Αύριο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου – Πότε είναι κινητή
Μεγάλη ημέρα αύριο, 23 Απριλίου 2025, καθώς γιορτάζει ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της Ορθοδοξίας.
Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ενός από τους πιο αγαπητούς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει μια ιδιαιτερότητα που τη διαφοροποιεί από τις περισσότερες άλλες θρησκευτικές εορτές: δεν έχει πάντα σταθερή ημερομηνία.
Γιατί είναι κινητή η γιορτή του Αγίου Γεωργίου;
Κανονικά, η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου. Ωστόσο, όταν η ημερομηνία αυτή συμπέσει με τη Μεγάλη Εβδομάδα ή την Κυριακή του Πάσχα, η γιορτή μεταφέρεται. Συγκεκριμένα, εορτάζεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, δηλαδή τη Δευτέρα αμέσως μετά το Πάσχα.
Αντίθετα, όταν το Πάσχα πέφτει νωρίτερα και η 23η Απριλίου δεν συμπίπτει με τις πασχαλινές ημέρες, η γιορτή τελείται κανονικά στην αρχική της ημερομηνία.
Πότε γιορτάζουμε τον Άγιο Γεώργιο το 2025;
Το 2025, το Πάσχα πέφτει στις 20 Απριλίου. Επομένως, η 23η Απριλίου δεν συμπίπτει ούτε με τη Μεγάλη Εβδομάδα ούτε με την Ανάσταση, και έτσι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου θα τιμηθεί κανονικά την Τετάρτη 23 Απριλίου.
Τι ισχύει για τα επόμενα χρόνια;
Για να έχουμε μια εικόνα:
Το 2026, η γιορτή παραμένει στις 23 Απριλίου, καθώς το Πάσχα πέφτει στις 12 Απριλίου.
Το 2027, όμως, το Πάσχα θα γιορταστεί στις 28 Μαρτίου. Έτσι, η 23η Απριλίου πέφτει εντός της Διακαινησίμου και η γιορτή του Αγίου Γεωργίου θα μεταφερθεί για τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
Αυτή η μεταβολή στην ημερομηνία εορτασμού του Αγίου Γεωργίου αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο τη σύνδεσή του με τον πασχαλινό κύκλο και την ευελιξία του ορθόδοξου λειτουργικού ημερολογίου.
Πηγή:dnews