Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά από 30 χρόνια στα οποία είχε αποκλειστεί, γράφει το BBC.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, που αποτελούσε πρώην μέρος της Ανταρκτικής, απομακρύνεται από την ήπειρο και έχει κάνει τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να εστιάσουν το βλέμμα τους σε αυτό.

Το παγόβουνο, με την ονομασία A23a, είχε αποκολληθεί από την ακτή της Ανταρκτικής το 1986. Τώρα όμως η κίνησή του μπορεί σύντομα να το οδηγήσει πέρα από τα νερά της Ανταρκτικής.

Η ιστορία «πίσω» από το παγόβουνο
Το Α23α έχει έκταση σχεδόν 4000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό το καθιστά περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους του ευρύτερου Λονδίνου. Όταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 1986, είχε πάνω της μια σοβιετική ερευνητική βάση.

Οι Σοβιετικοί έστειλαν γρήγορα μια αποστολή στο παγόβουνο πιστεύοντας ότι επρόκειτο να χάσουν τη βάση και όλο τον εξοπλισμό.

Όμως το Α23α, αφού αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική, «προσγειώθηκε» στη Θάλασσα Weddell. Αλλά μετά από 40 χρόνια παραμονής στη θέση του, κινείται και πάλι.

Ειδικοί ερωτήθηκαν σχετικά με αυτό, για το αν υπήρξε κάποια πιθανή αλλαγή στις θερμοκρασίες του νερού της υφαλοκρηπίδας που θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει, αλλά η απάντηση είναι ότι απλά είχε έρθει η ώρα, δήλωσε ο δρ Andrew Fleming, ειδικός σε θέματα τηλεπισκόπησης από τη Βρετανική Υπηρεσία Ανταρκτικής.

«Ήταν καθηλωμένο από το 1986, αλλά τελικά επρόκειτο να μειωθεί (σε μέγεθος) αρκετά ώστε να χάσει την πρόσφυση και να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνηση το 2020».

Η κίνηση του A23a έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των ανέμων και των ρευμάτων.

Προβλέπεται ότι θα παρασυρθεί προς το νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού κοντά σε ένα νησί που ονομάζεται Νότια Γεωργία.

Το νησί φιλοξενεί εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα πτηνά. Υπάρχει ο φόβος ότι αν ο Α23α κινηθεί κοντά στο νησί της Νότιας Γεωργίας, μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον των άγριων ζώων και πτηνών εκεί και να επηρεάσει ακόμη και την πηγή τροφής τους. Αλλά αυτά είναι εικασίες προς το παρόν.

Το BBC επικαλείται ειδικούς που λένε ότι η αποκόλληση του παγόβουνου και η απομάκρυνσή του από την Ανταρκτική μπορεί να μην είναι ακριβώς απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Πηγή:dnews.gr