Η ιδέα και η εμφάνιση του αφαλού μπορεί να είναι παράξενη. Ένα μέρος αυτού του λόγου είναι επειδή είναι σε απομονωμένη θέση και όχι κάπου που μπορούμε εύκολα να δούμε. Ως αποτέλεσμα, ακόμη κι όταν παρατηρούμε τον δικό μας μπορεί να φαίνεται παράξενος.

Η ιδέα και η εμφάνιση του αφαλού μπορεί να είναι παράξενη. Ένα μέρος αυτού του λόγου είναι επειδή είναι σε απομονωμένη θέση και όχι κάπου που μπορούμε εύκολα να δούμε. Ως αποτέλεσμα, ακόμη κι όταν παρατηρούμε τον δικό μας μπορεί να φαίνεται παράξενος. Ένα επιπλέον θέμα, είναι πως δεν είναι ομαλός όπως το υπόλοιπο σώμα.

Και τότε προκύπτει το εξής ερώτημα που μπορεί να ρωτήσουν παιδιά του δημοτικού: είναι προς τα μέσα ή προς τα έξω;

Υπολογίζεται ότι το 90% όλων των ανθρώπων έχουν τον αφαλό προς τα μέσα, πράγμα που σημαίνει ότι το 10% έχει το αντίθετο. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων με τον αφαλό προς τα έξω είναι ακόμα πιο μικρός. Πως προκύπτει όμως κάτι τέτοιο;

Λίγο μετά τη γέννησή μας, ο ομφάλιος λώρος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κόβεται.

Πολλοί άνθρωποι, πιστεύουν ότι ένας αφαλός που προεξέχει μπορεί να σχηματιστεί όταν ένας γιατρός κόβει τον ομφάλιο λώρο με συγκεκριμένο τρόπο ή σε μια ορισμένη απόσταση.

Επίσης, μπορεί να σχηματιστεί από ένα επιπλέον ουλώδη ιστό ή ομφαλοκήλη όταν οι μύες του στομάχου δεν συγχωνεύονται μαζί σωστά.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν διαφορές στην υγεία που προκαλούνται από έναν εξωτερικό ή εσωτερικό αφαλό. Αν αισθανθείτε πόνο στην περιοχή υπάρχει μια μικρή πιθανότητα εγκλεισμού, όταν ένα κοιλιακό θέμα έχει κολλήσει στην κήλη οπότε φροντίστε να το ελέγξετε με τον γιατρό σας.

Οι «εξωτερικοί» αφαλοί σχηματίζονται όταν κόβεται ο ομφάλιος λώρος. Συνήθως πρόκειται για έναν επιπλέον ουλώδη ιστό ή ομφαλοκήλη.

Πηγή:https://www.pronews.gr