Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, χωρίς ελαφρυντικά, καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ο φοιτητής που φέρεται να εκσπερμάτισε στην πλάτη μιας 20χρονης φοιτήτριας στις 6 Νοεμβρίου, στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σύμφωνα με το voria.gr, o 20χρονος, επίσης φοιτητής, δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, ο οποίος ζήτησε αναβολή, ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

 

Πώς περιέγραψε η φοιτήτρια το περιστατικό

Η 20χρονη φοιτήτρια περιέγραψε το περιστατικό, λέγοντας ότι δεν αντιλήφθηκε πως ο νεαρός είχε προβεί στην γενετήσια πράξη, παρά μόνο όταν ένιωσε σπερματικό υγρό στο δέρμα της.

Όπως σημείωσε, όταν συνειδητοποίησε τι έγινε τον ρώτησε αν καταλαβαίνει ότι αυτό που έκανε είναι άρρωστο. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι τρόμαξε και σοκαρίστηκε, αλλά και ότι ο νεαρός βρισκόταν τρία βήματα πίσω της και ότι στην αίθουσα βρισκόταν άλλη μια κοπέλα, η οποία καθόταν λίγο πιο μακριά και δεν είδε τίποτα.

 

Η πλευρά του 20χρονου και η ποινή

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η μητέρα του κατηγορούμενου, λέγοντας πως αυτό που έκανε ο γιος της ήταν μια ανοησία, ενώ τον περιέγραψε ως ένα ήσυχο παιδί, που δεν έχει δώσει δικαιώματα και πως φέρεται να έχει μετανιώσει για την πράξη του. Η μητέρα του ανέφερε παράλληλα πως ο γιος της ξεκίνησε συνεδρίες με ψυχολόγο, ενώ σημείωσε πως αυτή την περίοδο είναι πιεσμένος με την σχολή και δεν έχει κάνει ποτέ σχέση στη ζωή του.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του, καθώς όπως είπε πρόκειται για γενετήσια πράξη και γενετικό υγρό βρέθηκε στο σώμα ενός ανθρώπου χωρίς τη θέληση του σε ένα χώρο δημόσιο που δεν έχει καμία σχέση με γενετήσιες πράξεις. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτό το γεγονός μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία της παθούσας. Ωστόσο, πρότεινε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ισχυρίστηκε πως ο 20χρονος δεν παρέστη στο δικαστήριο καθώς περιμένουν πρώτα να παρακολουθήσει έναν αριθμό συνεδριών για να διευκρινιστεί αν πράγματι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα αλλά και για να μη γίνει «βορά» στους δημοσιογράφους, καθώς το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις.

 

«Καμπάνα» και από το ΑΠΘ

Με δηλώσεις του στην Voria.gr ο αρμόδιος αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρης Κωβαίος τόνισε πως «ως νέες πρυτανικές αρχές έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα και προφανώς δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Θα κινηθεί η προβλεπόμενη από τον κανονισμό διαδικασία και θα επιβληθεί η ποινή που προβλέπεται». Μάλιστα ο κ. Κωβαίος αποκάλυψε ότι οι πρυτανικές αρχές προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να διαλευκάνουν την υπόθεση, αλλά συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες.

 

Πώς έγινε το περιστατικό

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη το περιστατικό δεν συνέβη στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά σε μια μικρότερη βιβλιοθήκη η οποία λειτουργεί στη Νομική Σχολή. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει, σε αυτήν οι φοιτητές ελέγχονται κατά την είσοδό τους. «Δεν είναι όπως στην κεντρική βιβλιοθήκη στην οποία μπαίνει οποιοσδήποτε, κάτι που σκοπεύουμε σύντομα να το αλλάξουμε, ώστε να υπάρχει κι εκεί έλεγχος κατά την είσοδο. Στη βιβλιοθήκη της Νομικής γίνεται καταγραφή όσων εισέρχονται μέσω του ειδικού μοναδικού αριθμού (barcode) που φέρουν τα φοιτητικά πάσο. Την ημέρα εκείνη που συνέβη το περιστατικό επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη περί τους 300 φοιτητές».

Όπως εξηγεί ο κ. Κωβαίος «μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό εμείς ξεκινήσαμε αμέσως τη δική μας έρευνα, παράλληλα με αυτήν της Δικαιοσύνης. Το περιστατικό έγινε απόγευμα όταν στη βιβλιοθήκη δεν ήταν πάρα πολλά άτομα. Κάποια στιγμή η 20χρονη φοιτήτρια πήγε στον βιβλιοθηκονόμο και κατήγγειλε ότι συνέβη αυτό το περιστατικό χωρίς κι εκείνη ακόμη να έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε γίνει καθώς φαινόταν τρομοκρατημένη. Αμέσως ο βιβλιοθηκονόμος πήγε στον 20χρονο ο οποίος δεν είχε φύγει, αλλά συνέχισε να διαβάζει. Όταν του ζήτησε εξηγήσεις ο νεαρός το έβαλε στα πόδια. Ο βιβλιοθηκονόμος τον κυνήγησε αλλά επειδή υπήρχαν σκάλες και φοβήθηκε μήπως το παιδί χτυπήσει στην προσπάθειά του να ξεφύγει, ειδοποίησε την ασφάλεια του πανεπιστημίου η οποία και τον έπιασε λίγα μέτρα πιο κάτω».

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο ο  βιβλιοθηκονόμος, παρότι εργάζεται πολύ καιρό στη βιβλιοθήκη, έβλεπε για πρώτη φορά τόσο τη φοιτήτρια όσο και τον φοιτητή. «Εμείς προσπαθήσαμε να τους εντοπίσουμε προκειμένου να αποσαφηνίσουμε το τι συνέβη ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία. Δυστυχώς, όμως, δεν καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε αυτά τα δύο παιδιά».

Ο αντιπρύτανης σημειώνει ότι ο ίδιος κάλεσε στο γραφείο του μια φοιτήτρια η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στη βιβλιοθήκη πλησίον του σημείου στο οποίο συνέβη το περιστατικό, αλλά η μαρτυρία της δεν βοήθησε καθόλου «καθώς, όπως μας είπε, όχι μόνο δεν γνώριζε τους δύο φοιτητές, αλλά δεν είχε καν αντιληφθεί το τι συνέβη παρότι ήταν πολύ κοντά», αναφέρει ο κ. Κωβαίος.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι στη συνέχεια οι πρυτανικές αρχές απευθύνθηκαν και προς την αρμόδια Εισαγγελία προκειμένου να ζητήσουν τα στοιχεία των δύο φοιτητών, αλλά η Εισαγγελία αρνήθηκε να τους τα δώσει. Αποκαλύπτει επίσης, ότι το πανεπιστήμιο είχε ετοιμάσει ανακοίνωση για το περιστατικό η οποία όμως τελικώς δεν εκδόθηκε «επειδή δεν καταφέραμε να σχηματίσουμε ακριβή εικόνα για το συμβάν».

Ο κ. Κωβαίος τονίζει, τέλος, ότι οι πρυτανικές αρχές θα απευθυνθούν εκ νέου στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διευκρινιστούν τα στοιχεία των δύο φοιτητών ώστε στη συνέχεια «με τη δέουσα ευαισθησία και χωρίς καμία πρόθεση διαπόμπευσης, να επιβάλουμε κι εμείς ως πανεπιστήμιο, όσα προβλέπονται».