Ποιο πρόβλημα θεωρεί άλυτο ο Μπιλ Γκέιτς

Από την κλιματική αλλαγή έως τη φτώχεια, ο Bill Gates ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου και της περιουσίας του προσπαθώντας να λύσει μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που κατά την άποψή του είναι άλυτο.

«Η παραπληροφόρηση είναι αυτό στο οποίο αναγκάστηκα να πω: Εντάξει, κληροδοτήσαμε αυτό το πρόβλημα στην νεότερη γενιά», είπε ο Gates στο CNBC.

Η παραπληροφόρηση γίνεται πιο συχνή, καθώς με τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, είναι ευκολότερο να παραχθούν και να διαδοθούν ψευδείς πληροφορίες.

Η παραπληροφόρηση που έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίστηκε ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος παγκοσμίως για τα επόμενα δύο χρόνια, σε δημοσκόπηση του World Economic Forum τον Ιανουάριο.

Το 55% των Αμερικανών είπε σε έρευνα του Pew Research Center ότι η κυβέρνηση και οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν τις ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Ο Gates, που έχει γίνει στόχος πολλών θεωριών συνωμοσίας, λέει ότι κατάλαβε τη σοβαρότητα του προβλήματος έπειτα από μία συζήτηση που είχε με την κόρη του, Phoebe.

«Ακούγοντας την κόρη μου να μιλά για το πώς στοχοποιήθηκε online και πώς οι φίλοι της το βίωσαν και αυτοί, εστίασα σε αυτό με έναν τρόπο που δεν το είχα κάνει προηγουμένως», είπε ο Gates.

Πέρυσι, η Phoebe Gates μίλησε για τις «παρερμηνείες και τις θεωρίες συνωμοσίας» γύρω από την οικογένειά της και τις δικές της σχέσεις. Σε συνέντευξή της στο The Information αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ρατσιστικά σχόλια που δέχθηκε online λόγω ενός πρώην συντρόφου της, που είναι μαύρος.

Ο Gates ασχολείται με το θέμα της παραπληροφόρησης στη σειρά του Netflix «What’s Next? The Future With Bill Gates», που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου. Στη σειρά, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft λέει στην κόρη του πως νιώθει άσχημα γιατί δεν έχει μια καλή λύση για να περιοριστεί η διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Άλλα προβλήματα, όπως η εξάλειψη ασθενειών ή η προώθηση της καθαρής ενέργειας, δεν είναι εύκολο να λυθούν, όμως έχουν ένα πιο σαφές μονοπάτι προς τη λύση τους, λέει ο επιχειρηματίας στο CNBC.

Ο Gates ομολογεί ότι όταν ξεκινούσε την Microsoft, πίστευε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές –και αργότερα το ίντερνετ- καθαρά για παραγωγικούς και υπεύθυνους σκοπούς.

Μάλιστα, παραδέχεται ότι όταν άρχισε να δουλεύει πάνω στη σειρά, διατηρούσε ένα μέρος «της αφέλειας ότι όταν κάνουμε πληροφορίες διαθέσιμες, ο κόσμος θα θέλει τις σωστές πληροφορίες».

Όμως, μιλώντας με ειδικούς της παραπληροφόρησης για τα γυρίσματα, ο Gates συνειδητοποίησε ότι και ο ίδιος διαθέτει την ανθρώπινη παρόρμηση να αναζητά πληροφορίες οι οποίες να επιβεβαιώνουν τις απόψεις που ήδη έχει σχηματίσει.

«Ας πούμε ότι υπάρχει ένας πολιτικός τον οποίο δεν συμπαθώ και δημοσιεύεται ένα άρθρο που τον επικρίνει. Θα πω ‘ω, αυτή είναι μια τόσο καλή κριτική και απόλαυσα που τη διάβασα, έστω και εάν ήταν λίγο υπερβολική’».

Ο Gates ομολογεί ότι δεν γνωρίζει πώς μπορεί να σταματήσει η διάδοση της παραπληροφόρησης. Παρότι ακούει το επιχείρημα ότι ο όποιος περιορισμός της πληροφορίας στο διαδίκτυο θα μπορούσε να πλήξει την ελευθερία του λόγου, εντούτοις συμφωνεί ότι θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Όμως δεν είναι σίγουρος για το ποιος θα πρέπει να θέσει τους κανόνες αυτούς.

Ανάμεσα στις πιο κοινές πρακτικές είναι τα προγράμματα διαδικτυακού αλφαβητισμού και το content moderation από τις πλατφόρμες social media.

Όμως κάποιες τεχνολογικές εταιρείες έχουν περιορίσει τις σχετικές προσπάθειές τους, οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος και δεν φτάνουν παρά μόνο στην επιφάνεια του προβλήματος.

 

 

Πηγή:typosthes