Αυξάνονται αφορολόγητο και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, αλλά και την αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανακοίνωσε επίσημα το οικονομικό επιτελείο στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες.
Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε στη Βουλή με σειρά οικονομικών μέτρων, όπως ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας καθώς και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ άλλων, θεσπίζεται το Youth Pass για νέους 18-19 ετών, παρατείνεται το Market Pass, που θα δοθεί με βάση τα εισοδήματα του 2022 , ενώ αυξάνεται και το αφορολόγητο όριο για εξαρτώμενα τέκνα.
Δυο από τα πιο σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η αύξηση του αφορολόγητου καθώς και τιυ ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Συγκεκριμένα
Αφορολόγητο:
Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ. ευρώ. Επίσης, με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο:
Από 9.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε 10.000 ευρώ για έγγαμους με 1 εξαρτώμενο τέκνο.
Από 10.000 ευρώ σε 11.000 ευρώ για τους έγγαμους με 2 εξαρτώμενα παιδιά.
Από 11.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά.
Από 12.000 ευρώ σε 13.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.
Με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις, το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά διατηρείται αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ.
Το ετήσιο φορολογικό όφελος που προκύπτει με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ ανέρχεται σε 90 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ένα παιδί και αυξάνεται στα 220 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα:
Ανακοινώθηκε επίσης, η αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σήμερα σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά.
Παρατίθενται, ενδεικτικά, περιπτώσεις με τα αντίστοιχα ποσά ανά κατηγορία:
Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης.
Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Περιουσιακά κριτήρια
Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Κινητή περιουσία: 1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της, το ποσό των 6.000 ευρώ. 2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400
Περιουσιακό τεκμήριο:
Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100.
Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:
Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.
Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.
Πηγή:dnews.gr