Ο Covid τρέλλανε τη στατιστική κι αύξησε τις εισοδηματικές διαφορές «ευλογώντας» τις περιουσίες των λίγων: Ο Τζεφ Μπέζος είδε τον πλούτο του να αυξάνει κατά 64% το 2020 σε 188,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι 50 πλουσιότεροι Αμερικανοί κατέχουν – αυτή τη στιγμή – όσο πλούτο κατέχουν οι μισοί αμερικανοί: η έξαρση της πανδημίας έχει μεταμορφώσει την οικονομία, αλλά έχει ανταμείψει δυσανάλογα περισσότερο την ολογομελή τάξη των πολυ-δισεκατομμυριούχων.

Τα νέα δεδομένα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την κατοχή του πλούτου στις ΗΠΑ έως το πρώτο εξάμηνο του 2020, αναδεικνύουν τις έντονες διαφορές ανά φυλή, ηλικία και τάξη, με το 1% των Αμερικανών να έχει συνολική καθαρή αξία 34,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 50% – περίπου 165 εκατομμύρια πολίτες – να κατέχει μόλις 2,08 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,9% του συνολικού πλούτου των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, οι πενήντα πλουσιότεροι άνθρωποι των ΗΠΑ, αξίζουν σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 339 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές του 2020.

 

Η έξαρση της πανδημίας έχει εντείνει τις ανισότητες στις ΗΠΑ, με τις απώλειες των θέσεων εργασίας να προέρχονται κυρίως από χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με στατιστικές, ο κορωνοϊός είναι πιο θανατηφόρος σε πολίτες διαφορετικού χρώματος.

Στο μεταξύ, αρκετοί επαγγελματίες της ανώτερης ή μεσαίας τάξης εργάζονται από το σπίτι, βλέποντας τους λογαριασμούς συνταξιοδότησής τους να αυξάνουν την αξία τους μετά την δημοσιονομική τόνωση την χρηματιστηριακή άνοδο που προκαλούν οι ενέργειες του υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

Ένας άλλος βασικός λόγος για την ανισότητα του πλούτου είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών δεν ωφελείται από την αύξηση των τιμών των μετοχών.

Επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως το πλουσιότερο 1% κατέχει περισσότερο από το 50% των ιδίων κεφαλαίων σε εταιρείες και σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, με το 9% των πλουσιότερων να κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο των μετοχικών θέσεων – που σημαίνει ότι το 10% των Αμερικανών κατέχει περισσότερο από το 88% των μετοχών.

 

 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η γενιά των millennials, που γεννήθηκε μεταξύ 1981 και 1996, ελέγχει μόλις το 4,6% του πλούτου των ΗΠΑ, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη σε εργατικό δυναμικό με 72 εκατομμύρια μέλη. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι πως το μερίδιο του πλούτου που κατέχουν οι αφροαμερικανοί βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με πριν από 30 χρόνια.

Όπως η χώρα στο σύνολό της, ο πλούτος των νέων Αμερικανών συγκεντρώνεται σε λίγα μόνο χέρια, δηλαδή σε τρεις millennials – οι συνιδρυτές της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Ντάστιν Μόσκοβιτς, μαζί με τον κληρονόμο της Walmart., Λούκας Γουόλτον – ελέγχουν προσωπικά ένα στα 40 δολάρια που κατέχει η γενιά τους.

«Η πανδημία διευρύνει περαιτέρω τις διαφορές στον πλούτο και την οικονομική κινητικότητα», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζέρομι Πάουελ, προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη της χώρας θα αποδυναμωθεί χωρίς περισσότερη κρατική βοήθεια. «Μια μακρά περίοδος άσκοπης αργής προόδου, θα μπορούσε να συνεχίσει να επιδεινώνει τις υπάρχουσες ανισότητες στην οικονομία μας».

Πρόσφατα σε ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε στους διαπραγματευτές να σταματήσουν τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για ένα επιπρόσθετο πακέτο στήριξης της οικονομίας μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Εκείνοι των οποίων η περιουσία συνδέεται με εταιρείες τεχνολογίας – οι οποίες επωφελήθηκαν από τη μετατόπιση της εργασίας, των αγορών, της ψυχαγωγίας και της κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο – ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρωταγωνιστής είναι ο ιδρυτής του Amazon, Τζεφ Μπέζος, του οποίου η περιουσία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και αυξήθηκε κατά 64% το 2020 σε 188,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι λευκοί Αμερικανοί κατέχουν το 83,9% του πλούτου της χώρας, σε σύγκριση με το 4,1% των αφροαμερικανών, δείχνουν τα στοιχεία, ενώ το μερίδιο των λευκών Αμερικανών μπορεί να μειώθηκε ελάχιστα στο σύνολο, το αντίστοιχο των αφροαμερικανών παραμένει στο ίδιο ποσοστό με το 1990.

Από τους 25 πλουσιότερους Αμερικανούς, μόνο ένας δεν είναι λευκός – ο Έρικ Γιουάν, διευθύνων σύμβουλος της Zoom Video Communications, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε επτά φορές φέτος στα 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι άνω των 65 ετών κατέχουν την πλειοψηφία του πλούτου των ΗΠΑ, με 59,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, το διπλάσιο από αυτό της γενιάς Χ με 28,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από 10 φορές τα 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια της γενιάς των millennials.

Τα δεδομένα της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι ο γενιά X, που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980, σημείωσαν κάποια πρόοδο στην οικοδόμηση του πλούτου τα τελευταία χρόνια, διπλασιάζοντας τη συλλογική τους καθαρή αξία από τα μέσα του 2016.

 

 

Δεν είναι ασυνήθιστο, οι νεότερες ηλικιακές ομάδες να είναι σημαντικά φτωχότερες από τους ηλικιωμένους. Παρόλα αυτά, οι millennials παραμένουν πολύ πίσω από τις προηγούμενες γενιές στην ίδια ηλικία. Το 1989, όταν ο μέσος ηλικιωμένος ήταν 34 ετών, η γενιά έλεγχε περισσότερο από το 21% του πλούτου των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, οι millennials, με μέση ηλικία τα 32 έτη, θα πρέπει να τετραπλασιάσουν το μερίδιο του πλούτου τους τα επόμενα δύο χρόνια.

 

 

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το 10% των νοικοκυριών των ΗΠΑ κατέχει το 69% του πλούτου της χώρας ή 77,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 60,9% στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για αυτό το κέρδος. Το 1% κατείχε το 30,5% του πλούτου των ΗΠΑ τον Ιούνιο, από 23,7% στα τέλη του 1989, ενώ το μερίδιο του κατώτατου μισθού, μειώθηκε από 3,6% σε 1,9%.

 

Πηγή:newmoney.gr