Α. Τζιτζικώστας – Απολογισμός 2021: “Αξιοποιήσαμε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ προς όφελος του τόπου και των συμπολιτών μας–Απορρόφηση 100% και έργα σε όλους τους τομείς παρά την πανδημία”

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2021 παρουσίασαν στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Τοπικοί και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τα έργα και τις δράσεις, που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους από τη διοίκηση της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, “συνεχίσαμε να δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, ενισχύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας, υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, απλώνοντας ταυτόχρονα, ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους συμπολίτες μας και ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Παράλληλα όμως, δεν σταματήσαμε λεπτό, να δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά, χτίζοντας τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη”.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, “υλοποιούμε 8.514 έργα και δράσεις, που αλλάζουν ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Έργα και δράσεις σε όλους τομείς, στην υγεία, την παιδεία, το οδικό δίκτυο, τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Μάλιστα, το 2021, οι πληρωμές έργων άγγιξαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πετύχαμε σχεδόν 100% απορρόφηση πόρων, τόσο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και στο ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά, καταφέραμε να αξιοποιήσουμε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ προς όφελος του τόπου και των συμπολιτών μας”.

Ο απολογισμός του Περιφερειάρχη επικεντρώθηκε στους εξής εννέα τομείς: Οικονομία – Ανάπτυξη, Πρωτογενής Τομέας, Τουρισμός, Υγεία, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Υποδομές, Περιβάλλον, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Πολιτισμός.

“Η υγειονομική κρίση, μετά τη σαρωτική οικονομική κρίση, βρήκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έτοιμη να ανταποκριθεί σε ανάγκες που εκτείνονται και πέρα από την αποστολή μας. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν γίνονται και λάθη, ότι δεν υπάρχουν και ελλείψεις, παραλείψεις ή ακόμα και καθυστερήσεις στο έργο μας και στη λειτουργία της Περιφέρειας, όπως άλλωστε, συμβαίνει σε κάθε οργανισμό.

Με βεβαιότητα όμως δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα, μαζί η διοίκηση και όλοι οι εργαζόμενοι, να σταθούμε δίπλα σε όλους τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό που θα μείνει ως παρακαταθήκη το 2021, παρακαταθήκη όχι μόνο για τον τόπο μας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, είναι η ενότητα, η κοινή στάση και δράση των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στην εκστρατεία για τον εμβολιασμό των συμπολιτών μας.

Μαζί στείλαμε σε ολόκληρη την Ελλάδα το μήνυμα ότι μπροστά στα μεγάλα, στα σημαντικά, στα σπουδαία πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι το πιο ηχηρό μήνυμα ενότητας σε μια εποχή κλιμάκωσης της έντασης και των αντιπαραθέσεων. Το ίδιο ηχηρό είναι και το μήνυμα μας ως Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι θα συνεχίσουμε να βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτός εδώ ο τόπος, η Κεντρική Μακεδονία, να συνεχίσει να κάνει μεγάλα και σταθερά βήματα μπροστά, όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, όποια και αν είναι τα προβλήματα και τα εμπόδια.

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και τα επόμενα χρόνια για το κοινό μας όραμα, τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030. Της Μακεδονίας που αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό και τις πιο μεγάλες προσδοκίες μας”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οι κύριες παρεμβάσεις ανά τομέα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι οι εξής:

1.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο πρώτος φορέας σε όλη τη χώρα, που εξασφάλισε και αξιοποίησε ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τη μορφή επιχορήγησης και όχι δανείου. Με το πρόγραμμα “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” ύψους 200 εκ. ευρώ, καταφέραμε να υποστηρίξουμε 7.000 τοπικές επιχειρήσεις και 25.000 θέσεις εργασίας.
-Αναπτύχθηκαν οχτώ επιπλέον δράσεις με πόρους που αγγίζουν τα 149 εκ. ευρώ, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 1.000 επιχειρήσεις.
-Στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, και σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, εντάχθηκαν συνολικά 41 νέα επενδυτικά σχέδια ύψους 50,6 εκ. ευρώ, με συνολική επιδότηση που ξεπερνάει τα 25 εκ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο παλαιότερων Αναπτυξιακών Νόμων ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 3,4 εκ. ευρώ.
-Υλοποιήθηκε σειρά προγραμμάτων κατάρτισης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 άνεργοι.
-Συστάθηκε και λειτουργεί Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.

2.ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
-Στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία χρηματοδοτούνται με 102 εκ. ευρώ, 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές μέσω των τοπικών προγραμμάτων Leader.
-Καταβλήθηκαν περισσότερα από 33 εκ. ευρώ σε 1.107 αγρότες, στο πλαίσιο του μέτρου στήριξης επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
-Η Περιφέρεια συμμετείχε στις μεγάλες αγροδιατροφικές εκθέσεις, προβάλλοντας τα μακεδονικά προϊόντα, ενώ προέβαλε και τη Μακεδονική Κουζίνα.

