Αυτά είναι τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου
Η πρώτη λίστα με τα “επτά θαύματα του κόσμου” δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια, και περιελάμβανε τους Κρεμαστοούς Κήπους της Βαβυλώνας, το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, τον Κολοσσό της Ρόδου, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας και την Πυραμίδα του Χέοπα ή αλλιώς Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, η οποία είναι και η μόνη που διασώζεται έως και σήμερα.
Από τότε έχουν δημιουργηθεί αρκετές λίστες με τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου, με την τελευταία να προέρχεται από το New7Wonders Foundation, το οποίο έχει ως έδρα την Ελβετία και ιδρύθηκε το 2001 από τον Bernard Weber. H λίστα, η οποία δημοσιεύτηκε το 2017, δημιουργήθηκε μετά από ψηφοφορία και από αρκετούς μήνες συζητήσεων, δεδομένου ότι έπρεπε να ληφθούν υπόψη 200 ιστορικά μνημεία.
Δείτε παρακάτω ποια είναι τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου.
Κολοσσαίο (Ιταλία)
Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος, το 80 μ.Χ. Ονομαζόταν Αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν. Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων. Πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.
Μπορούσε να χωρέσει 65.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Οι διαστάσεις του ήταν κολοσσιαίες: 156 x 188 μέτρα και το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους.
Σινικό Τείχος (Κίνα)
To Σινικό Τείχος είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων από τα βόρεια σύνορά της. Η κατασκευή του ξεκίνησε σταδιακά από τον 7ο αι. π.Χ., αλλά η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στη δυναστεία Μινγκ (τέλη του 14ου αι. με αρχές του 17ου αι. μ.Χ.). Αποτελεί το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα και με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συνολικό μήκος 21.196 χλμ.
Ταζ Μαχάλ (Ινδία)
Το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) βρίσκεται κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, στις όχθες του ποταμού Γιούμα. Κατασκευάστηκε από τον μογγόλο αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’, τον 17ο αιώνα, στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1632 και ολοκληρώθηκαν 22 χρόνια αργότερα. Για την ανέγερσή του δούλεψαν 20.000 εργάτες και δαπανήθηκαν 32 εκατομμύρια ρουπία (κατά προσέγγιση 65.000 ευρώ). Όταν ολοκληρώθηκε, ένας χρυσός φράχτης τοποθετήθηκε γύρω από το φέρετρο, το οποίο -λένε- ότι ο αυτοκράτορας στόλισε με πέρλες και διαμάντια. Επίσης, τοποθέτησε 2.000 φρουρούς για να το φυλάνε.
Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Ρίο Ντε Τζανέιρο)
Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο, πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στο εθνικό πάρκο του Δάσους Τιζούκα. Ο Ιησούς στέκεται με απλωμένα τα χέρια σαν να καλωσορίζει τον κόσμο, σε ύψος 710 μέτρων. Έχει ύψος 32 μέτρα, ζυγίζει 1.000 τόνους και μάλιστα είναι εγκατεστημένο με τρόπο ώστε να ατενίζει τις φαβέλες (φτωχογειτονιές) και τις πλούσιες συνοικίες του Ρίο από το 1931.
Μάτσου Πίτσου (Περού)
Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στο νότιο Περού είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, που χάθηκε με απότομο τρόπο και που η εξέλιξή του ήταν και παραμένει θέμα συζήτησης. Το Μάτσου Πίτσου στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό». Βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 μέτρων στη Σιέρρα Βιλκαμπάμπα, στην αριστερή όχθη του παραπόταμου του Βιλκανότα, Ουρουμπάμπα, και απέχει 80 χιλιόμετρα από την πόλη Κούσκο.
Πέτρα της Ιορδανίας (Ιορδανία)
Αυτή η αρχαία πόλη στην έρημο της Ιορδανίας, που κάποτε κυριάρχησε στις εμπορικές οδούς της αρχαίας Αραβίας, είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους και σε αυτή τη γωνία της αυτοκρατορίας τους.
Τσιτσέν Ιτζά (Μεξικό)
Το Τσιτσέν Ιτζά (από την γλώσσα των Μάγια: “στο στόμα του φρεατίου του Ιτσά”) είναι μια μεγάλη προκολομβιανή αρχαιολογική περιοχή που χτίστηκε από τον πολιτισμό των Μάγια και βρίσκεται στο βόρειο κέντρο της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό. Το Τσιτσέν Ιτζά ήταν σημαντικό περιφερειακό κέντρο στα βόρεια πεδινά των Μάγια από την Ύστερη Κλασική μέσω της Ύστερης Κλασικής και εώς τα αρχικά στάδια της Πρόωρης Μετακλασικής περιόδου. Η περιοχή εκθέτει ένα πλήθος αρχιτεκτονικών μορφών, από αυτές που καλούνται “Μεξικανικές” και ενθυμίζουν της μορφές που βλέπουμε στο κεντρικό Μεξικό στο ύφος Puuc των Μάγια των βόρειων πεδινών.
Πηγή: perpetual.gr