Έκτακτη σύσκεψη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Τελωνείου Κατερίνης.

Το Τελωνείο Κατερίνης και το ενδεχόμενο μετάθεσης της έδρας του σε περιοχή εκτός του νομού Πιερίας υπήρξε το αποκλειστικό θέμα της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου το πρωί του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2020.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη και Μπέττυ Σκούφα και ο αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Πασχάλης Πουρτσίδης.

 

 

Αφορμή στάθηκε έγγραφο της πολιτικά προϊσταμένης αρχής προς το Τελωνείο Κατερίνης, σύμφωνα με το οποίο ζητούνται στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του ανακινώντας το θέμα της απομάκρυνσης του.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στον κύκλο εργασιών του Τελωνείου Κατερίνης τονίζοντας ότι μόνο το 2019 ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τις 23.000 τελωνειακές πράξεις με 10.000.000 έσοδα, την ίδια στιγμή που, όπως χαρακτηριστικά είπε, τα πάγια λειτουργικά έξοδα αγγίζουν μόλις το 0,2% των συνολικών εσόδων του.

Όπως είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν απασχολεί για πρώτη φορά το νομό αλλά επανέρχεται, αναίτια όπως υποστήριξε, αφού, βάσει των οικονομικών στοιχείων, εκλείπουν οι λόγοι της μεταφοράς ή συγχώνευσής του.

Κάλεσε δε τους βουλευτές του νομού να συνδράμουν άμεσα προκειμένου να λήξει το θέμα οριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να συμπεριληφθεί και η πρόταση για επαναφορά του Χημείου στο νομό.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτηρίζοντας μάταιο κόπο οποιαδήποτε αναπτυξιακή σκέψη χωρίς υποδομές, οι οποίες θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ομόθυμη ήταν η αντίδραση όλων των φορέων και ειδικά των βουλευτών, που συνηγόρησαν στην άποψη για παραμονή του Τελωνείου στο νομό ενώ δεσμεύτηκαν για άμεσες ενέργειες προς την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

Παράλληλα η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας πρότεινε, στο ενδεχόμενο επιστροφής του Χημείου, να στεγαστεί σε χώρο της αντιπεριφέρειας (πρώην ΚΕΠ).

Την δυνατότητα να στεγαστεί το Τελωνείο σε κάποιο ιδιόκτητο κτίριο του δήμου Πύδνας-Κολινδρού, προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα λειτουργικά κόστη, πρότεινε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού.

 

Τα στοιχεία για το Τελωνείο

Το Τελωνείο Κατερίνης, κατατασσόμενο στην κατηγορία των Τελωνείων Πρώτης (Α΄) Τάξεως, είναι από τα μεγαλύτερα επαρχιακά τελωνεία σε όγκο συναλλαγών της χώρας.

Η σπουδαιότητά του οφείλεται και στην προνομιακή γεωγραφική θέση του, λόγω της άμεσης γειτνίασης του με τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ, την ΕΓΝΑΤΙΑ Οδό, την κεντρική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τα κάτωθι παρατιθέμενα ποσοτικά στοιχεία του παρελθόντος έτους (2019), αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία υπέρ της αναγκαιότητας της παραμονής του στη σημερινή του έδρα.

Οικονομικά στοιχεία

  • Έσοδα 2019: 000.000 ευρώ
  • Ετήσιο ενοίκιο: 000 ευρώ
  • Θέρμανση του κτηρίου όπου στεγάζεται και άλλα έξοδα, σε ετήσια βάση: 4.000 ευρώ

Τα πάγια έξοδα απετέλεσαν για το 2019 μόνο το 0,2% των συνολικών εσόδων του.

Άρα από οικονομικής απόψεως είναι κάτι παραπάνω από υγιές και βιώσιμο.

Όγκος ετήσιων συναλλαγών (2019)

Ο όγκος των συναλλαγών για το 2019 υπερέβη συνολικά τις 23.000 τελωνειακές πράξεις, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

  • Εισαγωγές: 3.000
  • Εξαγωγές: 4.000
  • Δελτία αφίξεως αυτοκινήτων: 000
  • Διασαφήσεις αποσταγμάτων και αυτοκινήτων: 9.500
  • Εκδόσεις Πιστοποιητικών Διαμετακόμισης: 2.000

Εκ των ανωτέρω, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η παραμονή του Τελωνείου Κατερίνης στη σημερινή του έδρα κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της Πιερίας.

 

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το βίντεο της σύσκεψης

 

 

(Δελτίο τύπου)