Τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» της ΠΚΜκ. Χρήστο Παπαστεργίου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες περιοδεύει στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, υποδέχθηκε το πρωί της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου 2021 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Παπαστεργίου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις οικονομικές συνέπειες που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση στην οικονομική δραστηριότητα της Πιερίας στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης που συντόνισε το Επιμελητήριο με τη συμμετοχή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κώστα Ρέχα, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη και του προέδρου του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Νίκου Ντούλα. Τον κ. Παπαστεργίου συνόδευαν ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας κ. Χρήστος Τζιουβάρας και ο Γραμματέας της Ν.Ε Πιερίας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Κώστας Κιτιξής.

 

 

«Αν δεν αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση ώστε να πούμε ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό δεν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την οικονομία γιατί μπορεί να προκύπτουν κάθε μέρα άλλα δεδομένα» υπογράμμισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Παπαστεργίου επικαλούμενος -και με την ιδιότητα του διευθυντή ιατρού του ΕΣΥ- τα ενθαρρυντικά στοιχεία αποκλιμάκωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και για να είμαστε χρήσιμοι πρέπει να συζητάμε με τους ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα του επιχειρείν και της οικονομίας» σημείωσε  κ. Παπαστεργίου ενώ έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας. ‘Όπως είπε η παράταξή του είχε -και μέσω επιστολής προς τον Περιφερειάρχη- διατυπώσει συγκεκριμένες ενστάσεις οι οποίες επιβεβαιώθηκαν αφού κατά την υλοποίησή του υπήρξαν πάρα πολλές αδικίες. Όπως είπε, η κατανομή θα έπρεπε να είναι αναλογικότερη.

«Τα 200 αυτά εκατομμύρια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά και να ενισχυθούν περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη έστω και με μικρότερα ποσά» ανέφερε συγκεκριμένα.

 

 

Ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη ευκαιρία, όπως είπε, που έχει η χώρα να αξιοποιήσει τα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει ένας σύντομος σε διάρκεια αλλά ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στους φορείς της αγοράς, τα πανεπιστήμια και μεγάλες επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην αύξηση του πλούτου στην Κ. Μακεδονία.

Η Κ. Μακεδονία θα λάβει το 1/5 από τα 31 δις. ανέφερε συγκεκριμένα, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, βασική προϋπόθεση για να λάβει η χώρα αυτά τα χρήματα είναι να κατατεθούν ολοκληρωμένα σχέδια. «Η Περιφέρεια θα πρέπει να συντονίσει αυτό το διάλογο ο οποίος, για είναι για να είναι αποτελεσματικός και δίκαιος, πρέπει να γίνει απ’ όλους όσοι εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε.

 

 

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του παραγωγικού προφίλ του νομού Πιερίας και των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.  Όπως είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου το κύριο πλήγμα δέχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες μάλιστα δεν κατάφεραν τελικά να ενταχθούν σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης.

Ειδικά για το πρόγραμμα «Διέξοδος» της ΠΚΜ  ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι η ευθύνη για τη βαθμολογία των επιχειρήσεων δεν ανήκει στην Περιφέρεια αλλά στο φορέα που υλοποίησε το πρόγραμμα. «Αυτό που μας θυμώνει είναι ότι από τα 200 εκατομμύρια του προγράμματος η Πιερία πήρε μόλις 21. Δυστυχώς αυτά τα χρήματα που ήταν λεφτά του ΕΣΠΑ, χαθήκαν από τις επενδύσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου  εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία του για το γεγονός ότι έμεινε απέξω το εμπόριο.

«Από την πρώτη στιγμή, ως Επιμελητήριο, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άλλες εισακούστηκαν, άλλες, όπως η χρηματοδότηση μέσω factoring με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όχι» επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

 

Κώστας Ρέχας: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης

«Έχουν γίνει λάθη και κάποιοι έχουν ευθύνες» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας υπογραμμίζοντας ότι αν είχε προηγηθεί ένα αυστηρό lockdownτα πράγματα για την αγορά θα εξελίσσονταν καλύτερα. Εξάλλου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Διέξοδος» της ΠΚΜ υποστήριξε ότι το εμπόριο εξαιρέθηκε στοχευμένα καθώς τέθηκε εκτός ο μήνας Μάρτιος.

 

 

Ηρακλής Τσιτλακίδης: Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας

«Υπήρξαν πολλές παλινωδίες και πισωγυρίσματα τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν γιατί οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν θα αντέξουν άλλη μία χαμένη χρονιά» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει έλλειμμα στην ευρωπαϊκή πολιτική που αφορά τις μετακινήσεις υποστηρίζοντας ότι η θέση του κλάδου είναι να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα είτε με αρνητικό μοριακό τεστ, είτε με υγειονομικό διαβατήριο είτε με rapidtestστις πύλες εισόδου.

Σημείωσε εξάλλου ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην τουριστική προβολή.

 

Νίκος Ντούλας: Πρόεδρος Σωματείου Εστίασης Πιερίας

«Ο χώρος της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλους και τα μηνύματα που έρχονται από συναδέλφους είναι ότι πολλά μαγαζιά δεν θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν» σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Νίκος Ντούλας και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρξει χρονική επέκταση της στήριξης των ενοικίων καθώς τα πάγια έξοδα έχουν ήδη συσσωρευθεί.

 

 

 

 

(Δελτίο τύπου)