Την επόμενη φάση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων ανοίγει σε όλο το Δημόσιο η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο με το Μέγαρο Μαξίμου να «κλειδώνει» κονδύλι 40 εκατ. ευρώ για το μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων, και επιπλέον να δρομολογεί έναν μόνιμο μηχανισμό επιτήρησης και εφαρμογής της διαδικασίας.

Η πρακτική επέκταση του πριν σε όλο το Δημόσιο θα ισχύσουν από το 2025. Είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει το θέμα κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της συνεδρίασης με τους υπουργούς του, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει μία εικόνα σταδιακής αλλαγής πρακτικών και νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη.

Σύμφωνα άλλωστε με τον σχεδιασμό το μπόνους των υπαλλήλων συνδέεται άμεσα με την κεντρική στοχοθεσία της υπηρεσίας τους, που είναι πυρήνας του συστήματος αξιολόγησης αι ενώ θα αφορά οριζοντίως τον δημόσιο τομέα, δεν θα πρόκειται για οριζόντια παροχή σε όλους τους υπαλλήλους ενός τμήματος.

Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους, το ανώτατο όριο του οποίο θα είναι το 15% του ετήσιου μισθού.

Η μετάφραση σε ευρώ δεν θα προσδιοριστεί καθώς εξαρτάται από το πόσοι θα επιλεγούν. ωστόσο οι εκτιμήσεις. δεδομένης της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου με βάση τις διατάξεις του νόμου 4942 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μιλούν για μπόνους έως 2 μισθούς.

Με λίγα λόγια προκαθορισμένα δεν θα είναι ούτε οι δικαιούχοι ούτε το ύψος της επιδότησης, καθώς θα εξαρτάται από την αξιολόγηση του εκάστοτε υπαλλήλου από την προσφορά του δηλαδή στην επίτευξη των προσυμφωνημένων στόχων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει και τον ρόλο του προϊσταμένου μιας οργανικής μονάδας.

 

Πηγή:dnews.gr