3.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
-Δημιουργήθηκε το νέο, σύγχρονο τουριστικό Brand Name της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο ήδη προβάλλεται σε όλο τον κόσμο. Το “Do Something Great”.
-Εδραιώθηκε η στρατηγική συνεργασία της Περιφέρειας με μεγάλες αεροπορικές εταιρίες και την Fraport.
-Η Περιφέρεια συμμετείχε και το 2021 σε 14 από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

-Υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο φάκελος για την πιστοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου”, που είναι στην τελική φάση.

-Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το 2021 κατάφερε να υποστηρίξει αποτελεσματικά πολλές οπτικοακουστικές παραγωγές, ελληνικές και ξένες, που γυρίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, με σημείο αναφοράς δύο μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ. Υποστήριξε συνολικά 21 παραγωγές οπτικοακουστικών έργων, διοργάνωσε 18 δράσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης και προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας ως ιδανικής τοποθεσίας για οπτικοακουστικές παραγωγές, δημιούργησε το πρώτο Μητρώο Επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου για την Κεντρική Μακεδονία και δημιουργείται ο πρώτος Οδηγός Τοποθεσιών για κινηματογράφηση.

Υπογράφηκαν επίσης σύμφωνα συνεργασίας με κορυφαίους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων δυνατοτήτων υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών, με στόχο να πραγματοποιούνται γυρίσματα στην Κεντρική Μακεδονία 365 ημέρες το χρόνο, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί ήδη από φέτος.

4.ΥΓΕΙΑ
-Εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 80 εκ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αξιοποιήθηκαν για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

-Χρηματοδοτήθηκε με 14,3 εκατομμύρια ευρώ η κατασκευή της νέας ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βέροιας.
-Εξοπλίστηκε εκ νέου το ΕΚΑΒ με ιατρτεχολογικά μέσα.

-Χρηματοδοτήθηκε η αγορά του εξοπλισμού και τη διαμόρφωση του χώρου Μοριακού Ελέγχου, του Κέντρου Αίματος ΑΧΕΠΑ.
-Παραδόθηκαν στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια: 40 οικίσκοι για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων covid, 60.000 rapid tests, 57 αναπνευστήρες και 5.000 αντιδραστήρια για τεστ μοριακής διάγνωσης.

-Παραδόθηκαν περισσότεροι από 50 τόνοι ειδών ατομικής προστασίας στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
-Στηρίχθηκε η ερευνητική πρόταση της Ομάδας Μεταμόσχευσης της Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου, για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της νόσου και τη θεραπεία του κορονοϊού με λεμφοκύτταρα.

5.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
-Η Περιφέρεια υποστηρίζει 59.750 γονείς, εκ των οποίων 1.858 γονείς παιδιών με αναπηρία, με την εξασφάλιση θέσεων σε παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
-Επίσης, 82.000 πολίτες στα 38 Κέντρα Κοινότητας.
-Επιπλέον 2.600 άστεγους συμπολίτες μας στα υπνωτήρια.

-Επιπρόσθετα 450 πολίτες στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Φροντίδας, 3.450 γυναίκες και παιδιά στα επτά Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.
-3.100 παιδιά και έφηβοι υποστηρίζονται από κοινωνικές υπηρεσίες.
-Χιλιάδες πολίτες στηρίχθηκαν με έτοιμα γεύματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

-540 άτομα τρίτης ηλικίας υποστηρίχθηκαν από τα 14 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
-Σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ, επιμορφώνονται ψηφιακά 600 άτομα της τρίτης ηλικίας.

6.ΥΠΟΔΟΜΕΣ
-Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί της μελέτης για την ανάπλαση, αναβάθμιση και ενοποίηση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι και στόχος είναι εντός του 2022 να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

-Μπήκε σε τροχιά υλοποίησης ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.
-Άρχισε η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του φωτισμού του οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την τοποθέτηση λαμπτήρων LED.
-Εξασφαλίστηκαν και αξιοποιούνται 70 εκ. ευρώ υλοποιώντας έργα βελτίωσης και αναβάθμισης σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Συνεχίστηκαν οι εργασίες στον ανισόπεδο κόμβο Κ16, στην Περιφερειακή Οδό Κατερίνης, στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη.
-Διατέθηκαν δυο συνεργεία για έκτακτες ανάγκες σε τέσσερις κομβικούς οδικούς άξονες στην Χαλκιδική, την Ημαθία και την Πέλλα.

