ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την δυνατότητα να βιώσουν άτομα με προβλήματα όρασης του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, κατά την επίσκεψή τους στην περιοδική έκθεση «Ανοίγοντας Δρόμους» του Αρχαιολογικού Μουσείο Δίου και στο «Ωδείο των μεγάλων Θερμών» του Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου.
Στην περιοδική έκθεση παρουσιάζονται ευρήματα από αρχαιολογικές θέσεις που
ανασκάφηκαν από το 2008 ως το 2013, στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός – Κλειδί». Τα εκθέματα εστιάζουν στα ταφικά έθιμα της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.), της Ύστερης Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου, καθώς και των Ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων.
Το Ωδείο των Μεγάλων Θερμών ήταν ένα στεγασμένο ρωμαϊκό θέατρο που χρονολογείται στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. Το έργο της προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασής του, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη 2007-2013» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε ξενάγηση στην περιοδική έκθεση με τη χρήση απτικών αντιγράφων αγγείων, ειδικoύ ενημερωτικού υλικού σε γλώσσα Braille και υποστηρικτικών μέσων, παρέχοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να αγγίζουν τα αντικείμενα με παράλληλη ηχητική ενημέρωση. Η βιωματική δράση που πραγματοποιήθηκε αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης σε θέματα πολιτισμού σε όλα τα μέλη της κοινωνίας.
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η παρουσίαση του Ωδείου των μεγάλων Θερμών και των εργασιών αποκατάστασης του, καθώς έδωσε στην ομάδα την ευκαιρία για άμεση γνωριμία με το ιστορικό μνημείο μέσω της αφής των απτικών αναπαραστάσεων, της ηχητικής ενημέρωσης και του σχετικού ενημερωτικού υλικού σε γλώσσα Braille.
Την ξενάγηση-παρουσίαση πραγματοποίησαν η κ. Σοφία Κουλίδου Αρχαιολόγος.
Επιμελήτρια της περιοδικής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Δίου σε συνεργασία με την κ. Μαρία Παπαθανασίου, Συντηρήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Δίου και επιβλέπουσα του έργου αποκατάστασης του Ωδείου.
Η επίσκεψη που είχε διαδραστικό χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε με την ανάληψη ρόλου ξεναγού –περιηγητή από τους εκπαιδευόμενους του ΚΕΑΤ (άτομα μη βλέποντα και με προβλήματα όρασης) που κάλεσαν τους υπαλλήλους του μουσείου να καλύψουν τα μάτια τους με τη χρήση μάσκας, για να τους οδηγήσουν οι ίδιοι σε ένα ταξίδι πρωτόγνωρης αναζήτησης.