Στην… εντατική φαίνεται πως βρίσκεται ο θεσμός του «Οικογενειακού Γιατρού» στην Πιερία πριν καλά καλά ξεκινήσει η λειτουργία του, αφού μόνο έτοιμος δεν είναι να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας.

Κι αυτό γιατί παρά τις συνεχείς προσκλήσεις για συμμετοχή παθολόγων και γιατρών γενικής ιατρικής στις λίστες του «Οικογενειακού Γιατρού», η ανταπόκριση ήταν πολύ χαμηλή τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νομού Πιερίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Κατερίνης μόλις 20 γιατροί ανταποκρίθηκαν και περιλαμβάνονται στη λίστα από την οποία καλείται να επιλέξει ο ασφαλισμένος, που θα προχωρήσει σε εγγραφή στον «Οικογενειακό Γιατρό». Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στους άλλους δύο δήμους της Πιερίας, τον Δήμο Δίου Ολύμπου και τον Δήμο Πύδνας Κολινδρού. Κι αυτό λόγω της ύπαρξης των περιφερειακών αγροτικών γιατρών, που και πάλι όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν όλους τους ασφαλισμένους.

Το πιο κραυγαλέο όμως παράδειγμα για την απουσία ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον «Οικογενειακό Γιατρό» είναι το γεγονός πως σε ολόκληρη την Πιερία υπάρχει στο σύστημα μόνο μία παιδίατρος! Η οποία εδώ και μήνες δεν μπορεί να δεχθεί, κατά το νόμο, άλλους ασφαλισμένους, καθώς έχει «πιάσει» το όριο.

 

 

Όπως αναφέρει ο Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κατερίνης Κωνσταντίνος Σαρηγιαννίδης, ο Δήμος Κατερίνης έχει συνολικά γύρω στους 90.000 κατοίκους και περίπου 20 παθολόγους και γενικούς γιατρούς, οι οποίοι θα γίνουν οικογενειακοί γιατροί. Αν ο αριθμός των κατοίκων διαιρεθεί με τον αριθμό των γιατρών, προκύπτει πως σε κάθε γιατρό αντιστοιχούν περίπου 4.500 κάτοικοι. Κάτι που είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί, καθώς για κάθε «Οικογενειακό Γιατρό» το ανώτατο όριο είναι 2.250 ασφαλισμένοι.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως περίπου 40.000 ασφαλισμένοι στον Δήμο Κατερίνης πρέπει να μείνουν εκτός. Δεν έχουμε γιατρούς για να αναλάβουν τον Οικογενειακό Γιατρό. Αν δεν γίνουν προσλήψεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας, αν δεν γίνουν καινούριες ΤΟΜΥ και αν δεν δεχτούν να μπουν και ιδιώτες γιατροί που είναι στον ΕΟΠΥΥ, το σύστημα αυτό δεν μπορεί να περπατήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιαννίδης. Ωστόσο, η είσοδος των ιδιωτών γιατρών στον «Οικογενειακό Γιατρό» προϋποθέτει και την ύπαρξη κινήτρων και δη οικονομικών, καθώς τίθεται πλέον θέμα επιβίωσής τους.

Αναδίπλωση του Υπουργείου Υγείας

Προς επιβεβαίωση της ανεπάρκειας των γιατρών και της έλλειψης ετοιμότητας του συστήματος του «Οικογενειακού Γιατρού» να λειτουργήσει ήρθαν τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ).

 

 

Συγκεκριμένα, θα συνεχιστεί κανονικά η εξυπηρέτηση των πολιτών απ’ όλους τους παθολόγους της χώρας, όπως ισχύει σήμερα, χωρίς να αποκλείονται όσοι δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες οικογενειακών γιατρών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αυτό σημαίνει ότι οι παθολόγοι, συμβεβλημένοι ή μη, θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν για εξετάσεις προς άλλες ιατρικές ειδικότητες και προς τα νοσοκομεία και θα μπορούν να διαχειρίζονται τον Ατομικό Ιατρικό Φάκελο των πολιτών που εξυπηρετούν.

Στη συνάντηση που είχαν συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών και υπήρξε διάθεση βελτίωσης τους.

Όσον αφορά προκηρύξεις νέων θέσεων – συμβάσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, με κατάργηση του διαζευκτικού «ή» στις προκηρύξεις των θέσεων.