«Χάος» από το Θέατρο Πήγασος στο Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων
Εν αρχή ην ο λόγος! Ή Εν αρχή ην το… «ΧΑΟΣ»; Σε λογοπαίγνιο, φυσικά, με ένα και βασικό στόχο: την παρουσίαση της παράστασης «ΧΑΟΣ» από το Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ. Ένα έργο το οποίο θα αποτελέσει το θέμα των παραστάσεων που θα πραγματοποιηθούν για τρεις μέρες – 26, 27 και 28 Αυγούστου- στο Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων. Μια από τις παράλληλες εκδηλώσεις δηλαδή που επέλεξε το Φεστιβάλ Ολύμπου για να πλαισιώσουν το πρόγραμμα των 47ων χρόνων ύπαρξής του στα πολιτιστικά δρώμενα της Πιερίας.
Τι είναι όμως το «ΧΑΟΣ»; Πρόκειται για τους μύθους οι οποίοι προηγήθηκαν των γνωστών κλασικών έργων και που ενέπνευσαν τους τρεις κορυφαίους τραγωδούς: Τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη και τον Σοφοκλή- στη συγγραφή των έργων που έχουν σωθεί και παρασταίνονται εδώ και είκοσι πέντε αιώνες. Κλασικών δημιουργημάτων τα οποία αγγίζουν πάντα τον άνθρωπο με μια συγκλονιστική διαχρονικότητα, δηλωτική ή της μεγάλης ικανότητας των αρχαίων τραγωδών στην… προφητεία ή της αδυναμίας του ανθρώπου να μάθει από τα λάθη του.
Στο «ΧΑΟΣ» έχει αναλάβει να μυήσει τους θεατές το θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ, ένα θέατρο με παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Κατερίνης από το 1982 που αναδεικνύει τους καλλιτέχνες της περιοχής, εκπαιδεύει τους κατοίκους, μορφώνει, φέρνει σε επαφή κάθε ενδιαφερόμενο με το θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι, την έκφραση.
Σε ό,τι δε αφορά το «ΧΑΟΣ», ο σκηνοθέτης της παράστασης Χάρης Αμανατίδης έγραψε: Κάθε καλοκαίρι σ’ όλη την επικράτεια παρασταίνονται τα εμβληματικά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας – του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη. Είμαστε γνώστες και κοινωνοί της προβληματικής που θέτουν αυτά τα κορυφαία θεατρικά έργα, συμμεριζόμαστε τη μοίρα, το τυχαίο της ζωής του Οιδίποδα, το αδιέξοδο του Ορέστη, στεκόμαστε με δέος μπροστά στην ύβρη και την τιμωρία του Αγαμέμνονα, της Κλυταιμνήστρας και όλων των μυθικών προσώπων που κινούνται μέσα σε αέναους κύκλους από αίμα, προσπαθώντας να βάλουν τάξη στο χάος της ύπαρξης. Τους βλέπουμε (σ’ αυτό έγκειται η μαγεία της αρχαίας τραγωδίας) στην κορύφωση της σύγκρουσης, στη στιγμή εκείνη που όλο το παρελθόν τους, οι πράξεις τους, οι αποφάσεις τους, συμπυκνώνονται και πρέπει να δοθεί λύση- δεν υπάρχει διαφυγή.
Τι υπήρξε όμως πριν φτάσουν ως εδώ; Ποιες «αμαρτίες» κουβαλούν; Ποιών δυνάμεων είναι εργαλεία; Αυτό είναι το θέμα της παράστασής μας, ο μύθος πριν από τον κύριο μύθο που παρασταίνεται στην αρχαία τραγωδία. Αντλήσαμε το υλικό μας από το Θηβαϊκό κύκλο, τον Τρωικό κύκλο, τον κύκλο των Ατρειδών και δομήσαμε μια παράσταση όπου το παραμυθικό-μυθικό στοιχείο κυριαρχεί, πιστεύοντας ότι το παραμύθι είναι μια από τις πετυχημένες προσπάθειες του ανθρώπου να βάλει σε τάξη το ΧΑΟΣ της ζωής του».
Παίζουν:
Άννα Γκούντα, Σοφία Αγαθαγγελίδου, Νατάσσα Ιωαννίδου, Αντώνης Καρράς,
Όλγα Παπανάκου, Αγαθή Τζάρτζα, Διονύσης Ζαρώτης, Χάρης Αμανατίδης.
Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία : Χάρης Αμανατίδης/ Σκηνικά – Κοστούμια : Βέτα Χαϊλατζίδου/ Μουσική : Νατάσα Ιωαννίδου/ Μακιγιάζ : Όλγα Παπανάκου/ Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης/ Ήχος/Φώτα : Κώστας Παπαδόπουλος
Τόπος: Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων
Χρόνος: 26, 27 και 28 Αυγούστου 2018
Ώρα: 21:00
Γενική Είσοδος: 8 ευρώ
Φοιτητικό/ Ανέργων/ Πολυτέκνων/ ΑΜΕΑ
Ομαδικό άνω των 10 ατόμων/άνω των 65 ετών: 5 ευρώ