Μια ακόμη παρέμβαση του γνωστού συντοπίτη μας Βασίλη Έξαρχου, γεωπόνου Α.Π.Θ., με Itregrade Master, Μεταπτυχιακό στην «Αειφορική» Γεωργία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, αυτή την φορά για ένα από τα 17 «απαραίτητα» στοιχεία που χρειάζεται το ακτινίδιο τόσο για το μέγεθος όσο και για την ποιότητα του καρπού που ονομάζεται Ασβέστιο. Το Ασβέστιο προσλαμβάνεται από το ακτινίδιο ως δισθενές κατιόν (Ca++), συμμετέχει στις κυτταρικές διαιρέσεις του Ακτινίδιου, δηλαδή στην αύξηση του φυτού αλλά και του καρπού, αλλά επίσης διασφαλίζει την ανατομική ακεραιότητα και φυσιολογική λειτουργία των μεμβρανών (των κυττάρων) και του κυτταρικού τοιχώματος λειτουργία «Υψίστης» σημασίας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού του Ακτινίδιου και την διατηρησιμότητα του στα ψυγεία. Μια μέση παραγωγή σε Ακτινίδια (π.χ. 3 τόνους το στρέμμα) χρειάζεται περίπου 21 μονάδες Ασβεστίου ίση δηλαδή με τις απαιτήσεις που έχει το φυτό σε Άζωτο!!!! (Αυτό δεν συμβαίνει συχνά στα καλλιεργούμενα φυτά)

Και λίγο πιο κάτω από τις απαιτήσεις που έχει το Ακτινίδιο για το υπ’ αριθμόν ένα θρεπτικό πού λέγεται Κάλιο. Τα περισσότερα Ελληνικά εδάφη που καλλιεργείται το Ακτινίδιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ανθρακικό Ασβέστιο (άρα και Ασβεστίου) το οποίο ως γνωστό είναι και από τις βασικές αιτίες πού έχουμε υψηλά (Αλκαλικά) pH. Όμως ο δείκτης που υποδηλώνει το πώς θα διαχειριστούμε το Ασβέστιο στο Ακτινίδιο και τι ποσότητα θα εφαρμόσουμε είναι η Εδαφολογική ανάλυση και πιο συγκεκριμένα η εξέταση που μας λέει πόσο είναι το «διαθέσιμο» για το φυτό ασβέστιο στο έδαφος που πρέπει για να είμαστε εφησυχασμένοι να ξεπερνάει τα 2500 ppm.

Και εδώ δυστυχώς οι Έλληνες Ακτινιδιοπαραγωγοί διαχειρίζονται την τόσο σημαντική αυτή υπόθεση, πρόχειρα, με το «μάτι», δεν ακολουθούν τις εδαφολογικές αναλύσεις και τη φυλοδιαγνωστική, αλλά εφαρμόζουν Ασβέστιο με το πώς το εφαρμόζει ένας άλλος παραγωγός στον Πυργετό ή στην Καβάλα!!!

Έτσι, με βάση την Εδαφολογική και φιλοδιαγνωστική ανάλυση η οποία θα μας υποδείξει την ποσότητα που θα εφαρμόσουν ο κ. Έξαρχος προτείνει:

1) Τακτικές υδρολιπάνσεις (πολλές φορές και από λίγο) με Νιτρικό Ασβέστιο «αυστηρώς» την περίοδο αρχές Ιουνίου – αρχές Ιούλιου, διότι είναι η περίοδος που ο καρπός προσλαμβάνει από το έδαφος μέσω του αγγειακού συστήματος του φυτού Ασβέστιο, γιατί μέχρι αρχές Ιουλίου διαπνέει ο καρπός… μετά σταματάει εντελώς… οπότε δεν μπορεί να πάει το Ασβέστιο στον καρπό μέσω του ρεύματος της Διαπνοής, δηλαδή όσο Ασβέστιο και να βάλετε μετά πάει χαμένο, ίσως να δημιουργήσει και πρόβλημα λόγου του ανταγωνισμού που μπορεί να κάνει το Ασβέστιο στο Κάλιο…

2) Την περίοδο επίσης αυτή που προαναφέραμε, δηλ. αρχές Ιουνίου – αρχές Ιούλιου, κάνουμε Διαφυλλικές Λιπάνσεις με Χλωριούχο Ασβέστιο διότι το Χλώριο εκτός από το Ασβέστιο που έχει το σκεύασμα αυτό κάνει ήπια απολυμαντική δράση στους μύκητες και τα βακτήρια αλλά παράλληλα τροφοδοτεί το φυτό με το χλώριο στοιχείο πολύ σημαντικό για το Ακτινίδιο…

Άρα με χρήση Χλωριούχου Ασβεστίου πετυχαίνουμε τη συμπληρωματική(η βασική είναι όπως προηγουμένως είπαμε, γίνεται με υδρολίπανση από το έδαφος) τροφοδοσία με Ασβέστιο, Χλώριο και έχουμε ήπια απολυμαντική δράση!!!

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι το Ασβέστιο στο εσωτερικό του φυτού είναι σχετικά ΔΥΣΚΙΝΗΤΟ στοιχείο για αυτό και δεν πάει εύκολα από τα φύλλα στον καρπό και για αυτό τα συμπτώματα της έλλειψης εμφανίζονται στα νεαρά φύλλα…

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο, σε καμία περίπτωση στις διαφυλλικές εφαρμογές του Ασβεστίου (που μπορεί να είναι 2-3), δεν βάζουμε στο βυτίο ψεκασμού συγχρόνως αλλά σκευάσματα, διότι το ασβέστιο που είναι ένα ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ στοιχείο και ενδέχεται να κάνει σύμπλοκα, να απενεργοποιήσει την άλλη δραστική (π.χ. την ορμόνη) και να μειώσει την δράση της…

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο κ. Έξαρχος, όπως ξεκάθαρα βλέπετε και από τα κείμενα που γράφονται, επιδιώκει να μεταφέρει τη γνώση στους Έλληνες Ακτινιδιοπαραγωγούς ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει, όπως ξέρω, στην Ιταλία ή τη Ν. Ζηλανδία, μιας και εκεί η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ πληρώνεται με το παραπάνω… εδώ σε εμάς μας «τρώει» το ελληνικό φιλότιμο και πάμπολλα πράγματα, όπως και αυτό γίνονται δωρεάν…

Στην φωτογραφία που βλέπετε ο κ. Έξαρχος κάνει μάθημα (και για το ασβέστιο) σε σπουδαστές μαθητείας (ΕΠΑΛ) φυτικής παραγωγής μέσα σε έναν Ακτινιδιώνα.

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