Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πολιτών
Τα πρώτα νομοσχέδια, για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων και των πολιτών που έχουν χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τι θα γίνει με πλειστηριασμούς και φορολογία
Τα πρώτα νομοσχέδια, για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων και των πολιτών που έχουν χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τα δύο πρώτα να αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ρύθμιση των 100 δόσεων, και σύμφωνα με ταdikaiologitika.gr αναμένεται ψηφιστούν έως το τέλος της εβδομάδος.Το πρώτο νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προβλέπει την προστασία α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς, την απαγόρευση δανείων σε distress funds και την ψήφιση την Παρασκευή με διαδικασία κατεπείγοντος
Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή, για ψήφιση, τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
Κύκλοι του υπουργείου σχολιάζουν ότι στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί προστασία στο 95% των δανειοληπτών που σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εξαιτίας της αδυναμίας να καλύψουν τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με όσα προωθεί η κυβέρνηση, για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από τον πλειστηριασμό θα πρέπει να συνδυάζει τρία κριτήρια: το ύψος της συνολικής αξίας ακίνητης περιούσιας, το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και το ύψος των καταθέσεων του.
Σημειώνεται ότι τα ανώτατα όρια γι’ αυτά τα τρία κριτήρια δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο, συμφωνά με πληροφορίες, φαίνεται ότι θα είναι πιο διευρυμένα απ’ αυτά της διάταξης περί προστασίας από πλειστηριασμούς που έληξε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και αφορούσε αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στα 200.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα στα 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με προσαυξήσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τραπεζικές καταθέσεις μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και συνολική κινητή και ακίνητη περιούσια η οποία να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ.
Στη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της ακίνητης περιούσιας του δανειολήπτη ενδέχεται να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή του.
Παράλληλα με την προστασία από πλειστηριασμούς το υπουργείο ετοιμάζει και τη ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει την πώληση ή εκχώρηση όλων των στεγαστικών δανείων σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή με διαδικασία του κατεπείγοντος
Το δεύτερο νομοσχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιαστούν σήμερα από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα αφορά την βελτίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει πως στις 100 δόσεις θα υπάγονται και ληξιπρόθεσμα χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.
Βάσει της ρύθμισης το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ τα ποσά που θα υπάγονται σε αυτή θα προσαυξάνονται κατά 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή.
Τέλος, σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διατάξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.
Επίσης αναμένεται να καταργ
ηθεί η προσαύξηση 10%, 20% ή 30% που επιβαρύνει την αρχική οφειλή αν καθυστερήσει κάποιος να την πληρώσει 2 μήνες, 1 χρόνο ή 2 έτη αντίστοιχα. Πλέον όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιβαρύνονται μόνο με ετήσιο επιτόκιο 8,75% και όχι με επιπλέον προσαυξήσεις.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεκαπλασιάζεται το ποσό πάνω από το οποίο θα γίνεται προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Σήμερα για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προχωρήσει σε προσωποκράτηση, ενώ με τις αλλαγές που προωθούνται το όριο αυτό εξετάζεται να ανέβει στις 50.000 ευρώ.
Παράλληλα ακόμη δύο νομοσχέδια προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, που θα έρθουν αργότερα, και θα αντιμετωπίζουν την φτώχεια αλλά και εργασιακά ζητήματα.
Το επόμενο διάστημα θα νομοθετηθεί η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ με παράλληλα μέτρα όμως για τις επιχειρήσεις τα οποία όμως ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης τώρα βολιδοσκοπεί με τους κοινωνικούς εταίρους. Παράλληλα θα νομοθετηθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η «επαναλειτουργία» του ΟΜΕΔ.
Νομοσχέδιο θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει δωρεάν ρεύμα 300 κιλοβάτ το μήνα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, καταγραφή απόρων και ένταξή τους σε πρόγραμμα στέγασης – σίτισης, κάρτα για δωρεάν μετακινήσεις από μακροχρόνια ανέργους και άλλες ρυθμίσεις για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.