Και όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα για τους εργαζόμενους αλλά και τις εταιρείες

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μόλις έγινε πραγματικότητα σε δεκάδες εταιρείες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση της 4 Day Week Global, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες. Στο «πείραμα» συμμετέχουν πολλές εταιρείες τεχνολογίας και πλατφόρμες crowdfunding όπως το Kickstarter.

Κεντρική ιδέα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν το 80% του χρόνου για το 100% της αμοιβής, διατηρώντας το 100% της παραγωγικότητας. Αυτό έγκειται στην αποτελεσματικότερη εργασία, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των περιττών συσκέψεων.

Συνολικά, 38 εταιρείες στη Βόρεια Αμερική θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενώ μια ακόμα προγραμματισμένη δοκιμή θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο επίκεντρο του ανταγωνισμού είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο και έμφαση στην παραγωγικότητα είναι το μέσο που θα τους δώσει αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Joe O’Connor, CEO της 4 Day Week Global.

Οι εργαζόμενοι είναι επίσης ενθουσιασμένοι με την ιδέα: Το 92% των υπαλλήλων στις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της περικομμένης εβδομάδας εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας υπηρεσιών cloud, Qualtrics.

Παρόλο που δεν πρόκειται για κάποια νέα ιδέα, η συζήτηση για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει αποκτήσει δυναμική εν μέσω του περσινού κύματος «Μεγάλης παραίτησης»: σχεδόν 48 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους το 2021 και η τάση συνεχίζεται, με σχεδόν 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενους να παραιτούνται τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Η πανδημία επέτρεψε στους εργαζόμενους να επανεκτιμήσουν τη ζωή τους και τι ήθελαν από μια δουλειά.

Το 44% όσων δηλώνουν ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την δουλειά τους μέσα στο 2022, αναφέρουν τον υψηλότερο μισθό ως έναν από τους κύριους λόγους που θέλουν να παραιτηθούν, ενώ το 43% προτάσσει ως προτεραιότητα την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας πληροφοριών Morning Consult.

Το αίσθημα εξουθένωσης και του burn out, η επιθυμία ευελιξίας όσον αφορά τον τόπο και τον χρόνο εργασίας ήταν επίσης κορυφαίοι λόγοι. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε έρευνα του Ιανουαρίου σε περισσότερους από 6.600 ενήλικες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 3.500 εργαζομένων.

Για την Kickstarter, είναι ένας τρόπος της εταιρείας να δυναμώσει την ομάδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Aziz Hasan. «Το θέμα είναι – αν ο χρόνος και η προσοχή μας εστιάζεται όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτές τις τέσσερις ημέρες – μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πράγματα που μας ενδιαφέρουν από επαγγελματική σκοπιά, ώστε να απελευθερωθούμε περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο;»

Ορισμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη παγιώσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ως μέρος της πολιτικής τους.

Για το ηλεκτρονικό κατάστημα παιδικών ενδυμάτων Primary, η 4ημερη εβδομάδα ξεκίνησε ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της εξουθένωσης των εργαζομένων στις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη παρατήρησε άμεσα αλλαγή όταν άρχισε να δίνει ρεπό στους υπαλλήλους της τις Παρασκευές – οι άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται στη δουλειά τη Δευτέρα πιο ανανεωμένοι.

«Αισθάνεσαι όντως ότι αλλάζει τη ζωή σου, γνωρίζοντας ότι έχεις αυτή τη μέρα για να προλάβεις τα πάντα, είτε για να σκεφτείς ένα απαιτητικό εργασιακό πρόβλημα, είτε για να πας σε εκείνο το ραντεβού με το γιατρό που δεν είχες κλείσεις ως τώρα», λέει ο Galyn Bernard, συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της Primary.

Σίγουρα, οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι πιο ικανοποιημένοι. Στην Buffer, μια εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη, το 91% της ομάδας της ανέφερε ότι είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί με μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uncharted, Banks Benitez, είδε μείωση του εργασιακού στρες και του burn out μετά τη θέσπιση της 4ημερης εβδομάδας το 2020.

«Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα των καθημερινών που είναι απλά χάσιμο χρόνου», δήλωσε. «Μας ωθεί να σκεφτούμε διαφορετικά, όπως το να παίρνουμε μικρότερη βαλίτσα στις διακοπές – Πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς».

Η τόνωση του ηθικού των εργαζομένων μπορεί επίσης να βοηθήσει τις εταιρείες να διατηρήσουν και να προσελκύσουν υπαλλήλους. Στην εταιρεία τεχνολογίας δραστηριοτήτων The Wanderlust Group, οι αιτήσεις για απασχόληση αυξήθηκαν κατά 800% σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Melillo. Και τα έσοδα εκτοξεύτηκαν 61% σε σχέση με πέρυσι.

«Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα», δήλωσε ο Melillo. «Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από κάθε προηγούμενο έτος».

 

 

Πηγή: lifo.gr