Συστατικά

Για το παντεσπάνι

600 γρ. καρότα
225 γρ. σπορέλαιο
375 γρ. ζάχαρη καστανή
5 αβγά
375 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. κοφτή σόδα μαγειρική
3/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
3/4 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.σ. κανέλα

Για το frosting

125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
500 γρ. τυρί κρέμα, κρύο, από το ψυγείο

Για το σερβίρισμα

παστέλι, κομμένο σε κομμάτια

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα μέσα σε ένα μπολ.
Τρίβουμε μέσα τα καρότα περνώντας τα από τον χοντρό τρίφτη.

Τα τυλίγουμε στην πετσέτα και τα στύβουμε πολύ καλά ώστε να φύγει όλη η υγρασία των καρότων.
Βάζουμε το τριμμένο καρότο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τα αβγά, και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ με τα καρότα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα 2 μείγματα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 φόρμες με διάμετρο 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν για 1 ώρα πάνω σε μια σχάρα.

Για το frosting

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τη σύνθεση

Απλώνουμε λίγο από το frosting στην πιατέλα σερβιρίσματος ώστε να κολλήσει πάνω το παντεσπάνι.
Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε την πάνω πλευρά από τα παντεσπάνια ώστε να δημιουργήσουμε μια επίπεδη επιφάνεια. Δεν την πετάμε! Την κρατάμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Στήνουμε τα παντεσπάνια με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω.

Τοποθετούμε σε μια πιατέλα το ένα παντεσπάνι και απλώνουμε με ένα κουτάλι το 1/3 από το frosting.
Στο κέντρο βάζουμε λίγα κομμάτια από το παντεσπάνι που κόψαμε ώστε να πατήσει από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι χωρίς να απλώσει η κρέμα.

Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, απλώνουμε 1/3 από το frosting, και βάζουμε λίγα κομμάτια από το κομμένο παντεσπάνι.
Στο τέλος βάζουμε και το τρίτο παντεσπάνι και απλώνουμε το υπόλοιπο 1/3 από το frosting.
Σερβίρουμε με τα κομμάτια από το κομμένο παντεσπάνι και με κομμάτια από παστέλι.

 

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com