-Σε επίπεδο αντιπλημμυρικών έργων χρηματοδοτήθηκαν με 16 εκ. ευρώ τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των ποταμών Αξιού, Αλιάκμονα, Γαλλικού, Λουδία, της Τάφρου 66, των υδατορεμάτων της Αλμωπίας και περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Συνεχίζονται οι εργασίες στο ρέμα Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, ενώ εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αντιπλημμυρικά έργα 29,4 εκ. ευρώ.

-Ολοκληρώνεται η κατασκευή και άρχισε ήδη η παράδοση 18 νέων σχολείων, ενώ αρχίζει μέσω ΣΔΙΤ η κατασκευή επιπλέον 35 σχολικών μονάδων.
-Πραγματοποιούνται 17 έργα αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων ύψους 2,2 εκ. ευρώ.
-Αρχίζει η κατασκευή του νέου κτιρίου διοίκησης Ημαθίας, προϋπολογισμού 28,5 εκ. ευρώ.
-Προωθούνται με ταχύτητα οι διαδικασίες για τον Δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο, που θα συνδέσει με μέσο σταθερής τροχιάς τη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα τους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας, τη ΒΙΠΕΘ στη Σίνδο και σε δεύτερη φάση το Διεθνές Πανεπιστήμιο με τον αστικό ιστό της πόλης.

7.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
-Η Περιφέρεια εξασφάλισε 20 εκ. ευρώ για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο και ήδη άρχισαν τα έργα.

-Η Περιφέρεια υλοποιεί συνολικά περισσότερα από 100 έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, αστικής ανάπλασης και πρασίνου στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Τον Ιούλιο του 2021 άρχισε η πρώτη φάση καθαρισμού, εξυγίανσης και αποκατάστασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου των 6.615 στρεμμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου. Απομακρύνονται 1.350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και περισσότεροι από 950 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων.
-Εγκρίθηκε η δημιουργία 33 νέων μονάδων, που θα αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

-Δημιουργούνται 38 Πράσινα Σημεία σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Αξιοποιούνται 30 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για 2.225 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
-Η Περιφέρεια έβαλε το Άγιον Όρος στη νέα ενεργειακή εποχή, χρηματοδοτώντας την εγκατάσταση 21 αυτόνομων φωτοβολταϊκών σταθμών, που θα καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των ιερών μονών.

-Δρομολογήθηκε η κατασκευή του νέου κλάδου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, συνολικού μήκους 157 χλμ. Από τη λειτουργία του νέου κλάδου και των υποκλάδων του θα καταστεί δυνατή η μεταφορά του φυσικού αερίου σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Έδεσσα, Σκύδρα, Νάουσα και Βέροια.

-Αναπτύχθηκε το ολοκληρωμένο σύστημα παρατηρητηρίου για την πρόληψη και διαχείριση του κινδύνου της διάβρωσης των ακτών, σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

-Εκπονήθηκε Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία.
-Αναβαθμίστηκε και επεκτείνεται το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκη.

-Συνεχίζονται οι εργασίες πλήρους αναμόρφωσης, αντιπλημμυρικής θωράκισης και ανάπλασης της Λίμνης Δοϊράνης.
-Παραδόθηκε εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας στα στελέχη και τους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας και στα στελέχη της 2ης ΕΜΑΚ.

8.ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
-Λόγω της πανδημίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετατράπηκε σε ελάχιστο χρόνο σε e – Περιφέρεια.
-Υποστηρίχθηκε αποτελεσματικά η τηλεργασία 1.600 εργαζομένων της Περιφέρειας.
-Αναβαθμίστηκαν οι ψηφιακές υποδομές της Περιφέρειας, για καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
-Τέθηκαν σε λειτουργία τέσσερις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που εξυπηρετούν 12.000 πολίτες.

-Το πρόγραμμα αγορανομικών ελέγχων με ψηφιακά μέσα που υλοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης επεκτείνεται στο σύνολο της Περιφέρειας.
-Εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η ψηφιοποίηση των αρχείων των Γενικών Διευθύνσεων Μεταφορών και Ανάπτυξης με 8,6 εκ. ευρώ.

-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εντάσσονται δεκάδες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο gov.gr.
-Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την ψηφιακή αναβάθμιση όλων των Επιμελητηρίων και των Πανεπιστημίων της Κεντρικής Μακεδονίας.

9.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρά την πανδημία πραγματοποίησε και το 2021 ποιοτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις και δράσεις.

-Χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις σε συνολικά 127 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.
-Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης.
-Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Νέο Μουσείο Βεργίνας, που θα είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης.

-Χρηματοδοτείται η κατασκευή του κτιρίου επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας.
-Εγκαινιάστηκε το νέο Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στην Ημαθία.

Στη συνέχεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το λόγο έλαβαν οι Τοπικοί και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τα έργα και τις δράσεις που έγιναν το 2021 ανά τομέα και ανά Περιφερειακή Ενότητα.