπάτουλα μέσα στην κοιλιά της ασθενούς, προκάλεσε «σωματική κάκωση και συγκεκριμένα οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, από έντονα κλινικά συμπτώματα, όπως εκτεταμένο εξάνθημα μετά κνησμού, καταβολή δυνάμεων, υψηλό πυρετό και τέλος υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να γίνει αφαίρεση τους ξεχασμένου χειρουργικού εργαλείου».

 

«Βαρεία αμέλεια»

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έκρινε ότι όλη η ιατρική ομάδα είναι υπεύθυνη έναντι του νοσοκομείου για «την ζημιά την οποία προξένησαν κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων», καθώς η εγκατάλειψη του ιατρικού εργαλείου, «οφείλεται σε βαρεία αμέλεια», δηλαδή, «έλλειψη της επιβαλλόμενης από το νόμο στοιχειώδους επιμέλειας του ικανού και συνηθισμένου ανθρώπου, την οποία ο νόμος αξιώνει από όλους τους ανθρώπους εντός του κύκλου της επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητάς τους».

 

Επικεφαλής ο διευθυντής της κλινικής

Μάλιστα, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η συμπεριφορά της επίμαχης ιατρικής ομάδας, ήταν «σοβαρή, ασυνήθη και ιδιαίτερα παρεκκλίνουσα εκτροπή από τη συμπεριφορά που θα επιδείκνυε ο μέσος συνετός άνθρωπος του κύκλου τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  στον διευθυντή της κλινικής ο οποίος ήταν και επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που πραγματοποίησε την επίδικη χειρουργική επέμβαση, όπως και στους βοηθούς έχει επιβληθεί, κατά περίπτωση, φυλάκιση 12 και 10 μηνών, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.